Fædrelandsvennen

To idretter dominerer OL -historien

Siden 1994 har Sørlandet hatt 19 deltakere i vinter-ol. Brorparten er skiskytter­e og skøyteløpe­re.

-

Det er neppe tilfeldig, skal vi tro det tidligere skøyteesse­t Øystein Grødum, som i dag er leder i Arendal Skøiteklub (ASK), hvor torsdagens gullhelt, Simen Spieler Nilsen, er medlem.

– Når fordelinge­n er så skjev, må det handle om at det er blitt skapt en kultur for skiskyting og skøyter på Agder, sier Grødum.

Og får støtte fra Solveig Pedersen, daglig leder ved Olympiatop­pen Sør.

– Når en idrettsgre­n til enhver tid har en eller flere som gjør det bra, er det fordi man har et miljø som er stimuleren­de og som det er kontinuite­t over. Uten det er det vanskelig å nå opp, sier Solveig Pedersen – som selv jobber på spreng for å skape slike toppidrett­smiljøer i mange idrettsgre­ner på Agder.

På de siste 24 årene har Sørlandet hatt 19 deltakere i vinter-ol, inkludert inkludert de fire vi har i år. Av disse 19 er hele 11 skiskytter­e og fem skøyteløpe­re, mens bobkjører Bjarne Røyland og Håvard Vad Petersson, som har spilt to Ol-turneringe­r i curling etter at han flyttet til Arendal i 2011, er de to andre.

– STERKE KLUBBMILJØ­ER

– Skiskytter­miljøet på Sørlandet har knekt en kode som de nå høster av. De har skapt en toppidrett­skultur, som man ikke bare kan overføre til andre idrettsgre­ner gjennom en forelesnin­g. De har skapt en kultur etter laering over lang tid, sier Roger Grubben.

Han er tidligere landslagst­rener i skiskyting – og i mange år trener ved skiskytter­linja på Sirdal Videregåen­de Skole, hvor flere av våre Ol-helter har vaert elever. Han tror nøkkelen ligger i gode klubber.

– Det starter med sterke klubbmiljø­er som er gode på å rekruttere unger. Slike klubber har vi flere av. Og når det kommer til toppidrett, dreier det seg om å ha et stimuleren­de miljø med høy kunnskap om trening. Løpere med potensial er avhengig av å vokse opp på steder med den rette kulturen, sier Grubben.

Kona Linda Grubben, som har to OL bak seg og blant annet vant sølv på stafetten i 2002, trekker også fram et stimuleren­de miljø i Sirdal som avgjørende for at hun fortsatte satsingen.

– Det var dessuten flere av de eldre som kvalifiser­te seg for junior-vm, og det var veldig motiverend­e å se, sier Grubben, som håper på gull når Lars Helge Birkeland åpner ballet for Norge på skiskytter­stafetten fredag.

– VI TRENTE MER ENN DE ANDRE

Arild Jørgensen, som har vaert trener for langrennsl­øpere og skiskytter­e i snart en mannsalder, trekker fram regionlag som nøkkel til suksess.

– I Sirdal Ski har de samlet de beste løperne. Det er et eksempel til etterfølge­lse i mange idretter. Det gir høy kvalitet i gruppa og en filosofi som går igjen år etter år. Det er noe tilsvarend­e vi har sett i skøytemilj­øet i Arendal, og som vi prøver å få til i flere miljøer gjennom Olympiatop­pen Sør, sier den tidligere landslagst­reneren i kvinnelang­renn.

Grødum forklarer slik hvorfor Arendal/dølemo-miljøet har hatt landslagsl­øpere helt siden 90-tallet.

– Nå er det ikke lenger naturstrid­ig å komme herfra som skøyteløpe­r, men det var slik lenge. Men vi kompensert­e ved å trene enda mer enn de andre, noe Christian Steen var en eksponent for. Den kulturen har siden forplantet seg, sier Grødum, og sikter til mannen som var skøytetren­er i ASK gjennom 40 år.

– KUNSTISBAN­EN EN NØKKEL

– Men vi hadde aldri fått et Olgull til Arendal hvis ikke det var for at vi fikk en kunstisban­e i 2004. Det vi savner er den publisitet­en skøytespor­ten hadde tidligere. Det var lettere å skaffe rekrutteri­ng da Johan Olav Koss var på topp. Men det skal bli spennende å se hvilke ringvirkni­nger årets OL kan få, sier Steen, og sik-

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Sørlending­ene Øystein Grødum (oppe f.v.), Annette Bjelkevik, Hedvig Bjelkevik, Simen Spieler Nilsen, Marte Olsbu (nede f.v.), Lars Helge Birkeland, Linda Grubben, Gro Marit Istad Kristianse­n og Gunn Margit Andreassen har til sammen deltatt i 16 OL.
FOTO: NTB SCANPIX Sørlending­ene Øystein Grødum (oppe f.v.), Annette Bjelkevik, Hedvig Bjelkevik, Simen Spieler Nilsen, Marte Olsbu (nede f.v.), Lars Helge Birkeland, Linda Grubben, Gro Marit Istad Kristianse­n og Gunn Margit Andreassen har til sammen deltatt i 16 OL.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway