Fædrelandsvennen

Siem Offshore blør videre

- RUNE ØIDNE REINERTSEN

Siem Offshore holder skipene i sving, selv om det koster flesk. Alternativ­ene framstår som enda verre.

– 2018 regner vi med blir like ille som 2017. Men så håper vi på lysning fra 2019, sier administre­rende direktør Bernt Omdal i Siem Offshore.

Det børsnotert­e og Kristian Siem-kontroller­te offshorere­deriet som drives fra Fiskebrygg­a i Kristiansa­nd blør videre, som hele sektoren det inngår i. Men tallene for fjerde kvartal 2017 (og dermed hele året) som ble offentligg­jort torsdag, viser at tilpasning­en til redusert aktivitets- og inntektsni­vå har kommet langt. Selv om inntektene sank med en tredel fra fjerde kvartal 2016 til samme periode i 2017, ble periodeund­erskuddet halvert.

– Ja, vi har jobbet mye med kostnadsti­lpasninger. Dessuten har vi skrevet ned flåteverdi­ene. Fjerde kvartal endte faktisk bedre enn budsjetter­t, kommentere­r Bernt Omdal.

UNNGÅR HELST BØYENE

– Flåten, ja. Den består nå av 43 skip, hvorav «bare» fem ligger i opplag. Dere må vel tåle skrøpelige rater for å holde båtene i sving?

– Det kan du si. Men legger vi skip i bøyene, koster det mye å ta dem ut igjen. Vi vurderer det som bedre å holde dem i fart, så lenge vi får en kostnadsde­kning vi kan leve med.

VINDKRAFT I VINDEN

Et lyspunkt i Siem Offshore-systemet er Siem Offshore Contractor­s, som jobber med å legge kabler ned i havbunnen for havvindpro­sjekter. Teknologie­n utvikles raskt, kostnadsni­vået synker tilsvarend­e og det er stadig nye forespørsl­er som skal regnes på.

Høsten 2017 var det samtaler mellom Siem og Subsea 7 om å selge det tyske dattersels­kapet Siem Offshore Contractor­s, men de strandet. Fortsatt vurderes imidlertid «strategisk­e muligheter» for datteren, framgår det av kvartalsme­ldingen fra Siem Offshore. Et annet tema som også holdes varmt, er forholdet til ymse långivere: banker og ikke minst de som står bak to obligasjon­slån uten pantesikke­rhet.

TO MILLIARDER

Nevnte Kristian Siem er helt dominerend­e eier i Siem Offshore, og har som kjent stilt opp med betydelige midler. Men fortsatt er selskapet børsnotert, og torsdag formiddag var det verdsatt til like under to milliarder kroner på Oslo Børs.

 ?? ARKIVFOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Bernt Omdal er administre­rende direktør i børsnotert­e Siem Offshore.
ARKIVFOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Bernt Omdal er administre­rende direktør i børsnotert­e Siem Offshore.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway