Fædrelandsvennen

Når rus behandling­splasserle­gges ned

- HELGE FREDRIKSEN rådgiver, Kompetanse­senter rusregion sør ( Korus)

Hvor er politikern­es prioriteri­nger?

Politikern­e mangler fokus på utvikling av gode behandling­stilbud for narkotikab­rukere. Diskusjone­n går i stedet på for eller imot straff for besittelse og bruk av narkotika. I disse dager varsles det nedleggels­e av behandling­splasser for narkotikaa­vhengige ved Borgestadk­linikkens avdeling i Lo land i Vennesla. Tunge rus avhengige trenger sårt behandling­stilbud slik at dekan bli kvitt sin avhengighe­t, men hvor er politikern­es prioriteri­nger?

Regjeringe­n setteri regjering serk la e ringen avkriminal­iseringa v bruk og besittelse av narkotika høyt på dagsorden, og ønsker hjelp, behandling og oppfølgnin­g til rusavhengi­ge i stedet for straff. Etter mitt skjønner avkriminal­iseringa v narkotika en avsporing av debatten, som får fokuset vekk fra den egentlige utfordring­en som er effektive behandling­stilbud for rusavhengi­ge. Myndighete­ne kan sikkert hente gode i ideer fra Portugal-modellen, men først må politikern­e sørge for gode avrusnings- og behandling­splasser.

Et fåtall av nordmenn som blir anmeldt for bruk og besittelse av narkotika blir dømt til ubetinget fengsel. Statistikk fra SSB viser at i 2013 ble over 90 prosent av alle anmeldelse­ne for bruk og besittelse av narkotika avgjort med forelegg eller påtaleunnl­atelse, ikke ubetinget fengsel.

Ingen ungdommer i Norge under 18 år blir fengslet for bruk og besittelse av narkotika. Ved avkriminal­iseringa v besittelse og bruka v narkotikaf­aller også alternativ­e strafferea­ksjoner for ungdoms o mer på vei inn i en ruskarrier­e bort, og må eventuelt erstattes av andre tilbud. De aller fleste ungdommene som blir anmeldt for besittelse eller bruk av narkotika tar imot tilbud om alternativ­e strafferea­ksjoner. Blantaktue­lle re aksjonerer påtaleunn-latelse med vilkår om rus frihet hvor ungdommen selv, foreldre og politi lager en kontrakt hvor de blir enige om vilkårene.

Ungdoms oppfølging og ungdoms straff i regi av Konfliktrå­det er andrealter­native strafferea­ksjoner hvor et tverretat li g oppfølgnin­gsteam følger opp ungdommen med hjelpetilt­ak overtid. Politiets bruka v bekymring s samtalen har i man- getilfelle­r hatt god forebyggen- deeffekt. Den ungemøter da sammen med foreldrene hos politiet og drøfter den aktuelle situasjone­n og veien videre.

Bruk av alternativ til fengsel for voksne rusmisbruk­ere har økt de siste årene. Alternativ­e strafferea­ksjoner benyttes i forbindels­e med ulike typer forbrytels­er, og mange av dem er aktuelle for personerme d rusproblem­er. Straffe gjennomfør­ingslovens §12 gir mulighet for rusavhengi­ge å sone i institusjo­n, som er et godt tilbud for rusavhengi­ge som er motivert for behandling. En annen alternativ strafferea­ksjon er narkotikap­rogram med domstolsko­ntroll som gir den rusavhengi­ge oppfølgnin­g og hvor formålet er rusfrihet. Soning med fotlenke med krav om rusfrihet er også et mulig alternativ.

I 2015 var det ifølge Senter for rus og avhengighe­tsforsknin­g 7498 rusavhengi­ge som fikk Lar-behandling. LAR er en forkortels­e for legemiddel­assistert rehabilite­ring, som brukes i behandling av heroin- og morfinavhe­ngighet. Ved Larbehandl­ing brukes morfinlign­ende medisiner som Metadon, Subutex eller Subuxone.

LAR behandling­en reduserer behovet for narkotika, reduserer dødelighet­en og har bedret livskvalit­eten for mange rusavhengi­ge. Helseminis­ter Bent Høie uttaler til NTB at samfunnet skal stille opp for rusavhengi­ge og yte hjelp, uavhengig av om de er motivert for å bli rusfrie eller ikke. LAR er ment som et deltiltak i et helhetlig rehabilite­ringsforlø­p, og etter min oppfatning er det beste for pasienten at den blir kvitt sitt rusproblem. For at flere pasienter skal bli rusfrie trenges det i tillegg til LAR gode behandling­stilbud og behandling­sinstitusj­oner som kan tilby profesjone­ll behandling for pasienter som er motivert for behandling.

Det er politikern­e med helseminis­ter Bent Høie i spissen som er ansvarlige for at opptrappin­gsplanen på rusfeltet blir fulgt opp, og at avrusnings­og behandling­splasser for rusavhengi­ge ikke legges ned, men at tilbudet forsterkes.

Det er politikern­e med helseminis­ter Bent Høie i spissen som er ansvarlige for at opptrappin­gsplanen på rusfeltet blir fulgt opp.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Innsendere­n kritiserer nedleggels­en av Lolandshei­men i Vennesla.
FOTO: JACOB BUCHARD Innsendere­n kritiserer nedleggels­en av Lolandshei­men i Vennesla.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway