Fædrelandsvennen

Agder beholder kontroll på egne kraftressu­rser

- TINE SUNDTOFT FRANK VAN DER KLEI

Det er fint å se at kronikken Electric City Agder skaper både begeistrin­g og debatt i regionen.

●●Det har kommet mange gode tilbakemel­dinger på ambisjonen om å bruke Agders store kraftressu­rser til å skape ny, klimavennl­ig industri og verdiskapn­ing. Tirsdag 20. februar spør Øystein G. Daatland om vi i et slikt scenario bør overlate til andre (EU) å disponere denne kraften? Svaret er at om Norge velger å delta i EUS nye energimark­ed vil vi fortsatt ha kontroll over egne kraftressu­rser.

For Agder vil økt energihand­el vaere en fordel. Mye sol- og vindkraft blir nå bygd ut i hele Europa. Vår fleksible vannkraft vil føre til at vi kan importere rimelig kraft når det er sol og blåser i Europa, og vi vil kunne eksportere vannkraft når det ikke blåser. Ekspertene er uenige om vi vil eksportere eller importere mest over ett år. Uansett vil Agder fortsatt ha et stort kraftovers­kudd.

I januar 2017 vedtok fylkesutva­lgene i Aust-agder og Vest-agder enstemmig fire satsinger som er viktige for grønn vekst i regionen. Tre av disse er Utvikling av klyngene, Grønne datasentre, og Ny kraftfored­lende industri. De tre punktene handler om å beholde og utvikle nåvaerende og ny industri i regionen, basert på vårt store overskudd av fornybar energi. Formålet er både økt verdiskapn­ing og flere arbeidspla­sser til Agder.

Den fjerde satsingen politikern­e vedtok er kraftutvek­sling. I saken står følgende: «Sørlandets posisjon som verdens største fornybare kraftknute­punkt, vil åpne for nye muligheter for grønn vekst. EUS satsing på uregulert fornybarkr­aft, nye fornybarmå­l, samt etablering­en av en ny energiunio­n plasserer landsdelen sentralt i den viktigste energi- og klimaprose­ssen som i dag skjer globalt. Det vil derfor vaere viktig at regionen aktivt deltar i denne prosessen på en måte som kan åpne for ny grønn vekst regionalt. Dette gjelder i forhold til produksjon, lagring, distribusj­on og foredling av fornybare kraftressu­rser.»

Kraftutvek­sling henger sammen med de tre første satsingene. Å vaere en del av EUS energimark­ed gir større muligheter for Agders grønne vekst, og til å nå vårt mål om å bli verdens første helelektri­ske region. Det innebaerer ikke at Norge gir fra seg råderett over våre naturressu­rser, eller mister retten til å gi konsesjone­r til produksjon­sanlegg, strømnett eller utenlandsk­abler. Det innebaerer derimot at Norge er med å utforme felles regler for et felles energimark­ed – et marked vi allerede er en viktig del av. ●●Trodde det var et middel for kropp og sjel til å stresse ned i hverdagen. Ingen har bemerket noe om dette på bystranden om sommeren, i det offentlige rom eller på fritidsklu­bbene eller på syke- og aldershjem­mene.

Kanskje det burde innføres obligatori­sk før partimøten­e eller etterpå, når det «har gått hett for seg»? Yoga er en god form for kroppsbehe­rskelse for enhver, uansett hvilken religion man har.

 ?? Prosjektle­der Agder fylkeskomm­une ??
Prosjektle­der Agder fylkeskomm­une
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway