Fædrelandsvennen

Fant nazieffekt­er fra krigen med metalldete­ktor

- CHRISTINA ØSTTVEIT

Da Geir Fløistad var ute på en av sine turer med metalldete­ktoren, gjorde han et oppsiktsve­kkende funn.

– Dette er ting som burde ha forvitret for lenge siden, sier Fløistad, som bor på Saltrød.

Tirsdag søkte han med metalldete­ktoren ved et av kystforten­e på Sørlandet. Da han kom til en stein, begynte detektoren å pipe. Under steinen, inni et vokspapir, lå det en haug av mynter fra 2. verdenskri­g, men det var ikke det som fikk Fløistad til å sperre øynene opp.

– I papiret lå det også et hakekors-flagg og frimerker med bilder av Adolf Hitler. Det har nok holdt seg så godt fordi det lå innpakket i vokspapire­t, mener Fløistad.

FUNNSTEDET HEMMELIG

Han måtte grave dypt før gjen- standene kom til syne.

– Til sammen var det 18 mynter. Jeg tror det kan ha vaert en tysker som har gjemt unna personlige eiendeler. Flagget, som er et kriegsmari­neflagg, var ikke stort. Det ligner på slike flagg de hadde på kontorpult­ene sine.

Fløistad ønsker ikke si hvor han gjorde funnet.

– Du får skrive at det var ved et kystfort på Sørlandet. Det er mange som går rundt med metalldete­ktorer nå, og ikke alle er like flinke til å rydde opp etter seg der de har gravd, mener han.

– VELDIG SPENNENDE

Arendalitt­en beskriver seg selv om svaert historiein­teressert. I tre år har han hatt hobbyen med å søke med metalldete­ktoren.

– Det var sønnen min som kjøpte den. Jeg lånte den et par ganger og ble veldig hekta. I løpet av disse årene har jeg gjort mange funn fra krigen, alt fra mynter, medaljonge­r, knapper og dolker. Men jeg har aldri opplevd å finne flagg eller tøystykker som er så godt bevart, sier han og fortsetter energisk:

– Det er nesten så unikt at det må regnes som gørrflaks å finne det. Det burde jo ha vaert borte for lenge siden. Å gjøre et slikt funn er en skikkelig oppkvikker når man har en slik hobby, sier Fløistad.

Konservato­r ved Vest-agdermusee­t, Endre Wrånes, mener funnet er oppsiktsve­kkende.

– Å finne slike ting er veldig uvanlig. Det meste av tøy blir jo borte etter så lang tid. Jeg synes det er ekstra spennende at dette er funnet ved kystfort. Det betyr kanskje at det stammer fra dette fortet. Kanskje er det en tysker som har gjemt dette unna, men det er vanskelig å si. Uansett er dette et veldig interessan­t funn, sier Wrånes.

 ?? FOTO: KRISTOFFER FLØISTAD ?? Geir Fløistad sperret opp øynene da han så hva som var gjemt i vokspapire­t. Dette fant han da han søkte med metalldete­ktoren tirsdag: 18 mynter, frimerker og et hakekors-flagg.
FOTO: KRISTOFFER FLØISTAD Geir Fløistad sperret opp øynene da han så hva som var gjemt i vokspapire­t. Dette fant han da han søkte med metalldete­ktoren tirsdag: 18 mynter, frimerker og et hakekors-flagg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway