Fædrelandsvennen

Endelig lyktes det for Jan Schmid

- TEKST: CHRISTIAN SKARE STENDAL christian.stendal@adresseavi­sen.no

Jan Schmid har vaert med i fire OL uten å få til noe som helst. I det siste rennet kom belønninge­n.

– Det er stort for meg, dette. Det var den siste muligheten, og nå får jeg en karriere der jeg har fått til noe på alle arenaer. Det var litt viktig for meg. Jeg skulle selvfølgel­ig klart å leve uten også, men det var deilig å få den, sier Schmid til Adresseavi­sen etter sølv i lagkonkurr­ansen torsdag.

Sjetneløpe­ren hadde en 23.plass som beste individuel­le resultat og en fjerdeplas­s (for Sveits i 2006) som beste stafettres­ultat før OL i Pyeongchan­g.

Denne sesongen har 34-åringen vaert en åpenbaring i verdenscup­en, men i OL har det gått skeis. Frem til nå.

Derfor smakte sølvmedalj­en på torsdagens lagkonkurr­anse meget godt for Schmid.

– Jeg sover garantert godt i kveld. Det kommer til å gi en viss ro at jeg ikke trenger å gnage de neste 15 årene over at jeg aldri fikk det til i OL. Det betyr noe for meg, sier trønderen.

Han har individuel­t sølv fra Liberec-vm i 2009, og tre VMbronseme­daljer i lagkonkurr­anser. I tillegg har han fem verdenscup­seire.

– Jeg var aldri noen stor ener, men jeg har i hvert fall fått til noe. Det er godt å få det til i OL også, sier han.

GA OPP GULLET TIDLIG

Norge startet langrennsd­elen på fjerdeplas­s, 27 sekunder bak Østerrike. På den første etappen kom Schmid raskt i kapp med Japan, og sammen tok de opp jakten på lederlaget og Tyskland. Men da de var bare fem sekunder bak, satte tyske Vinzenz Geiger opp farten og økte luken. Ved veksling var det tolv sekunder opp til Tyskland, og da handlet alt om å satse på sølvet for Norge.

Den var det Jørgen Graabak som sikret på den siste etappen, da han forlot Østerrikes Mario Seidl på den siste sløyfen. Men det var i løpet av den tredje etappen Schmid var som gladest.

– Det som var deiligst var da Japan slapp. Da visste jeg at det ble medalje. Så ville det vaere bonus om vi skulle bli nummer to, sier Schmid.

– SKIKKELIG KULT

Graabak er svaert glad for at han kunne vaere med på Schmids første Ol-medalje.

– Det er kanskje det kuleste med denne dagen her. Jan har vaert med siden 2002 og ikke klart å komme hjem med medalje, og så klarer denne juniorgjen­gen her å vaere med og ta den i hans siste olympiske renn. Det er noe spesielt og skikkelig kult, sier Graabak.

Selv har han hatt et trått mesterskap i de individuel­le konkurrans­ene. Det var glemt i dag, hevder han.

– Jeg var mest nervøs. Det var litt plikt at jeg skulle levere den sølvmedalj­en når de andre hadde satt meg i en så god posisjon.

– Er dette en revansje for deg?

– Ja, på sett og vis er det det. Jeg gjorde et bra skihopp i dag, som jeg har gjort i hele mesterskap­et. Så fikk jeg godt betalt i denne lagkonkurr­ansen, og det er jeg godt fornøyd med, sier han. ØVELSE

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Jan Schmid (t.v.) sikret seg endelig en olympisk medalje på torsdagens lagkonkurr­anse i kombinert. Espen Andersen gikk den andre etappen.
FOTO: NTB SCANPIX Jan Schmid (t.v.) sikret seg endelig en olympisk medalje på torsdagens lagkonkurr­anse i kombinert. Espen Andersen gikk den andre etappen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway