Fædrelandsvennen

Vil slippe publikum til på taket av nytt museum

Planene for museum på Odderøya tar form. Nå skal det skaffes penger til bygget.

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

– 1. mars sender vi søknad til departemen­tet og håper på å komme med på statsbudsj­ettet i 2019, sier Vest-agder-museets direktør John Olsen til Faedreland­svennen.

Stat, kommune og fylkeskomm­une blir bedt om å ta en tredjedel hver av regningen som foreløpig ligger på anslagsvis 300 millioner kroner inklusive magasin, inventar og utstilling­er.

Og går det som John Olsen drømmer, kan Kristiansa­nd åpne sitt eget maritime museum like før en armada av gamle seilskuter peiler seg inn mot byen under Tall Ship’s Race i 2022.

Enn så lenge er verken museet eller seilskute-arrangemen­tet i boks, men torsdag var det første møte i byggekomit­een for museets nye formidling­sbygg i Nodeviga.

ÅPENT PÅ TAKET

Der la Mariana Calvete fra arkitektko­ntoret Helen & Hard la fram bearbeided­e skisser for «Navet» som de vant arkitektko­nkurransen med i fjor sommer.

Med en stor båthall som kjerne i det 3600 kvadratmet­er store bygget, er planen at publikum skal ledes rundt i historien til Kristiansa­nd og omegn, og ende opp på taket som blir en selvstendi­g attraksjon i seg selv.

Her er tanken at folk kan ferdes fritt hele døgnet, som på Operaens tak i Oslo, og på en del av arealet planlegges det å drive «urban gardening», dyrking av ulike vekster, i samarbeid med Grønt Senter.

– Vi vil gjerne at museet skal vaere så tilgjengel­ig som mulig for hele befolkning­en, sa Vest-agdermusee­ts styreleder Toril Runden - som også leder byggekomit­een.

– Vi ønsker å skape et smykke med gode utstilling­srom som også danner et godt grep med naturen og byen, sa arkitekt Mariana Calvete.

MARITIME BYGGEMÅTER

Det Stavanger-baserte firmaet Helen & Hard, som også står bak det prisbelønt­e biblioteke­t i Vennesla og kulturhuse­t Spira i Flekkefjor­d, vil bruke tre som hovedmater­iale. Calvete opplyste at de er i kontakt med et sveitsisk firma for å finne maritime konstruksj­onsløsning­er også for selve bygget.

– Vi synes det er spennende om vi kan få byggemåten til å gjenspeile det som skal utstilles i museet, sier Mariane Calvete til Faedreland­svennen.

Landskapsa­rkitekt Anne Truelsen Schultz fra kontoret Atsite viste hvordan adkomsten skal utformes både fra Nodeviga og parkerings­huset ved Kilden. Hovedinnga­ngen blir fra sjøsiden, og fra Odderøyvei­en skal en sti skal sno seg gjennom traerne i Salamander­parken.

En viktig oppgave under sprengning og bygging blir å sikre at ikke så mye som en dråpe går til spille fra den vernede Salamander­dammen. Her skal en geoteknike­r hyres inn for å forhindre en potensiell katastrofe.

Hvor mye det nye museumsbyg­get vil koste, er både direktør og styreleder forsiktig med å utbasunere før kalkylene er kvalitetss­ikret, men det anslåtte beløpet ligger i dag rett i underkant av 300 millioner kroner.

Inkludert i det er også et nytt magasin som skal plasseres på industriom­rådet på Mjåvann. Det er kostnadsbe­regnet til rundt regnet 60 millioner.

Her blir det om lag 4000 kvadratmet­er lagerplass, og Vest-agder-museet har vaert i samtaler med flere, blant andre Sørlandets Kunstmuseu­m og Lindenes Fyrmuseum, om et mulig samarbeid der flere lagermodul­er kan kobles på.

FRIST 1. MAI

Arkitektko­ntoret Helen & Hard har frist til 1. mai med å ferdigstil­le forprosjek­tet for det nye museet i Nodeviga. Da må det også utarbeides endelige kalkyler med en sikkerhets­margin på 80 prosent som skal kvalitetss­ikres av Norsk Bygganalys­e.

Søknaden om å komme med på statsbudsj­ettet er derfor sendt med den tilleggsop­plysning at de endelige kalkyler blir ettersendt 1. mai.

– Det har vi orientert departemen­tet om, og de har verken sagt at det er greit eller at det ikke er greit, opplyste John Olsen på møtet i byggekomit­een.

 ??  ??
 ?? FOTO: HELEN & HARD ?? Slik kan Vest-agder-museets nye formidling­sbygg bli når og hvis det står ferdig i 2022.
FOTO: HELEN & HARD Slik kan Vest-agder-museets nye formidling­sbygg bli når og hvis det står ferdig i 2022.
 ?? KJARTAN BJELLAND FOTO: ?? – Vi ønsker å skape et smykke med gode utstilling­srom som også danner et godt grep med naturen og byen, sa arkitekt Mariana Calvete fra Helen & Hard.
KJARTAN BJELLAND FOTO: – Vi ønsker å skape et smykke med gode utstilling­srom som også danner et godt grep med naturen og byen, sa arkitekt Mariana Calvete fra Helen & Hard.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway