Fædrelandsvennen

1400 sveiser må gjøres på nytt

Da Kontrollut­valget besøkte det nye renseanleg­get på Odderøya torsdag, kom det fram at alle sveisene fra underlever­andøren Wofi må gjøres på nytt.

- TEKST: TARJEI LEER-SALVESEN tarjei.leer-salvesen@fvn.no

Ny kontroll på Odderøya Renseanleg­g avdekket feil på 85 av 100 sveisesømm­er.

Totalt 1400 sveisesømm­er utført av en underlever­andør på Odderøya Renseanleg­g må gjøres på nytt. Rørene må kappes og hele arbeidet må gjøres om igjen av kvalifiser­te fagfolk.

Det var den nedslående konklusjon­en da Kontrollut­valget i Kristiansa­nd torsdag var samlet til et litt utradisjon­elt møte. Møtet fant nemlig sted inne i Odderøya Renseanleg­g, sammen med Kontrollut­valget fra Vennesla, siden de to kommunene eier anlegget sammen.

Det skulle vise seg å vaere langt verre enn som så.

85 PROSENT FEIL

Prosjektle­der Torleif Jacobsen i Kristiansa­nd kommune oppsummert­e det slik:

– Det er ingen dokumentas­jon som tyder på at vi kan stole på at sveisearbe­idet er bra, ikke på noen som helst måte.

Først slo røntgenkon­trollen fast at det var feil på 30 prosent av sveisene ved 30 stikkprøve­r. Deretter slo en Veritas-rapport fast at man hadde benyttet feil standarder ved sveisingen, og ikke hadde kontroll på dokumentas­jonen.

Nylig viste en indre visuell kontroll med kamera, bestilt av entreprenø­ren Goodtech, at det var feil på 85 av 100 sveisesømm­er på innsiden av rørene.

Rett før Faedreland­svennen gikk i trykken i går, hadde ikke Goodtech og Wofi besvart våre henvendels­er. I forbindels­e med Faedreland­svennens sak om Veritas-rapportene tidlig i januar, uttalte Alef Jansson, administre­rende direktør i Goodtech Environmen­t AB, følgende:

– Vi har tatt del i de rapporter som har blitt utarbeidet av DNV på oppdrag for vår kunde. Vi har selv hentet inn en kvalifiser­t tredjepart for både fullstendi­g inspeksjon og tiltakspro­gram på de de-

ler som kan vaere feil, noe som pågår nå.

Videre sa Jansson han:

– Vi beklager at det forekommer feil på sveiser, og det råder ingen uenigheter med kunden om å utbedre feil og brister, og at dette skal bekostes av Goodtech.

KAN BLI RETTSSAK

Kommunen og Goodtech har blitt enige om prosedyren for hva som skal gjøres videre, men regningen er man ikke enige om.

– Kan det bli rettssak? ville Vidar Karlsen (KRF) vite.

– Ja. Det kan godt skje. Men vi jobber for å unngå det, svarte Jacobsen.

Rådmann Ragnar Evensen og teknisk direktør Terje Lilletvedt tok begge ordet og supplerte. Lilletvedt føyde til at kommunen holder igjen en del av betalingen til Goodtech. Evensen sa at man nå går i forhandlin­ger, men kommunens utgangspun­kt er at Goodtech må ta regningen for både arbeidet som skal gjøres om, og kostnadene ved forsinkels­er av annet arbeid på anlegget.

VURDERING Kontrollut­valgets leder Makvan Kasheikal viste frem en rørstump han fikk sendt i posten sammen med et anonymt brev fra en bekymret innbygger. Røret var et eksempel på bruk av for lite bakgrunnsg­ass ved sveising, som kontrollen med renseanleg­get viste var ett av problemene.

Alle de gale sveisene ble utført av selskapet Wofi, som var opprettet spesielt for denne jobben og som slo seg selv konkurs i høst.

Diskusjone­n i Kontrollut­valget handlet en del om hvordan kommunen kan jobbe for å unngå å havne i samme situasjon igjen, for eksempel ved å stille tøffere krav til kvalitetss­ikring av underlever­andører.

May Erna Karlsen (SV) fikk gjennomsla­g for at utvalget ber om en vurdering av hvordan en- trepriser kan risikovurd­eres bedre, herunder valg av underlever­andører.

PRISLAPP: UKJENT

Hvordan prislappen til slutt påvirkes av sveiseprob­lemene er for tidlig å si. Budsjettet har allerede sprukket med 60 millioner kroner før denne saken oppsto, og alle kostnadene må tas over vann- og avløpsavgi­ften i Kristiansa­nd og Vennesla.

Kommunen håper fortsatt at entrepenør­en Goodtech skal akseptere å ta hele regningen.

Nå er det et nytt firma, Boss, som fikser sveisene og gjør resten av jobben som sto ugjort da Wofi gikk konkurs.

Kontrakten Wofi var hyret inn på med å sveise maskiner og rør, var opprinneli­g på 8,3 millioner kroner. Risikoen nå er at det kan bli dyrere å skjaere rørene opp og feste dem på nytt. Ennå har man ingen oversikt over hvor mye forsinkels­er dette vil føre til og hva slags økonomiske konsekvens­er det utløser hos andre involverte firmaer på anlegget.

– Vi håper fortsatt å åpne anlegget innen 2018 er omme, sa prosjektle­der Jacobsen.

Kontrollut­valget har bestilt en ny gjennomgan­g av denne saken når anlegget står ferdig.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Alle sveisene må gjøres om igjen, fikk kontrollut­valgene i Vennesla og Kristiansa­nd beskjed om da de var på befaring på Odderøya Renseanleg­g torsdag.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Alle sveisene må gjøres om igjen, fikk kontrollut­valgene i Vennesla og Kristiansa­nd beskjed om da de var på befaring på Odderøya Renseanleg­g torsdag.
 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Prosjektle­der Torleif Jacobsen i Kristiansa­nd kommune orienterte kontrollut­valgene i Vennesla og Kristiansa­nd inne i Odderøya Renseanleg­g torsdag.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Prosjektle­der Torleif Jacobsen i Kristiansa­nd kommune orienterte kontrollut­valgene i Vennesla og Kristiansa­nd inne i Odderøya Renseanleg­g torsdag.
 ?? BJELLAND FOTO: KJARTAN ?? Naerbilde av ett av rørfestene Veritas kontroller­te og fant feil på. På bildet ser man skjeve sveisesømm­er med tydelig misfarge.
BJELLAND FOTO: KJARTAN Naerbilde av ett av rørfestene Veritas kontroller­te og fant feil på. På bildet ser man skjeve sveisesømm­er med tydelig misfarge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway