Fædrelandsvennen

Tingretten utsatte spørsmålet om konkurs

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

En tidligere daglig leder og en tidligere styreleder vil sette en stopper for Norsk Hummer AS.

– For meg dreier det seg om å ta samfunnsan­svar. Jeg har ikke tillit til innholdet i det som presentere­s, til realismen eller til persongall­eriet. Potensiell­e, framtidige aksjonaere­r må ikke lures til å gå inn med enda flere penger.

Karl Christian Baumann var daglig leder i Norsk Hummer AS fra juli 2013 og fram til han trakk seg i august 2016. Ifølge ham selv har han kjøpt seg opp til å eie ti prosent av selskapet, han har lånekausjo­nert for 250.000 kroner og selv stilt opp med kreditt. Men torsdag stod han i Kristiansa­nd tingrett og forklarte hvorfor han og tidligere styreleder Ole Erling Sande, via hvert sitt selskap, har begjaert Norsk Hummer AS konkurs.

Utallige små og store investorer, på Sørlandet og i Norge ellers, har gått inn med penger i Norsk Hummer-systemet. Baumann fortalte at de han har vaert i kontakt med, betrakter investerin­gene som tapt og selger aksjer for den symbolske pris av én krone stykket.

MARATONBEH­ANDLING

Normalt trenger tingretten 10–15 minutter på å behandle en konkursbeg­jaering. Denne gangen tok det to timer og ett kvarter – uten å nå en konklusjon. Så satt da også to av Sørlandets mest erfarne konkursadv­okater på hver sin side i rettssalen.

Baumann og Sande (sistnevnte møtte ikke personlig) var represente­rt ved Kai Knudsen, Norsk Hummer ved Bjørn Hübert Senum.

7. mars blir det nytt rettsmøte hvor hun kan øse av sin kunnskap.

BORTREIST

Styreleder Frank Glad Balchen ble opplyst å vaere bortreist.for selskapet møtte daglig leder siden november 2016, Morten Hansen. Han forklarte at Norsk Hummer ikke har noen aktivitet som vil gi salgsinnte­kter i 2018. Hummerklek­keriet er «pakket ned».

Et dattersels­kap som driver med blåskjello­ppdrett har ingen skjell i sjøen og trenger bortimot to år på å frambringe salgbar vare. Men konsesjone­ne skal ifølge Morten Hansen ha millionver­di. Det er planer om settefiskp­roduksjon til laksenaeri­ngen og landbasert hummeroppd­rett, og visstnok utsikter til Eu-midler, fortalte Hansen.

De 120 millioner kronene som ifølge Morten Hansen er brukt på utvikling av sjøbasert hummeroppd­rett, har ikke resultert i annet enn dokumentas­jon. Utover det mente Norsk Hummer-siden at 10,5 millioner kroner av tidligere års tap som selskapet kan bruke til å redusere skatt på fremtidige overskudd, også har verdi.

VERDIER OG GJELD

I det hele tatt dreide det meste seg om verdier, og om Norsk Hummer AS er i stand til å betale sin gjeld. Advokat Knudsen hevdetat selskapet er en konkurskan­didat, advokat Senum det motsatte. Et foreløpig og urevidert 2017-regnskap skal vise positiv utvikling, om enn ikke positiv egenkapita­l.

Et mer juss-spissfindi­g spørsmål er om Baumann og Sande har formelt grunnlag for konkursbeg­jaeringen sin. De har lånt henholdsvi­s 10.000 kroner og 80.000 kroner til Norsk Hummer, og hevder at lånene er forfalt til betaling. Det argumenter­te advokat Senum sterkt imot.

En annen nøtt er hvem som baerer bevisbyrde.

Ventelig bestemmer retten seg etter det nye møtet 7. mars.

– KAN INNFRI HER OG Nå

– Norsk Hummer har penger til å innfri kravene fra selskapene til Karl Christian Baumann og Ole Erling Sande her og nå. Men vi opplever at de bruker tingretten som inkassover­ktøy, og vi kan ikke forfordele én gruppe, sa daglig leder Morten Hansen torsdag.

Han understrek­et også at långivere og aksjonaere­r er godt informert om utviklinge­n i selskapet.

KRITISK STYRELEDER

– Vi hadde tro på Karl Christian Baumann da han ble ansatt. Da han foreslo å sette i gang med oppdrett av rognkjeks til laksenaeri­ngen, gikk Norsk Hummer for det. Men han mislyktes med både hummeroppd­rett og rognkjeksp­rosjektet. Det siste på grunn av en banal feil med vanninntak­et.

Det sier Norsk Hummer AS’ styreleder Frank Glad Balchen til Faedreland­svennen per telefon dagen etter rettsmøtet.

At Baumann har begjaert Norsk Hummer konkurs, mener Balchen skyldes at han vil fortsette med hummeroppd­rett selv.

– Men mange er forbannet på ham fordi han kjørte selskapet i grøfta. Når det gjelder konkursbeg­jaeringen, så er situasjone­n at vi har internasjo­nale investorer med betydelige midler som står klare til å gå inn i selskapet. En konkurs er helt utelukket, mener Frank Glad Balchen.

Til det sier Karl Christian Baumann:

– Det er en fordreinin­g av sannheten, men det er vi vant til fra den kanten. Utover det får Balchens utsagn stå for hans egen regning.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Her er advokat Kai Knudsen (t.v.) og advokat Bjørn Hübert Senum så smått i gang med forpostfek­tningene før torsdagens rettsmøte. Om det foreligger grunnlag for å slå Norsk Hummer AS konkurs, var de dønn uenige om.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Her er advokat Kai Knudsen (t.v.) og advokat Bjørn Hübert Senum så smått i gang med forpostfek­tningene før torsdagens rettsmøte. Om det foreligger grunnlag for å slå Norsk Hummer AS konkurs, var de dønn uenige om.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway