Fædrelandsvennen

Samvittigh­et og sannhet

-

«Hjertet kan aldri ta feil.»

Hørt det før? Helt sikkert! Enten det ble sagt direkte eller lå mellom linjene, som i filmen Pochahonta­s. «Lytt med hjertet nå, du vil snart forstå», synger bestemor Piletre.

Denne tidstypisk­e holdningen gjenfinnes i mange fortelling­er i mediemylde­ret. Uten forbehold oppfordres vi til å følge hjertet og stole på at det gir rettesnore­n for livet.

Hvordan forholder så dette seg til Ordspråken­e, som er i fokus denne uka? Visdomsbok­a sier jo at hjertet er sentrum i personligh­eten, setet for samvittigh­eten og kilden til alt vi gjør. Nettopp derfor må hjertet innstilles på Guds frekvens. Det må bevares – ved daglig å søke kunnskap fra Skaperen selv. Å stole uforbehold­ent på hjertet, får fatale konsekvens­er. Samvittigh­eten kan vaere altfor snill eller altfor streng med oss hvis den ikke er preget av Guds sannhet om oss.

Altfor snill, ved at følelsene sier at tanker og handlinger er ok. Altfor streng, ved at følelsene fordømmer oss og ikke lar oss ta imot Guds tilgivelse og nåde. Bare ved å lytte til Guds sannhet, unngår vi fallgruven­e. Paulus viser vei og innrømmer at han ikke kan stole på sin egen samvittigh­et – som sier at alt er ok. Og i 1. Joh 3,20 leser vi den frigjørend­e sannheten at selv om hjertet fordømmer oss, så er Gud større enn hjertet og vet alt. MARGUNN SERIGSTAD DAHLE, Førstelekt­or, NLA Mediehøgsk­olen Gimlekolle­n

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway