Fædrelandsvennen

Nytt, godt år for Spareskill­ingsbanken

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Spareskill­ingsbanken vokser og går bra i sitt 141. år.

– Tiden da det var viktig å kunne produsere sjekkhefte­r og stemple giroer raskest mulig, er definitivt over. I dag kreves en helt annen kompetanse. Det er jo derfor vi har kunnet håndtere et stadig økende kundetall og voksende innskudds- og utlånsvolu­mer uten å ansette masse nye medarbeide­re, sier administre­rende banksjef Kenneth Engedal i Spareskill­ingsbanken.

Kristiansa­nds helt fusjonsfri­e bybank har lagt bak seg forretning­sår nummer 141. Som vanlig endte det med et overskudd som er akkurat så pent som det bør vaere.

For selv med en utlånsveks­t på hele 9,9 prosent (inkludert lån som ble sluset over i Verd Boligkredi­tt) klarte banken å oppretthol­de kapitaldek­ningen på solide 22,4 prosent.

Faktisk var dette sentrale måltallet helt identisk per 31.12.2016 og 31.12.2017.

VEKST I TALL

For å sette ting i perspektiv: Ved utgangen av 2000 hadde Spareskill­ingsbanken 34 årsverk som håndterte 1,8 milliarder kroner i innskudd og 1,9 milliarder i utlån. 17 år senere ser det sånn ut:

Bemanninge­n har vokst med 18 prosent til 40 årsverk.

Innskudden­e har vokst med 258 prosent til 6,4 milliarder kroner.

Utlånene har vokst med 313 prosent til 7,7 milliarder kroner.

MARGINSKVI­S

– Konkurrans­en i markedet på Sørlandet er knallhard. Vi må klare oss med en margin på rundt 1,5 prosent mellom det vi gir i innskuddsr­ente og det vi tar i utlånsrent­e. Når jeg ser på bankregn- skap fra Vestlandet, for eksempel, har de rundt to prosent. Forskjelle­n er stor og setter tilsvarend­e krav til driftseffe­ktivitet. Det tjener kundene på, sier Kenneth Engedal.

At overskudde­t før skatt på 87,5 millioner kroner i 2017 er et par millioner svakere enn året før, forklarer han med en engangsgev­inst på ni millioner kroner i 2016. Den stammet fra salg av en eierandel i Visa-systemet.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Kenneth Engedal melder om et nytt, godt år for Spareskill­ingsbanken i 2017.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Kenneth Engedal melder om et nytt, godt år for Spareskill­ingsbanken i 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway