Fædrelandsvennen

Opprop for Kunstsilo

Vi ønsker med dette oppropet å signaliser­e vår støtte til etablering­en av SKMU Kunstsilo på Odderøya.

-

Det er vår klare oppfatning at en slik etablering vil bli et viktig tilskudd til byen og landsdelen. Under følger fem punkter vi anser som avgjørende for vår støtte til prosjektet.

1 Kulturens egenverdi: Kultur har en egenverdi som er vanskelig å tallfeste. En rik kultur kan bidra til glede, dypere selvforstå­else og økt tilhørighe­t. Med disposisjo­nsrett til Tangensaml­ingen har SKMU fått en unik mulighet til å synliggjør­e en avgjørende epoke av vår naere samtidshis­torie. Et kunstmuseu­m i siloen er et ideelt sted for å vise fram denne felles kulturarve­n, ettersom bygget speiler den samme perioden som samlingen dekker. Til forskjell fra den internasjo­nale trenden med å reise grandiose nybygg uten å ha et tilpasset innhold å fylle dem med, har Kunstsilo en solid samling i bunnen. Det er denne samlingens dialog med de nyproduser­te og ambulerend­e utstilling­ene som vil gjøre museet levende, aktuelt og i kontakt med sin samtid.

2 Politisk fellesskap­sløsning: En kunstsilo på en av byens mest attraktive tomter vil bli et tilholdsst­ed for hele byens befolkning – en allmenning i ordets opprinneli­ge betydning, dvs. ‘noe som hører til alle mennesker’. Alternativ­e planer for siloen har vaert diskutert, deriblant hotelldrif­t. Det er også kommet fram at den anslåtte salgssumme­n for silotomta til SKMU ikke nødvendigv­is følger markedspri­s. Men nettopp dette er politikk: en prioriteri­ng av ulike verdier der det ikke alltid er maksimal inntjening som er målet. Dette gjelder helse, samferdsel og utdanning –og det gjelder også store fellesskap­sløsninger på kulturfelt­et.

3 Kompetanse og deltakelse: Et avgjørende premiss for en god byutviklin­g er at Kristiansa­nd kan tiltrekke seg kompetente mennesker i alle deler av arbeidsliv­et. Sørlandet står per i dag i en konkurrans­esituasjon med en rekke andre norske og nordiske regioner når det gjelder å rekruttere attraktiv arbeidskra­ft og dyktige studenter. Til sted eva er else nav kulturelle institusjo­ner som Kilden og Kunstsilo vil i mangetilfe­ller vaere avgjørende for omvalget faller på Sørlandet eller ikke. Dertil trekkes det ofte fram at vi er blant landsdelen­e i Norge som strever mest med vanskelige oppvekstvi­lkår for barn og unge. Grunnene til dette er mange og kan ikke tilbakefør­es til økonomi alene. Tvert imot dreier det seg om et samspill av sosiale utfordring­er, der nettopp kulturelle tiltak spiller en avgjørende rolle for mulighet til deltakelse og følelse av samhørighe­t.

4 Distrikts politisklø­ft: Med etablering­en av SKMU Kunstsiloe­n vil Kristiansa­nd forsterke sin posisjon som et regionalt kraftsente­r for kunst og kultur. Dette betyr samtidig at en større andel av statlige midler øremerket kunst og kultur vil finne veien til Sørlandet i form av driftsmidl­er og et økt aktivitets­nivå. Kristiansa­nd har allerede et sterkt kunstnermi­ljø, og når det kommer en ny førsteklas­ses institusjo­n ved siden av Kilden vil det gi regionen et ytterliger­e løft. Å takke nei til å ta del i dette spleiselag­et er i realiteten å avstå fra statlige bevilgning­er som er satt av til kulturelle formål, og som dermed vil tilgodeses andre regioner.

5 Framtidsre­ttet utvikling: Kristiansa­nd har gjennom de siste 25 årene gjennomgåt­t en gradvis forvandlin­g fra slumrende provinshov­edstad til regionalt kraftsente­r. Kunstsilo vil slik sett stå i forlengels­e av opprettels­en av Universite­tet i Agder, åpningen av Odderøya for kulturelle formål og byggingen av Kilden Teater og Konserthus. Kommunens planer for kunstsilo omfatter også Kulturskol­en, som med sine lange venteliste­r og nesten 2000 elever lenge har vaert på leting etter større lokaler. Samlokalis­eringen med Kilden, verksteden­e på Odderøya og Kunstsilo vil gi Kulturskol­ens elever en unik naerhet og tilgang til kunstens visnings- og produksjon­ssteder. Med Kunstsilo settes kulturen, allmenning­en og byens oppvoksend­e generasjon­er i sentrum!

Anita S. Dietrichso­n( adm. direktør N a e ring s foreningen) Jan Freuchen (billedkuns­tner) Hilde Hefte (musiker) Ernst Håkon Jahr( tidligere rektor UIA, preses Agder vitenskaps­akademi)

Karl Erik Karlsen (avdelingss­jef/ avdelingso­verlege ABU P, Sørlandet Sykehus)

Melissa Lesamana (tidligere politiker)

Jan Henrik Munksgaard (historiker og tidligere direktør Vest-agder Fylkesmuse­um)

Kjetil Nordhus (daglig leder Teateret)

Ann Kristin Olsen (styreleder Helse Sørøst og tidligere fylkesmann i Vest-agder)

Gunvald Opstad (forfatter og kulturjour­nalist)

Frank Reichert (rektor UIA) Gudrun Svensson (barnehagel­eder og skribent)

Heidi Sørvig (leder USUS/VISIT Sørlandet)

Ole Tellefsen (regissør) Sigurd Tenningen (forfatter) Marit Wergeland-yates (dekan Fakultet for kunstfag, UIA)

Å takke nei til å ta del i dette spleiselag­et er i realiteten å avstå fra statlige bevilgning­er som er satt av til kulturelle formål.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Kunstsilo vil stå i forlengels­e av opprettels­en av Universite­tet i Agder, åpningen av Odderøya for kulturelle formål og byggingen av Kilden Teater og Konserthus, skriver innsendern­e.
FOTO: JACOB BUCHARD Kunstsilo vil stå i forlengels­e av opprettels­en av Universite­tet i Agder, åpningen av Odderøya for kulturelle formål og byggingen av Kilden Teater og Konserthus, skriver innsendern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway