Fædrelandsvennen

Bryllupsly­kke under nordlys-dans

Bryllupsre­isen gikk til Alta og jakten på nordlyset. Britiske Chris og Debbie Norman dro ikke skuffet hjem.

- TEKST: ANN-MARI GREGERSEN

– Alle i Storbritan­nia drar til Island, enten for å se midnattsso­l eller nordlys. Tvillingsø­steren min har vaert på Island, så jeg ville gjøre noen annet. Dessuten var ønsket å komme så langt nord som mulig. Derfor ble Norge og Alta valgt, sier Debbie Norman.

Vi møter ekteparet hos Glød Explorer, en av flere aktører som tilbyr nordlyssaf­ari i området. Paret er på dag to av bryllupsre­isen sin. Nå er de klare for nordlyssaf­ari.

Klokken er 19.15, ute er det et hvitt teppe av snø og himmelens stjerner er godt tent. Et utmerket utgangspun­kt. Før 8-seterbilen kan rulle på veien, er det servering av hjemmelage­t fiskesuppe og en stor dose informasjo­n om det fargerike fenomenet.

DANSER DET VIRKELIG?

– Velkommen! Mitt navn er Sara Orzel, jeg er tysk og kveldens guide. Nordlyset kan vaere grått, noen ganger hvitt, andre ganger som en grønn regnbue med innslag av rosa og lilla.

Chris og Debbie nikker. De har noen ganger tenkt at det umulig kan vaere så vakkert, at de må vaere redigert i et fotoprogra­m.

– Når vi har sett bilder av nordlys som har danset, har vi også tenkt at kamerafolk­ene har trykket på hurtigtast­en.

Det kan Sara Orzel avvise. For nordlyset danser. Hun forteller videre hvorfor, gir tips om hvordan en skal fotografer­e – stativ er helt nødvendig – og går detaljert inn på dagens vaermeldin­g.

Glød anbefaler at man booker nordlyssaf­arien tidlig i ferien. Dersom man ikke får sett nordlys eller ønsker å se mer på egen hånd, vet en hvordan vaermeldin­gen skal tolkes og hvilke steder som er gode.

90 PROSENT TREFF

Noen ganger ser en fantastisk nordlys fra ettermidda­gen til tidlig morgen. Sjansen for å se det i Alta er i det hele tatt god. Byen er plassert rett under nordlysbel­tet, klimaet er stabilt og det er også mange retninger å velge mellom fra Alta, både mot Kautokeino i øst eller Hammerfest i vest.

Glød har gjort dette i mer enn ti år, og var den første i regionen som tilbydde nordlystur­er. De ser nesten alltid nordlys på turene sine. Sist år var treffprose­nten rundt 90. Da handler det om å tolke vaeret og vite hvor en skal dra.

Vi går ut av bilen et stykke utenfor byen, og ser håpefullt mot himmelen. Debbie og Chris ser komfortabl­e ut i boblebukse­r, dunjakker og ullgensere. De takler minusgrade­ne godt så langt.

– Vi har planlagt dette i ett år, og kjøpt klaer og sko litt etter litt på salg. Det angrer vi ikke på nå.

KUNNE VALGT BAHAMAS

Ingen nordlys å snakke om, og neste stopp blir Mathisdale­n. En vakker innsjø som fryser til når vinteren virkelig setter inn, og med fjell rundt og en vakker utsikt.

Vår grønne venn lar derimot vente på

seg. – En safari som denne er uansett flott. Selv om det er kveld, får du sett omgivelsen­e og du kan virkelig føle det spesielle landskapet, sier Debbie.

Hun angrer foreløpig ikke på at det ikke ble Bahamas som bryllupsre­isested, men har tatt på seg den varme scooterdre­ssen.

Alle vitenskape­lige fakta om nordlyset ble fortalt før turen startet. Nå benytter Sara ventetiden med å fortelle om alle mytene om nordlyset.

– Noen sier at det er jomfruer på jakt etter sjelen sin, andre har sagt at det er de døde som viser seg. Overtroen sier at du heller aldri skal vifte med noe hvitt mot nordlyset, eller plystre etter det.

Det er gått en time og vel så det. Vaervarsel­et var godt, men kveldens hovedattra­ksjon drøyer likevel med å vise seg fram.

Et varsel er aldri sikkert, så du skal vaere god i venting og godt polstret. Etter noen stopp til uten hell, har Sara et sikkert kort i lommen. Hun kjører E 6 mot Isnestofte­n drøyt 50 kilometer fra Alta, der det selv på dårlige dager ofte gir god uttelling.

Reaksjonen­e turistene får, kan vaere følelsesme­ssige sterke.

– En italiensk kvinne la seg ned på bakken og begynte å be. Nordlyset påvirker de fleste, sier Sara.

KYSS MEG

Det er glatt, men bilen kommer seg opp på parkerings­plassen. Synet som møter oss, gjør at en skulle ønske en hadde et uglehode.

– Wow! Se! Det er jo bare helt magisk! Lange, grønne striper som ser ut som de er laget med en stor malerkost. Vi er omgitt av grønt på alle kanter, traer tunge av snø ser ut som troll og foran oss stiger månen opp. Det kunne ikke vaert bedre omgivelser for det offisielle nordlysbil­det som guiden tar av alle deltagerne.

– Kan du ta et kyssebilde også, spør Chris og sier spøkefullt til kona at nå må de gni de snufsete nesene sine mot hverandre.

Det er nesten Askepott-tid, men kvelden avsluttes som alltid med hjemmebakt lefse fra Glød-eierens mor og kakao.

– Dette er en snyltekopp. Serveres det noe rundt bålet, er det greit å ha med sin egen kopp og du kan også bruke den til å drikke vann av når du er i norsk natur, forklarer Sara.

– Vi kan drikke vannet? Det er jo helt fantastisk! kommer det fra paret som varmer seg med kakao og hverandre.

Til sist får de også et nordlysser­tifikat. – Fint å ha, for bildene ser jo nesten falske ut. Som om vi står foran en pappbakgru­nn, men vi vet jo at det var ekte!

Da vi møter paret to dager etterpå for å ta et bilde av dem i dagslys, er de fremdeles i skyene.

– Vi har sett nordlyset en gang til, rett utenfor her vi bor, så Norges-turen har overgått forventnin­gene. På vei fra flyplassen så vi en elg, og da vi gikk tur langs elven en ørn. Vi har nesten vaert redde for å sove, for da kunne vi jo gå glipp av noe.

– Jeg fortalt tvillingsø­steren min om den friske luften og nordlyset. Hun ble veldig misunnelig, sier Debbie fornøyd.

Lykke på mange nivåer altså!

 ?? FOTO: ALF OVE HANSEN ?? – Kan du ta et kyssebilde? spør Chris og Debbie Norman guiden og selvsagt kan hun det. En perfekt avslutning på kvelden. Tørt vaer og klar himmel gir gode sjanser for nordlys. Men man må smøre seg med tålmodighe­t, for det liker å leke gjemsel.
FOTO: ALF OVE HANSEN – Kan du ta et kyssebilde? spør Chris og Debbie Norman guiden og selvsagt kan hun det. En perfekt avslutning på kvelden. Tørt vaer og klar himmel gir gode sjanser for nordlys. Men man må smøre seg med tålmodighe­t, for det liker å leke gjemsel.
 ??  ??
 ?? FOTO: ALF OVE HANSEN ?? Mellom høstjevndø­gn og vårjevndøg­n (september-mars) er det mørkt mellom klokken 18 og 01, noe som gir gode muligheter for å se nordlyset.
FOTO: ALF OVE HANSEN Mellom høstjevndø­gn og vårjevndøg­n (september-mars) er det mørkt mellom klokken 18 og 01, noe som gir gode muligheter for å se nordlyset.
 ?? FOTO: ALF OVE HANSEN ?? Chris og Debbie Norman kan stolt vise fram nordlysser­tifikatet.
FOTO: ALF OVE HANSEN Chris og Debbie Norman kan stolt vise fram nordlysser­tifikatet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway