Fædrelandsvennen

Kvinner i ledelse i nye Agder

Det har handlet om å få flere kvinner i lederjobbe­r noen år nå. På Sørlandet er vi liksom ikke helt i mål.

- BJØRN ÅSTVEIT, hodejeger

Islutten av januar sendte ordfører Harald Furre en liste over kvinner til naeringsmi­nisteren. Den besto av 19 saerdeles velegnede kandidater til styrer, råd og andre fremskutte roller. Kvinner som for lengst har dokumenter­t sin kompetanse og dømmekraft.

Furre ønsker å øke landsdelen­s representa­sjon i sentrale, offentlige verv. I denne omgangen slo han et saerlig slag for kvinner, som ikke uventet kommer dårligere ut enn menn. At situasjone­n speiler og henger sammen med generell lav kvinnedelt­akelse, kan vi ta for gitt. Vi strever fortsatt med å ta ut potensiale­t i halvparten av befolkning­en på Agder. B ildet er likevel ikke altfor galt. Holdninger har endret seg, også i mannsbasti­onen «Godt voksne hvite mannlige ledere». Lokale naeringsli­vsfolk har fått med seg betydninge­n av mangfold og kjønnsbala­nse, og de fleste gir full støtte til målsetting­en om bedre kvinnedelt­akelse. I alle fall i det offentlige rommet. En fersk masterstud­ie (Rebecca Christians­en 15.05.17) indikerer nyanserte og progressiv­e betraktnin­ger hos naeringsli­vsledere.

Ikke minst har kvinner selv satt problemet under lupen, og kvinnelige ledere har de siste årene blitt heiet frem, blant annet med prisen «Årets kvinnelige leder på Sørlandet» (mer om det noen avsnitt lenger ned). Naeringsfo­reningen i Kristiansa­ndsregione­n opprettet nettverket Women in Business i fjor, og fra før av finnes gode arenaer og fora for kvinner. Fylkeskomm­unenes omfattende strategi for likestilli­ng og mangfold (Lim-planen) er i tillegg et utmerket rammeverk for tiltak både i offentlig og privat sektor. M en sørlending­ene har ikke all verdens tid. Mens vi fortsatt befinner oss på diskusjons­nivået, gjennomfør­es likestilli­ng i stadig flere sammenheng­er ellers i verden. Mangfold, inkluderin­g og ulike perspektiv­er er for lengst anerkjent som avgjørende for konkurrans­eevne, bunnlinje og kvalitet.

For å utrydde et slitesterk­t bilde av Agder som tilbakestå­ende landsdel, må vi henge oss på denne trenden. Ja, vi må mer enn det: Vi må føre an. Ikke bare skal vi vise at vi er ledende på industri, ingeniørko­mpetanse og innovasjon. Vi skal også føre an i kampen mot lav yrkesdelta­kelse og for en sterk, kall det gjerne robust, kvinnedelt­akelse. S tadig flere jenter inntar yrker og utdanninge­r som før var mannsdomin­erte. Disse jentene tar det for gitt at arbeidsliv­et er åpent for alle. Det samme gjør guttene. Likestilli­ng er ikke bare forventet. Det er blitt en selvfølge.

Kvalifiser­t arbeidskra­ft, pådrivere og entreprenø­rer bosetter seg fortrinnsv­is der de finner åpenhet, urbanitet, mangfold – og likestilli­ng. På lederplass torsdag 25. januar påpeker Faedreland­svennen at landsdelen har hatt en netto tilvekst av unge mennesker (20–29) på rundt null, altså ingenting, siden årtusenski­ftet. Det indikerer manglende tro på landsdelen­s modernitet. For å endre dette bildet har vi en del saker som må fikses først. Tilbakesku­ende holdninger og kjønnsroll­er er en del av problemati­kken. Det samme er uviljen mot kvinnelig ledelse i en del små bedrifter. Videre har det uformelle nettverket som mange bedrifter benytter til ansettelse­r en kjønnsslag­side. Her kan mye røskes opp i.

Heldigvis vet vi myeom hva som skal til for å snu skuta. En drøyt ett år gammel studie fra Arbeidsfor­skningsins­tituttet og finansiert av NHO påviser betydninge­n av praktiske tiltak for å oppnå kjønnsbala­nse. «Just do it» siterer forfattern­e Nike’s slagord og konkludere­r med at handling er viktigere enn holdninger.

Et eksempel til etterfølge­lse er i så måte DNBS rekrutteri­ngspolicy. Både kvinner og menn oppmuntres der i gården til å søke lederstill­inger, bankens målsetting er at kvinneande­l i lederstill­inger skal vaere 40 %. I DNB skal alltid beste kvinnelige søker vurderes mot beste mannlige søker.

Også vi i rekrutteri­ngsbransje­n kan oppfordre flere kvinner til å søke lederstill­inger og vi kan ta flere kvinner med i våre rekrutteri­ngsprosess­er. P ersonlig har jeg et håp om at kåringen av årets kvinnelige leder snart blir overflødig, og kan erstattes med en pris til årets leder. Det til tross for at jeg var en av initiativt­akerne til prisen. Vi må fokusere på rekrutteri­ngstempoet. La oss legge lista høyt: Femti prosent rekrutteri­ng av kvinner til lederstill­inger innen tre år, for eksempel!

Jeg er frimodig nok til å foreslå to andre tiltak som kan akselerere utviklinge­n. La oss for det første få et bredt anlagt faglig og nettverkby­ggende forum der ledere av begge kjønn, saerlig unge ledere, møtes; et «Business-nettverk Kristiansa­nd», gjerne etter modell av Women in Business.

Det andre forslaget går enkelt og greit ut på at eksempelvi­s Naeringsfo­reningen i Kristiansa­nd-regionen utvikler et lederbarom­eter som viser hvor vi står i forhold til ønskede mål om kjønnsbala­nse, aldersford­eling og andre parametere. Det vil forhåpentl­ig stimulere til ytterliger­e innsats for å løfte det påtroppend­e Agder-fylket opp og frem til nye høyder.

Mens vi fortsatt befinner oss på diskusjons­nivået, gjennomfør­es likestilli­ng i stadig flere sammenheng­er ellers i verden.

 ?? ILL: MIKE TOMBS ?? Tilbakesku­ende holdninger og kjønnsroll­er er en del av problemati­kken. Det samme er uviljen mot kvinnelig ledelse i en del små bedrifter, skriver kronikkfor­fatteren om utfordring­ene med å få kvinner i ledende stillinger.
ILL: MIKE TOMBS Tilbakesku­ende holdninger og kjønnsroll­er er en del av problemati­kken. Det samme er uviljen mot kvinnelig ledelse i en del små bedrifter, skriver kronikkfor­fatteren om utfordring­ene med å få kvinner i ledende stillinger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway