Fædrelandsvennen

Rihanna som vår tids muse

Danske Ditte Ejlerskov lar seg inspirere av pop-ikonet Rihanna i utstilling­en «The Muse» på Kristiansa­nd Kunsthall.

-

idoldyrkel­sen. Hvem eller hva er egentlig Rihanna?

●●Utstilling­en er finurlig, for Rihanna lar seg ikke fange. Dette understrek­er Ejlerskov igjen og igjen, utforskend­e og lekent.

●●For rent visuelt lar Ejlerskov hele tiden bildet av den virkelige Rihanna unnslippe. I det mest virkelighe­tstro portrettet, «Facing the Muse», er Rihanna malt kitschakti­g, nesten som en sigøynerpi­ke, i «Paddlepain­ting 9» oppløses bildet av den bikinikled­de divaen i flekkete pixler, og i «Bending and blending by the pool for you» forvandles Rihanna til en heftig, utflytende masse.

●●Ejlerskovs teknikk med å skjaere lerretene i strimler, for så å flette dem sammen til et nytt bilde, fungerer svaert godt som et filter mellom virkelighe­ten og avbildning­en. Og flimmereff­ekten det skaper understrek­er gapet mellom det vi tror vi ser og det vi faktisk ser.

●●«The Real Blue House» er, som tittelen sier, Rihannas virkelige hus, men lerretets flettede overflate skaper dissonans. Det ligner når skjermen vi ser på plutselig fryser – glitcher – og de skjaerende pixlene rykker oss ut av virkelighe­ten et kort sekund. Fargepalet­ten Ejlerskov bruker er med på å underbygge assosiasjo­ner til digital teknologi. Skarpt gult, rosa, mint og himmelblå er med på å mane frem dels et nostalgisk blikk inn i 80-tallets grafiske design, dels de skjaerende fargene vi ser på skjermene våre når teknologie­n skurrer. I tillegg er fargene forfrisken­de og forførende blikkfang.

●●Ejlerskovs prosjekt er godt fordi det tar det digitale samfunnet vi lever i på kornet. Gjennom sitt Rihanna-prisme makter hun å si noe interessan­t om forholdet mellom virkelighe­ten og de digitale konstruksj­onene vi observerer virkelighe­ten gjennom. Samtidig er de seksualise­rte maleriene og de erotiske titlene med på å poengtere det vestlige og mannlige blikket Rihanna-figuren iscenesett­es i. Et blikk vi til tross for feminisme og postfemini­sme fremdeles ser verden gjennom.

 ?? FOTO: FRIDA FORSGREN FOTO: FRIDA FORSGREN ?? «Bending in colour». «Facing the Muse».
FOTO: FRIDA FORSGREN FOTO: FRIDA FORSGREN «Bending in colour». «Facing the Muse».
 ?? FOTO: FRIDA FORSGREN ?? «The Real Blue House».
FOTO: FRIDA FORSGREN «The Real Blue House».
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway