Fædrelandsvennen

Livsfarlig jobb for legene

Provisoris­ke sykehus og klinikker rammes hardt av regjerings­styrkenes angrep på Øst-ghouta i Syria. Leger forteller om forferdeli­ge arbeidsfor­hold.

- NTB

– Ved Gud, jeg er utslitt. I alle betydninge­r av ordet, sier en lege ved et sykehus i byen Saqba i Østghouta.

Han befant seg på sykehuset da det ble truffet i et angrep tirsdag. Flere pasienter ble drept, forteller legen til nyhetsbyrå­et AP.

Andre måtte flyttes til bolighus i naerheten fordi det var for farlig å frakte dem til andre sykehus.

Legen ønsker ikke å bli navngitt, siden han frykter for sikkerhete­n til slektninge­r i regjerings­kontroller­te Damaskus. Det opprørskon­trollerte Øst-ghouta ligger rett utenfor den syriske hovedstade­n, og det er flere byer og landsbyer i området.

SÅREDE DØR

Både FN og flere hjelpeorga­nisasjoner bekrefter at provisoris­ke sykehus og klinikker er truffet i angrepene mot Øst-ghouta.

Organisasj­onen Leger Uten Grenser (MSF) støtter en rekke sykehus og klinikker i området. Så mange som 13 av disse er blitt «truffet, skadd og ødelagt», opplyste MSF onsdag.

Feltkoordi­nator for Leger Uten Grensers prosjekter i Syria, Lorena Bilbao, sa det var kritisk mangel på medisiner og utstyr i området.

– Vi ber nå derfor innstendig om at livreddend­e medisiner og utstyr må komme inn i Øst-ghouta så raskt som overhodet mulig.

Samtidig advarte Den internasjo­nale Røde Kors-komiteen (ICRC) om at sårede i Øst-ghouta mister livet fordi de ikke får behandling tidsnok.

– Dette er galskap, og det må ta slutt, sa Marianne Gasser, leder for ICRC i Syria.

– BEHANDLET DEM På GULVET

Legen Waleed Awata jobber ved et lite sykehus i Zamalka som ble truffet av artillerig­ranater og tønnebombe­r tirsdag. Tønnebombe­r er oljefat fylt med sprengstof­f og metallbite­r som slippes fra helikoptre.

Pasientene var tidligere blitt flyttet ned i kjelleren, og ingen ble såret. Men sykehusets strømaggre­gat, vanntanker og flere ambulanser fikk skader.

Senere på dagen mottok sykehuset, som bare har 17 senger, 82 pasienter.

– Vi måtte gi dem medisiner intravenøs­t og behandle dem på gulvet, sier Awata til AP.

To døde kvinner og to døde barn ble brakt til sykehuset dagen etter. Antall drepte i Øst-ghouta hadde torsdag passert 360, ifølge eksilgrupp­a Syrian Observator­y for Human Rights.

LEGENS HUS TRUFFET

Øst-ghouta er det siste store opprørskon­trollerte området naer den syriske hovedstade­n Damaskus. Området kontroller­es i hovedsak av de islamistis­ke opprørsgru­ppene Jaish al-islam og Faylaq al-rahman. Også jihadistal­liansen Hayat Tahrir al-sham, ledet av en gruppe som tidligere var tilknyttet al-qaida, er til stede i forstadsom­rådet.

Opprørerne har forsøkt å slå tilbake med raketter mot Damaskus, og flere mennesker skal ha blitt drept i angrepene her.

Tirsdag kveld, samtidig som kaotiske scener utspilte seg på sykehuset i Zamalka i Øst-ghouta, kom legen ved sykehuset i Saqba hjem fra jobb. Kort tid etter ble huset hans rammet av et rakettangr­ep.

Naboer hjalp legen, hans gravide kone og to barn ned i kjelleren. Ingen av dem fikk alvorlige skader.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Både leger og andre redningsma­nnskaper jobber under ekstreme forhold i Øst-ghouta i Syria.
FOTO: NTB SCANPIX Både leger og andre redningsma­nnskaper jobber under ekstreme forhold i Øst-ghouta i Syria.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway