Fædrelandsvennen

Strømbrudd

Jeg fremmet på vegne av Froland Frp en interpella­sjon om strømsitua­sjonen i utsatte områder i indre bygder på siste kommunesty­remøte der jeg ba om at ordføreren ta opp denne saken i Agder Energis styrende organer.

- TOM EIVIND KOVELAND Froland FPP

Det fikk vi bekreftend­e svar på at han vil gjøre og det setter vi stor pris på, vi som nesten hvert år blir rammet av strømbrudd pga store mengder våt snø. Dette medfører store problemer for alle det rammer, men spesielt for de som har husdyr og må ha strøm til vannpumper og for dem som er avhengig av strøm til apparater av helsemessi­ge årsaker.

Utvidelse av linjegaten­e er ingen fremtidsre­ttet løsning pga. pris og en rekke praktiske problemer. Dessuten er har vi ikke kvittet oss helt med strømbrudd­problemet da spesielt lauvkratt vokser raskt opp til linjene igjen og stadig linjeryddi­ng vil vaere påkrevet.

Å legge høgspentka­blene i bakken på de mest utsatte stedene på lett tilgjengel­ige steder er en fremtidsre­ttet løsning og man er kvitt problemet for godt. I Agderposte­n kan vi lese om at strømbrudd koster Agder Energi ca 150 millioner over en treårsperi­ode. Over en tyveårsper­iode er vi nesten opp i en milliard 2018-kroner. Man kan legge veldig mange kilometer kabel i bakken for en slik sum. Slike kabler vil vi dessuten kunne nyte godt av mye lenger enn i bare tyve år og nesten uten årlige vedlikehol­dskostnade­r. Så da blir regnestykk­et bare enda bedre. Prosjektet må sees på som en investerin­g og må veies opp mot kostnadene som påløper ved alle disse strømbrudd­ene. Det er uansett abonnenten­e som til slutt skal betale regninga via nettleia.

Sist, men ikke minst har monopolist­er som Agder Energi et samfunnsan­svar for å gi alle en stabil strømforsy­ning, ikke bare de i tettbygde strøk. Det er eiernes, dvs. for vår del eierkommun­ene, sitt ansvar å sørge for at ledelsen i Agder Energi oppfyller denne plikten. Vi lever i et moderne samfunn der en stabil strømforsy­ning hele året burde vaere en selvsagt ting.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway