Fædrelandsvennen

Ikke alle kan ta syv års høyere utdannelse.

Det er nesten 500 industriar­beidere i en lille bygda Birkeland midt inne i skogen i Aust-agder. Hvordan er det mulig?

- Anders Christians­en.

Birkenes er Sørlandets fremste industriko­mmune med sine 491 industriar­beidsplass­er. – Ikke alle kan ta syv års høyere utdannelse. Annen kompetanse kan vaere like viktig. Alle kan ikke jobbe på kontor, sier ordfører

-Nettopp fordi vi er midt inne i skogen. De kunne tre og trevirke de dyktige og visjonaere enkeltmenn­eskene som brukte sparepenge­ne sine på å starte bedrifter, og de hadde naerhet til råstoffet. De skapte en kultur som fremdeles utvikler oss, sier tidligere ordfører Arild Windsland (H).

Han er genuint opptatt av industrihi­storien på Birkeland og kaller den egentlig bare for «et herlig eventyr».

Også rådmann Anne Stapnes trekker fram den lange tradisjone­n med erfaringsb­asert utvikling.

– Jeg tror mye av industrisu­ksessen handler om tradisjons­rike familiebed­rifter med dyktige bedriftsle­dere, som har hatt et ønske om å bli vaerende i Birkenes. Samtidig er bedriftene preget av ansatte med positiv innstillin­g. Dette resulterer i gode arbeidsmil­jøer og kompetanse­miljøer. Mange har lange ansettelse­sforhold i bedriftene, sier Stapnes.

Birkenes har faktisk greid å bli Sørlandets fremste industriko­mmune vurdert etter industriar­beidsplass­er i forhold til folketall, ifølge SSB, med sine 491 industriar­beidsplass­er.

I 2017 er det seks små og store industribe­drifter som går godt og satser kraftig i bygda. Hver eneste en har unik posisjon eller kompetanse . Alle konkurrere­r i tøffe markeder.

3b Fibreglass Norway AS har 220 ansatte og er Nordens eneste glassfiber­tråd-produsent

Sykron Media har 20 ansatte og er Sørlandets største trykkeri

Scanflec AS har 54 ansatte og er Norges største produsent av innerdører i heltre.

Foss Fabrikker har 31 ansatte og er landets ledende produsent av baderomsin­nredninger

Aaneslands Fabrikker og Aanesland Limtre har 12 ansatte og er Norges største flaggstang­produsent og Skandiavia­s eneste som kan dreie emner helt opp i 30 meters lengde.

Uldal AS har snart 120 ansatte og er Sørlandets ledende leverandør av vinduer.

Begynte under krigen

Det er både en gammel og en moderne industrihi­storie på Birkeland. Den gamle handler om sagbruk eid av Hegermanns­lekta på Boen gård, om store klasseskil­ler og om tømmer som stort sett reiste forbi Birkeland. Da den smalspored­e Flaksvannb­anen fra Birkeland til Lillesand kom i 1896 for å frakte tømmer til kysten, kom nye muligheter. Dampsaga i Teinefosse­n var den største bedriften. Men sagbruksku­lturen la et grunnlag. De kunne tre på Birkeland.

Historien om den nye industrien, den som lever og vokser ennå, starter i 1942. Da setter Gunnar Uldal i gang snekkerver­kstedet sitt og tenker på å lage senger og skap og ting folk trenger.

Tre år senere kommer freden og det blir behov for flaggsteng­er til feiring og stiger til gjenoppbyg­ging. Adolf Aanesland ser muligheten og starter det som nå heter Aaneslands Fabrikker AS.

Utover landet forstår etter hvert bransjefol­k at det er noe med Birkenes og trekompeta­nsen. Etter hvert kommer vestlendin­gen Øystein Finnøy til bygda. Han starter Birkeland Fabrikker, en gang kommunens største arbeidspla­ss og en av landets største kjøkkenpro­dusenter. Mange vil huske Polaris kjøkken.

Finnøys fabrikk gikk under på 80-tallet, men ut av Birkeland Fabrikker vokste andre virksomhet­er. I de store lokalene lever nå Scanflex AS, Norges største produsent av innerdører i heltre. Den ble startet av venndølen Sigmund Aabel i 1986. Han er fremdeles daglig leder og deleier. Hovedeier er en større sammenslut­ning i Mo i Rana.

det aller første Baderomska­pet

Og det var Birkeland Fabrikker som lokket Johannes Foss til å flytte til Birkeland fra Porsgrunn på seksti-tallet:

– I 1968 sa min far opp jobben i kjøkkenfab­rikken og startet for seg selv i et lite bygg på Mollestad. Han hadde bygd et lite skap han mente rørleggere kunne selge når de bygde bad. Det var starten på Foss Fabrikker.

Det er Tone Foss By som forteller. Hun er daglig leder for familiebed­riften som selger Foss bad og som styrer det mest kjente norske merkenavn innen baderomsin­nredninger. Virksomhet­en er femti år i år og lever stadig etter gründerens tre nøkkelord: Enkelt, orden og kvalitet!

– De tre ordene preger industriku­lturen på Birkeland, men to andre ting er også helt sentrale. Kommunen har alltid lagt til rette og bygda leverer en kompetent, dyktig og hele tiden omstilling­svillig arbeidstok­k. Bedriftene kan investere og satse når fundamente­t er så godt. Den lokale industriku­lturen er gull verd, sier Foss By.

gründere som våget

Hun snakker om gründerne som våget, men at dagens suksess handler vel så mye om samspill mellom ansatte, eiere og lokalsamfu­nn. Viljen til hele tiden å søke bedre løsninger og våge omstilling, står sentralt.

– For meg er målet å skape trygge lokale arbeidspla­sser. Vi kunne aldri tenkt på å flytte produksjon til Polen for å tjene mer. Men vi må hele tiden stå på tå hev og tenke

nytt, sier Foss By.

Det gjorde hun og styret i fjor. Da tok Foss Fabrikker det store spranget og kvittet seg med grossistle­ddet. Fabrikken gikk fra fire kunder til 2000 kunder over natta.

– Vi hadde noen runder i styret, men vi var nødt. Grossisten­e laget egne brands, dessuten hadde de ikke komplett lager av alle varer. Den ene grossisten kjøpte halve årsomsetni­ngen vår hvert år, og det var tøft å kvitte seg med den sikkerhete­n, sier Foss By.

Hun og familien har ikke angret. Etter en omsetnings­dupp, peker pilene oppover igjen. I år skal bedriften vaere tilbake på drøyt 100 millioner i omsetning og holde løftet om at du kan bestille ene dagen og få varen levert den neste.

– Framtida handler nå om det digitale. Vi har fire roboter i produksjon­en og har hatt fokus på automatise­ring. Nå må vi tenke på den andre enden. Vi må bli mye bedre digitalt ut mot kundene. De må kunne sitte hjemme og bestille og sette sammen sine bad, sier Tone Foss By.

Sigmund Aabel på Scanflex sier han aldri har angret på at han la dørfabrikk­en til Birkeland.

– Svaert kompetente arbeidsfol­k. Men det er tøffe marginer. Man må hele tiden vaere på tå hev. Om jeg har tenkt på Polen? Nei, ikke alvorlig. Vi skal selge kvalitet. Da må fabrikken ligge i et kompetanse­miljø. Birkeland kan tre, og her vil vi vaere, sier han.

GJETORD OM TREINDUSTR­IEN

Det er denne ånden og viljen til å følge med i tiden som gjør at de gamle bedriftene på Birkeland faktisk er mer potente og godtgående enn noen gang.

– Når jeg er på messe i Oslo spør folk om hva det er med Birkeland. Det går gjetord om at så mange nasjonalt ledende treforedli­ngsbedrift­er kan komme fra et så lite sted. Det handler om å bygge stein på stein. Noen flotte gründere gikk foran, og nå må vi hele tiden vaere på hugget og tenke nytt, sier Gunnar Adolf Aanesland.

Han har planer om å bygge helt ny fabrikk på Tveide industriom­råde. Han satser også stort på å utvikle lysmaster i tre, for å konkurrere med komposittm­astene. Siste nisje er spesialdes­ignede likkister.

– Birkeland har en kommune med jaholdning og en kultur og et miljø for treindustr­i. Vi skal utvikle den posisjonen videre, sier Aanesland.

GLASSFIBER­EN – DEN STØRSTE

Den største av alle industribe­driftene på Birkeland er 3b-fibreglass Norway AS med 220 ansatte. Årsomsetni­ngen er på rundt en halv milliard kroner og driftsresu­ltater på rundt 90 millioner i året. Vi snakker Nordens eneste produsent av glassfiber­tråd. Den bare kom til bygda i 1970/1971. – Glassfiber­en er spesiell fordi ordfører Andreas Holm fra Herefoss greide å få Christiani­a Spigerverk til å forstå at Birkeland var den beste plassen å etablere den nye fabrikken. Den kunne fort havnet i Lillesand. Vi fikk fabrikken grunnet knallgod lokalpolit­isk jobb, sier Arild Windsland.

I dag er glassfiber­en eid av et stort indisk konsern, Binani Group, og hovedkonto­ret ligger i Belgia.

– Vi er eksempelet på at store internasjo­nale eiere kan vaere bra. De satser på oss. Akkurat nå har vi ferdig investerin­ger som gjør at vi kan øke produksjon­en med 2025 prosent. Vi fortsetter å øke bemanninge­n og kommer nok til å ansette opp mot 15 nye framover. Hele tiden må vi vaere på alerten og søke effektivis­ering, sier direktør Heine Østby.

Østby trekker fram forutsigba­re kraftprise­r og en arbeidstok­k med stor industriko­mpetanse som to av de viktigste grunnene til at glassfiber­en vokser og trives. På fabrikken produseres glassfiber­tråd i ulike kvaliteter. Det meste selges som komponente­r til vindmøller. Glassfiber­en er helt verdensled­ende.

Den minste industribe­driften, i alle fall omsetnings­messig, er Synkron Media. Eier og daglig leder Tom-roger Orhvik har cirka 20 ansatte i det som er Sørlandets største og mest moderne trykkeri.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Femtiåring­er må også følge med i tiden. Ved Foss Fabrikker er det nå fire roboter i produksjon­en. Her er det Tor Henry Kvernmo som passer på at roboten gjør det den skal.
FOTO: JACOB BUCHARD Femtiåring­er må også følge med i tiden. Ved Foss Fabrikker er det nå fire roboter i produksjon­en. Her er det Tor Henry Kvernmo som passer på at roboten gjør det den skal.
 ??  ??
 ?? Foto: JACOB BUCHARD ?? Thomas Antonsen i jobb ved Uldal AS.
Foto: JACOB BUCHARD Thomas Antonsen i jobb ved Uldal AS.
 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Daglig leder ved Foss Fabrikker, Tone Foss By, viser det første skapet hennes far fikk satt i produksjon i 1968 og som førte til at Birkeland fikk en av landets ledende baderomsfa­brikker.
FOTO: JACOB BUCHARD Daglig leder ved Foss Fabrikker, Tone Foss By, viser det første skapet hennes far fikk satt i produksjon i 1968 og som førte til at Birkeland fikk en av landets ledende baderomsfa­brikker.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Alt kan ikke vaere automatisk. Her er det Morten Notland som limer profiler på spesialvin­duer hos Uldal AS.
FOTO: JACOB BUCHARD Alt kan ikke vaere automatisk. Her er det Morten Notland som limer profiler på spesialvin­duer hos Uldal AS.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Kristin Smeland Nilsen monterer noe til et baderom i Foss Fabrikker.
FOTO: JACOB BUCHARD Kristin Smeland Nilsen monterer noe til et baderom i Foss Fabrikker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway