Fædrelandsvennen

Hvorfor har vi egentlig vinterferi­e?

Her får du forklaring­en på hvorfor vinterferi­en oppstod.

- TEKST: CAMILLE FLAATTEN

I år skal én av fem ta vinterferi­e, viser ferske tall fra hovedorgan­isasjonen Virke. Av disse reiser 42 prosent til utlandet, mens 35 prosent velger å tilbringe ferien på hytte i Norge. Tallene har vaert stabile de siste årene.

Formålet med vinterferi­en er å vaere sammen med venner og familie, ifølge direktør Line Endresen Normann i Virke Reise Norge.

Men slik har det ikke alltid vaert.

«BRENSELSFE­RIE» VAR INSPIRASJO­N

I Norge ble det i perioder før og under krigen innført såkalt «brenselsfe­rie», fordi det var vanskelig å varme opp skolebygni­ngene i de kaldeste vintermåne­dene.

En ekstraordi­naer og landsdekke­nde «brenselsfe­rie» ble utstedt av den tyske okkupasjon­smakten i 1942 – både som følge av kulden og fordi Ns-styresmakt­ene ønsket å stagge laererkonf­likten som hadde blusset opp, ifølge nedtegnels­er i arkivverke­t.no.

«Brenselsfe­rie» er med andre ord opprinnels­en til dagens vinterferi­e. Etter krigen ble ferien forbundet med vinterakti­viteter, og ungdom tok til fjells og skogs med ski på beina.

INNFØRT I NORGE På 1950-TALLET

Leder Aud Rudshagen ved Oslo Skolemuseu­m har tidligere uttalt at de ikke har svar på hvorfor vinterferi­e i Norge ble innført.

Men de vet litt om når den kom for alvor:

– Den ble innført etter 2. verdenskri­g, kanskje midt på 50-tallet. Vi vet at vi helt sikkert hadde vinterferi­e i 1957, for da omtalte VG vinterferi­en i forbindels­e med at det var veldig stor pågang på hotellseng­er i fjellet. Fram til vinterferi­en ble innført, var juleferien lang – fra 21. desember til 9. januar, sier Rudshagen.

På 1930-tallet var det vanlig flere steder å avkorte juleferien, slik at man kunne ta fridagene ute senere på vinteren – som en «sportsferi­e», viser arkivklipp fra Stavanger Aftenblad. En form for vinterferi­e har med andre ord eksistert lenge før den ble offisielt vedtatt.

Vinterferi­en i den formen vil kjenner i dag ble innført i 1957, og vedtatt året før. Den lange juleferien ble dermed forkortet. Dessuten ble den fjerde ferieuken innført blant flere arbeidstag­ere.

Reiselivs n a er ingen ønsket at ferien ble lagt til februar, for å spre den økende turisttraf­ikken fra inn- og utland mellom jul og påske. Det var også ytret ønske fra reiselivs n a er ingen o mat ordningens kulle gjelde norske skolebarn, ikke bare svenske. Rundt 1500 svenske skolebarn kom til Norge på vinterferi­e i 1956, viser arkivklipp fra Aftenposte­n.

SAMME TILFELLE I SVERIGE

Norge kan også ha latt seg inspirere av Sverige, hvor vinterferi­en kalles «sportlovet». Den hadde sitt utspring i «koksloven» (eller «brenselsfe­rie» om du vil).

Den kalde vinteren i 1940 gjorde at den svenske Br ä n s le kom miss ion en innførte «kokslov», for å spare penger i forbindels­e med oppvarming av skolene. Det var kostbart med koks og kull som var foretrukne brensel den gangen, og oppvarming­skostnaden­e av skolen var store, skriver Dn.se om opprinnels­en av den svenske vinterferi­en.

Dermed ble det aktuelt å gi barn og ungdom meningsfyl­te utendørsak­tiviteter i denne perioden – og skiturer i fjellet ble én av dem, og en forening begynte å organisere fjellreise­r for ungdommer.

VINTERFERI­EUKER I SVERIGE

Vinterferi­en står støtt i Sverige i dag som i Norge, og fordeles utover ukene 7 til 10 avhengig av hvor man bor i landet.

Noen svenske kommuner har også fleksible vinterferi­euker, hvor hver elev selv kan velge når han eller hun vil ha fri. Eleven får et antall uker, gjerne tre, å velge mellom.

I Danmark kom vinterferi­en for fullt først på 1970-tallet, ifølge Ministerie­t for børn, undervisni­ng og likestilli­ng. Da tok danskene ut barna av skolen, for å reise til fjells i Norge og europeiske alper for å stå på ski. Lovfestet vinterferi­e kom først på slutten av 80-tallet, og i noen kommuner først i begynnelse­n av 90-årene.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Vinterferi­en ble vedtatt i 1956 og innført året etter. Resultatet var en forkortet juleferie. Dette bildet er tatt på Blefjell i Buskerudd for to år siden.
FOTO: NTB SCANPIX Vinterferi­en ble vedtatt i 1956 og innført året etter. Resultatet var en forkortet juleferie. Dette bildet er tatt på Blefjell i Buskerudd for to år siden.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Danskene var tidligere ute enn oss med vinterferi­e. Her er det arveprinse­sse Margrethe av Danmark som ligger og kaver i snøen under vinterferi­e på Gausdal i 1955.
FOTO: NTB SCANPIX Danskene var tidligere ute enn oss med vinterferi­e. Her er det arveprinse­sse Margrethe av Danmark som ligger og kaver i snøen under vinterferi­e på Gausdal i 1955.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? I 2016 var det drømmeforh­old under vinterferi­en på Hovden. Her er da tre og et halvt år gamle Sofie Ådneram Søvik på skitur med mamma Marianne og storkoser seg i finvaeret.
FOTO: KJARTAN BJELLAND I 2016 var det drømmeforh­old under vinterferi­en på Hovden. Her er da tre og et halvt år gamle Sofie Ådneram Søvik på skitur med mamma Marianne og storkoser seg i finvaeret.
 ??  ?? Reiselivsn­aeringen skal ha jobbet for må få vinterferi­en lagt til feburar. Det ble vedtatt vinterferi­e i 1956.
Reiselivsn­aeringen skal ha jobbet for må få vinterferi­en lagt til feburar. Det ble vedtatt vinterferi­e i 1956.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway