Fædrelandsvennen

Talentet som byttet brytematta med gressmatta

Det er ikke bare fotballtre­ning som har ført Isac Lidberg dit han er i dag. Det håper han å vise fram mot Aalesund onsdag.

- TEKST: STEFFEN STENERSEN steffen.stenersen@fvn.no

– Jeg var ganske talentfull, faktisk. Jeg tror jeg bare tapte én kamp i min karriere.

Statistikk­en Isac Lidberg snakker om er dessverre ikke antall fotballkam­per, men brytekampe­r.

Starts svenske har nemlig vokst opp i en familie hvor bryting har hatt en sentral plass. Fra det har han opparbeide­t en fysikk som Aalesund skal få kjenne på onsdag. Da starter Isac Lidberg på topp for Start.

– Flóki har en skade som han kjenner på, så da spiller Isac. Han gjorde det bra sist, så det blir fint å få sett ham litt mer, sier Starttrene­r Mark Dempsey.

EM- OG VM-GULL

Pappa Martin har Em-gull, Vmgull og flere Ol-deltakelse­r bak seg. Onkel Jimmy har Ol-bronse, samt flere VM- og Em-medaljer. Han var også en av to trenere bak Stig André Berges Ol-bronse i Rio.

For Isac Lidberg ble det dog tidlig fotball. Til Faedreland­svennen forteller faren Martin om en hendelse da Isac var ti år gammel.

– Vi skulle på brytetreni­ng da han sa at «pappa, jeg vil ikke drive med dette lenger». Det var naturligvi­s helt greit for meg. Jeg sa at han måtte følge sitt hjerte. Alle må følge sine drømmer, sier Martin Lidberg på telefon fra ferie i Spania.

– Jeg syntes fotball var mye morsommere. Alle kompisene mine spilte fotball, så det var ganske naturlig. Jeg kjente at fotball var riktig for meg, sier Lidberg.

– HATT NYTTE AV DET

Siden den gang er det fotball det har dreid seg om for Starts nye spiss. Som 16-åring ble han Hammarbys yngste spiller gjennom tidene, da han fikk debuten for A-laget mot Falkenberg.

Etter det har det gått litt opp og ned. Med Åtvidaberg ble det i fjor nedrykk til nivå tre i Sverige. Nå er svensken klar for å hevde seg på toppnivå i Norge. Med fysikk trent opp med uvanlige metoder.

– Brytere er veldig sterke og har bra kontroll på kroppen. Det tror jeg at jeg har nytte av, sier Isac Lidberg, som legger til at han fortsatt har noen økter med bryteøvels­er innimellom.

Han sier selv at fysikken og hurtighete­n er blant hans største styrker på banen.

– Faren min har måtte bremse meg i blant, fordi jeg nesten har trent for hardt. Men jeg liker å trene. Spesielt på vinterstid når det ikke har vaert så mye å gjøre har det blitt veldig mye trening, sier Lidberg, som påpeker en viktig ting:

– Det er bra å vaere sterk, men man må kunne utnytte det på banen også. Det er mye teknikk, hvordan man utnytter kroppen.

– DET KAN NOK VAERE TØFT

Faren Martin mener det finnes store fordeler med å ha toppidrett­sutøvere i naer familie.

– Vi vet hva som kreves og hvilken jobb som må legges ned, sier Martin Lidberg.

– Tror du det også har vaert tøft for Isac at du har vaert faren?

– Ja, det tror jeg nok. Det kan nok vaere tøft. Det blir skrevet mye, og man blir fort hauset opp. Men det var nok verre da han var mindre, sier Lidberg, som i fjor vant den svenske versjonen av Mesternes Mester.

– Isac kan trene «hur mycket som helst». Det er hans store styrke, legger faren til.

Som begge så med stor glede da bror og onkel Jimmy kastet seg rundt halsen på Stig André Berge etter Ol-bronsen i Rio i 2016. Bildene av en gråtende bryter som ble omfavnet av sine to store trenere, rørte en hel nasjon.

Isac Lidberg håper å kunne spille seg ut av skyggen av sin brytefamil­ie. Den reisen startet tidlig i Hammarby. Nå håper han at nye, gode kapitler skal skrives i Kristiansa­nd.

– Jeg ble yngst noensinne på Hammarby, og det var stort. Jeg synes jeg har hatt en fin utvikling siden den gang. Jeg tror jeg har laert litt av å komme inn så tidlig. Det tar litt tid før man laerer å ta for seg. Nå først er målet å ta en plass i laget, sier fotballspi­lleren Isac Lidberg.

 ?? FOTO: PÅL W. JØRGENSEN ?? Isac Lidberg får sjansen fra start mot Aalesund onsdag. Her i samtale med Dempsey under tirsdagens trening.
FOTO: PÅL W. JØRGENSEN Isac Lidberg får sjansen fra start mot Aalesund onsdag. Her i samtale med Dempsey under tirsdagens trening.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway