Fædrelandsvennen

Første Ol-seier på 24 år

Forsvarssp­illeren Alexander Bonsaksen avgjorde i overtidspe­rioden mot Slovenia. Nå skal Norge møte OAR (Russland) i kvartfinal­en i dag.

- TEKST: HÅVARD KARLSEN havard.karlsen@fvn.no

– Dette er noe av det største du kan oppnå på landslagsn­ivå, sa Patrick Thoresen til Eurosport etter 2–1-seieren mot Slovenia.

De norske iskrigerne visste hva som sto på spill tirsdag. Med seier over Slovenia, ville laget for første gang vaere klar for en kvartfinal­e i OL.

Motstander­en var et lag som endte sist i A-VM i 2015. Da vant Norge 5–1 mot tirsdagens motstander, som før OL var rangert seks plasser bak Petter Thoresens gutter på verdensran­kingen.

Men slovenerne har overbevist i Sør-korea, med seier både mot USA og Slovakia etter straffesla­g i gruppespil­let.

Mot Norge tok laget ledelsen tidlig i kampen da Jan Urbas satte pucken i mål etter 6,38 minutter av første periode.

Tommy Kristianse­n utlignet for Norge tre minutter ut i siste periode, og kampen gikk til forlengnin­g.

Der scoret Alexander Bonsaksen det historiske målet da Norge for første gang tok seg til en kvartfinal­e i OL.

– Det er en fantastisk innsats og offervilje i dette laget, og det tok oss til en seier i dag. Det var denne kampen som var den viktigste å vinne, sa landslagss­trener Petter Thoresen.

Han rettet spesielt en takk til keeper Lars Haugen, som trolig var Norges bestemann tirsdag. Norge var også gode i undertall.

BLE OVERKJØRT

Norge begynte friskt i skjebnekam­pen mot Slovenia i Gangneung Hockey Centre, og skapte flere gode muligheter innledning­svis. Spesielt førsterekk­a, med Patrick Thoresen i spissen, var god.

Men etter at Ludvig Hoff ble utvist da klokka rundet seks minutter i den første perioden, skiftet kampen karakter. Det tok bare 28 sekunder av overtallss­pillet før pucken lå i nettet bak Lars Haugen. Målscorer var Jan Urbas.

Siden handlet det meste om Slovenia, og Norge kunne takke en strålende opplagt Haugen for at det bare sto 0–1 etter de første 20 minuttene.

Det norske laget fikk seg nok en liten skjennepre­ken av trener Petter Thoresen i pausen, og overtok initiative­t i begynnelse­n av den andre perioden.

Daniel Sørvik og Stefan Espeland hadde blant annet hver sin store sjanse, uten at de klarte å overliste Slovenias keeper Gasper Kroselj (tidligere Sparta-keeper).

Mot slutten av perioden kunne Slovenia ha satt inn sitt andre mål i kampen, men en kombinasjo­n av flaks og en god Haugen sørget for at det fortsatt sto 1–0.

VIKTIG KRISTIANSE­N-SCORING

Norge endret litt på rekkene, og det ga en drømmestar­t på den tredje perioden. Etter et godt angrep sørget Tommy Kristianse­n for 1–1 etter 43,06 minutter, assistert av Martin Røymark og Anders Bastiansen.

Da 3,27 minutter gjenstod av kampen fikk Norge en utvisning på Ken André Olimb. Slovenia presset på i jakten på vinnemålet, og hadde blant annet et skudd som smalt i tverrligge­ren bak Haugen i Norges mål 30 sekunder ut i overtallet.

Det kom ikke noen avgjørende scoring før perioden var over, men Alexander Bonsaksens utvisning ti sekunder før slutt sørget for at Slovenia kunne begynne sudden death i overtall - fire mot tre spillere.

SIKRET SEIEREN I FORLENGNIN­G

Overtidspe­rioden begynte med nok et tverrligge­rskudd fra Slovenia, men Norge klarte å ri av undertalle­t uten noe avgjørende baklengsmå­l.

Etter 63.06 tok Alexander Bonsaksen ansvar. Han klemte inn det avgjørende 2–1-målet, og skrev dermed norsk ishockeyhi­storie.

Den forrige kampen Norge vant i en Ol-turnering var mot Østerrike på Lillehamme­r i 1994. Da ble det en 3-1-seier i kampen om 11. plassen på hjemmebane.

Nå venter gullfavori­tt OAR (Russland) onsdag for de norske iskrigerne.

– Ingenting hadde vaert bedre enn et «miracle on ice», sa Thoresen til Eurosport etter kampen.

– Hvis Haugen står som i dag er det muligheter. Han var matchvinne­r for oss i dag, og vi håper han fortsetter sånn, sa kaptein Jonas Holøs.

?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Her jubler det norske laget etter at Alexander Bonsaksen satte inn 2–1-scoringen i forlengnin­g over Slovenia tirsdag.