Fædrelandsvennen

Ber om homoopprør på bedehuset

Ordfører Gro Anita Mykjåland ber bedehusfol­ket i Iveland ta kampen mot Normisjon og sørge for at diskrimine­ringen av homofile og lesbiske stopper.

- TEKST: ODD-INGE R. ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

Gro-anita Mykjåland, Iveland-ordfører

– Dette er en trist sak som jeg først tenkte jeg som ordfører ville holde med borte fra og ikke kommentere. Men jeg kan ikke la vaere. Det står om for viktige verdier til at jeg kan tie, uttaler ordfører Mykjåland (Sp) til Faedreland­svennen.

Hun sier konflikten på Iveland bedehus preger alle i et lite miljø som Iveland. En ung mann ble nektet å synge og vaere med i ungdomsarb­eidet og lovsangste­amet på Iveland bedehus fordi han lever i et homofilt forhold.

Bedehussty­rets konklusjon har endt med at hele Husbandet på bedehuset har trukket seg og flere medlemmer har meldt seg ut fordi de ikke kan akseptere bedehus-ledelsens linje.

Ordfører Mykjåland synes det er bra at folk står opp og sier fra når noen skyves ut.

– Jeg kjenner bedehusmil­jøet i Iveland og folkene der som rause og åpne, og bedehuset har vaert et hus for alle. Når jeg hørte om denne saken, ble jeg litt overrasket. Samtidig forstår jeg at bedehuset er knyttet opp til Normisjon og at det forplikter det lokale styret til å mene bestemte ting, sier ordfører Mykjåland.

Hun håper saken ikke stopper der, men at folk i Iveland tør å ta kampen:

– Som ordfører har jeg lyst til å minne om et kinesisk ordtak. Når vinden blåser, går som regel mange i skjul. Bare noen få står opp og bygger vindmøller. Tenk hvis bedehusmil­jøet i Iveland: Nå kan de stå opp, ta kampen og sørge for at alle blir inkludert i Normisjons og bedehusets arbeid. Det hadde vaert noe. Det er mitt håp at lille Iveland kan bidra til at diskrimine­ringen av homofile slutter, sier Gro-anita Mykjåland.

Varaordfør­er Sig Tove Aasen (Ap) kaller bedehus-saken trist og forferdeli­g:

KUTTE KULTURSTØT­TEN?

– Jeg vil ta opp om vi som kommune kan fortsette å støtte bedehusets lag og foreninger med kulturmidl­er. Jeg synes ikke Iveland kommune skal vaere med på å finansiere virksomhet­er som stenger mennesker ute og bidrar til diskrimine­ring. Likeverd og menneskeve­rd burde vaere et lett krav å stille, sier Aasen.

Mykjåland sier det er en debatt som nok vil komme, utover det vil hun ikke kommentere Aasens synspunkte­r.

Styreleder for Iveland Bedehus, Olaf Brynjulf Aagesen, (tidligere ordfører nå kommunesty­rerepresen­tant for KRF) vil ikke kommentere ordføreren­s utspill. Normisjons regionstyr­eleder Ole Magne Omdal (tidligere ordfører i Iveland for Sp) har ikke svart på våre henvendels­er torsdag formiddag.

Solfrid Gautestad Amundsen ledet Husbandet og lovsangen på Iveland bedehus, men har trukket seg sammen med resten av Husbandet:

– Jeg har bidratt aktivt på bedehuset i 30 år, men takker nå for meg. Mitt budskap er at Jesus elsker alle., sa hun til Faedreland­svennen onsdag.

GRYENDE GRASROTOPP­RØR

– Det er trist at Normisjon og mange andre organisasj­oner er så fokusert på hvem folk elsker. Det er ikke det som er kjernen i evangeliet, og det er merkelig at dette skal vaere så viktig i en verden med stor urettferdi­ghet. Samtidig skjer det noe på grunnplane­t. Det ser vi nå i Iveland. Vi så det også det blant ungdommene på den videregåen­de skolen på Gjenneseta­d i Vestfold hvor rektor måtte slutte fordi han er homofil. Elevene protestert­e kraftig mot eier Normisjon, sier Aksnes.

Han tror de norske lekmannsor­ganisasjon­ene og misjonsorg­anisasjone­ne vil endre seg sakte. Samtidig er disse organisasj­onene bygd opp på prinsippet om lekfolkets rettighete­r.

– Det gleder og gir håp at stadig flere på grunnplane­t krever endringer, sier Aksnes.

 ??  ??
 ?? FOTO: ODD INGE ULEBERG ?? Iveland-ordfører Gro-anita Mykjåland håper alle kan inkluderes på Iveland bedehus og hun oppfordrer bedehusmil­jøet til å ta kampen for likeverd.
FOTO: ODD INGE ULEBERG Iveland-ordfører Gro-anita Mykjåland håper alle kan inkluderes på Iveland bedehus og hun oppfordrer bedehusmil­jøet til å ta kampen for likeverd.
 ??  ?? Faedreland­svennen torsdag.
Faedreland­svennen torsdag.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Åsmund Aksnes i Åpen kirkegrupp­e for lesbiske og homofile ser et gryende grasrot-opprør i bedehusmil­jøene.
FOTO: PRIVAT Åsmund Aksnes i Åpen kirkegrupp­e for lesbiske og homofile ser et gryende grasrot-opprør i bedehusmil­jøene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway