Fædrelandsvennen

Rått om klassekamp og sammenbrud­d

- VALERIE KUBENS

ROMAN

«Den danske borgerkrig 2018–24»

Kaspar Colling Nielsen. Oversatt av: Kyrre Andreassen

Cappelen Damm

«Den villeste, mest frika romanen i Danmark i år», skrev avisen Politiken om «Den danske borgerkrig 2018–24», som er kommet på norsk.

Boka er en dystopi, samfunnet har brutt sammen etter en voldsom borgerkrig, og fortelles av en jegperson, som takket vaere et stamcellep­rosjekt, er blitt 475 år gammel. Han har for øvrig en hund på 350 år som også er stamcelleb­ehandlet og kan snakke.

Dystopier er litteratur­en full av, så det er i og for seg ikke spesielt «frika». Det er derimot er formen på romanen. Rammeforte­llingen til 475-åringen brytes hyppig opp av underforte­llinger, noen av dem har ingen åpenbar sammenheng med resten. Her er brokker av det ene og det andre som til sammen skaper en fragmenter­t fortelling som for å beskrive et kaos.

Og innimellom alt dette fins det refleksjon­er om menneskets natur, om vilkår for selvbeviss­thet og om kjaerlighe­t. Vi leser eksempelvi­s følgende betraktnin­g som hovedperso­nen gjør om utviklinge­n til sin søte og vakre kjaereste under den blodige borgerkrig­en:

«Sannheten er at mennesket er et sadistisk vesen, et absurd dyr, som finner dyp og uforfalske­t glede i å se andre lide».

Ikke spesielt hyggelig, det her! Boka blir en slags levendegjø­ring av synspunkte­ne til franske Thomas Piketty, som er blitt kjent for studiene om utviklinge­n av ulikhet mellom mennesker under kapitalism­en. Her blir de gitt form som politisk science fiction.

Colling Nielsen ser borgerkrig­en som en klassekamp. Den bryter ut som følge av fallende boligprise­r og rådyre huslån med skyhøye blodrenter, og finansfolk og politikere er de første som slaktes.

Interessan­t er det også at han i en av sine underforte­llinger har redusert Danmark til et land som mister industri og produksjon og som blir kolonialis­ert av dyktige kinesere.

Men verken klassekamp­en eller romanen munner ut i harmoni. Her fins «vanlige, dødelige mennesker», og en liten overklasse av stamcelleb­ehandlede folk som fråtser og har orgier, men som har mistet gleden og gløden. Selv undulater er begynt å begå selvmord.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway