Fædrelandsvennen

En silo til besvaer

Prosjektet Kunstsilo er isolert sett en flott og visjonaer idé, som nå trolig blir realisert. Men med hastverket med lokaliseri­ng på Silokaia, har påkrevd politisk behandling og vedtak om byutviklin­g blitt satt til side.

- HALVOR FJERMEROS OG KRISTIAN LANDMARK Rødts bystyregru­ppe

Som alle vet, har Rødt fra første stund vaert kritiske til Tangen-samlingen. Sagt med Ibsens doktor Stockmann er «kilden forurenset», med fondskapit­al som er skapt i skattepara­diser. Vi har også stilt spørsmål ved dens status som «gave». Her er en forsøksvis oppsummeri­ng:

1. LOKALISERI­NG OG SAKSGANG

Bystyret har aldri diskutert plassering av Tangen-kunsten, til tross for at SKMU har en god og sentral lokaliseri­ng som gjennom de siste ti år har vaert prioritert som ledd i den såkalte kulturakse­n i Kvadrature­n. Med betydelig lavere investerin­ger enn Kunstsilo kunne dette blitt et perfekt hjem for Tangen-kunsten. Men dette har aldri blitt vurdert, noe teknisk direktør Ragnar Evensen bekrefter i denne avis 5. februar.

2. SIGNALBYGG OG PRODUKSJON­SMIDLER

Det er ikke kulturfien­dtlig å vaere skeptisk Kunstsilo. Skepsisen handler om offentlig pengebruk og dermed om prioriteri­nger og kulturpoli­tiske strategier som vi alltid må forholde oss til. Bidraget til Kunstsilo er om lag 50 (!) ganger mer enn det kommunen årlig deler ut av produksjon­smidler fordelt på alle kunstarter. Rødt er med på tanken om Kristiansa­nd som en internasjo­nalt anerkjent kulturby, og vi ønsker å bidra i denne kampen. Men veien mot dette edle målet bør gå via til innholdspr­oduksjon heller enn et nytt signalbygg.

3. CULTIVA

Kunstsilo trengte Cultiva som tyngste pengeaktør på laget. Cultivas styre trosset administra­sjonens anbefaling og bevilger 100 mill. kr, mer enn det dobbelte av planlagt årlig maksbevilg­ning. Strikken tøyes langt når det hevdes at dette «bidrar til nyskaping, utvikling og kompetanse­bygging ved kreative miljøer», når brorparten av pengene faktisk går til et bygg som kan bli en møllestein om halsen på kommunen. Cultiva er folkets kraftpenge­r, arvesølvet, som nå unndratt folkevalgt kontroll, og fondets første prioritet er barn og unge og dernest talentutvi­kling. Tildelinge­n til Kunstsilo kan i beste fall sies å dekkes av det lavest prioritert­e punkt i strategien: «Nye muligheter».

4. KONTRAKTEN

Tangen-samlingen er ikke er en gave, men et lån, gitt de strenge avtalevilk­år. Til Klassekamp­en (9.2.) sa leder for Aros-museet i Århus, Erlend Høyersten: «Jeg ville ikke umiddelbar­t takket ja til dette når det ligger så mange føringer i avtalen om hvordan samlingen skal håndteres». «Avtalen viser at giveren ikke viser nødvendig tillit til at museets ledelse evner å foreta riktige strategisk­e og kvalitativ­e valg». Til samme avis sier Johan Fredrik Urnes, høyskolele­ktor og forfatter av boka «Kunst i storforeta­kenes tid» at varselklok­kene bør ringe. Urnes konkludere­r med at dette «ikke er i naerheten av å vaere en gave. Det kan bedre forstås som at SKMU tar over det museale driftsansv­aret for samlingen». Det er et dolkestøt mot avtalen.

5. BUDSJETT OG BESØKSTALL-FANTASIER

Adm.dir. Fuglestad i SKMU begrunner opptak av et lån på 256 mill kr. for Kunstsilo med 150.000 besøkende i første hele driftsår, 2022, og anslår 12 mill. kr i inntekt, med en billettpri­s hinsides det museer har på 120 kr. Fuglestad gambler på «totalopple­velsen». Henie-onstad Kunstmuseu­m i Baerum hadde et rekordhøyt besøkstall 178.000 i 2016 pga top- putstillin­ger som japanske Kusama og Nikolai Astrup. Året før hadde museet kun 63.000 besøkende, og i 2017 også betydelig lavere. Alt tyder på at SKMUS sjef drømmer opp tall, og det offentlige vil måtte trø til for å redde stumpene.

6. UTILBØRLIG OFFENTLIG/ PRIVAT-MIKS

Bystyret, byens øverste politiske organ, har ikke hatt en genuin debatt om Kunstsilo siden ideen ble lansert i 2015. Kun formannska­pet har to ganger støttet prosjektet, mens bystyret bare har blitt forelagt et budsjettfo­rslag (2016) der 50 mill. kr. til Kunstsilo var innbakt som del av hele kommunens investerin­gsbudsjett. Bystyret i juni i fjor stilling til en driftsgara­nti på 5 mill. kr. til forprosjek­t for Kunstsilo, og vedtektsen­dring for SKMU (mot 10 stemmer). Den grunnlegge­nde inngripen i et offentlig museum vi her har sett, har ikke bystyret diskutert: En direktør ansettes med 3-millioners­lønn sponset av Tangen, hvis Ako-stiftelse gis to styreplass­er i SKMU osv,, alt sammen en utilbørlig endring av et offentlig museums status, med en farlig presedens for norsk museumsves­en. Og det altså uten debatt i bystyret.

7. VERDI, TRANSPAREN­S OG DEN GODE GIVER

Ako-stiftelsen disponerer 1050 kunstverk pr. årsskiftet til en verdi av 83 mill. kr. Nye 1000 verk som nå eies av Tangen og skal overføres til stiftelsen er anslått til en verdi av 100 mill. Ved åpningen av Kunstsilo skal 2000 verk disponeres til en verdi «på nesten 200 mill. kr.», lyder det i direktøren­s notat. Men i ordfører Furre og Storbukås (FRP) sitt skriv tilstilt «regjeringe­ns medlemmer» (20.08.17) for å be om penger på statsbudsj­ettet, anslås samlingen til å vaere verdt «naermere 220 mill.» og «om noen år» «naermere 500 millioner». Det må også nevnes at Tangens Ako-fond er basert på profitter som ikke har blitt beskattet verken i Cayman Island eller i London. Dette er trolig fullt lovlige skatteunnv­ikelser. Like fullt må det vaere kommunens plikt å sørge for transparen­s til disse regnskapen­e og en redegjørel­se for hvordan den innkjøpte kunsten krysser landegrens­er før den ender i Ako-stiftelsen.

Om Kunstsilo nå realiseres, vil besøkende fra både regionen og det store utland vil få stor glede av den. I en by med kledelige store kulturelle ambisjoner vil konflikter som dem som har preget Silo-debatten dukke opp igjen. Vi må da sørge for at denne kritikkver­dige prosessen ikke blir gjeldende i framtidige politiske behandling­er av beslektede saker.

❞ Rødt har fra første stund vaert kritiske til Tangensaml­ingen.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Bystyret, byens øverste politiske organ, har ikke hatt en genuin debatt om Kunstsilo siden ideen ble lansert i 2015, skriver Halvor Fjermeros og Kristian Landmark.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Bystyret, byens øverste politiske organ, har ikke hatt en genuin debatt om Kunstsilo siden ideen ble lansert i 2015, skriver Halvor Fjermeros og Kristian Landmark.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway