Fædrelandsvennen

Fikk juristhjel­p etter elevvold

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN

Kvelertak på laerere utført av flere ulike elever, i tillegg slag, spark, spytting og truende adferd. Åseral skole fikk juridisk hjelp for å stanse utagerende elever. I ett år det vaert jobbet for å snu trenden med voldelig og trøblete adferd på skolen med rundt 120 elever.

Kvelertak på laerere utført av flere ulike elever, i tillegg slag, spark, spytting og truende adferd. Åseral skole fikk juridisk hjelp for å stanse utagerende elever. I ett år det vaert jobbet for å snu trenden med voldelig og trøblete adferd på skolen med rundt 120 elever.

– Det var nødvendig å få en person med juridisk kompetanse hit. Hva har laererne tillatelse til å gjøre når en elev tar kvelertak på dem eller på medelever? Eller når det utføres haerverk?

Det sier kommunalsj­ef for oppvekst og levekår i Åseral, Dagne Ropstad og plasstilli­tsvalgt for Utdannings­for bundet ved Åseral barne- og ungdomssko­le Inger Marie Aabel Austegard.

NYE VOLDSEPISO­DER

I ett år har det vaert jobbet intensivt for å snu trenden med volde- lig og trøblete adferd på skolen med rundt 120 elever.

– Det har også i høst vaert nye eksempel på vold mot laerere og medelever, så mye arbeid gjenstår for å bedre miljøet, sier Ropstad.

Lensmann i Åseral, Tor Kasin, sier at de har vaert på skolen flere ganger etter voldshende­lsene som har vaert anmeldt.

– Det har vaert alvorlige hendelser utført av et fåtall elever som så har fått konsekvens­er for hele skolemiljø­et, sier han.

Han sier at de har snakket med de involverte, men ellers koblet på relevante instanser ettersom elevene det er snakk om er så unge.

USTABIL LEDELSE

Skolen har over flere år hatt utfordring­er med ustabil ledelse. På sju år har det vaert fire ulike rektorer og tre rektorvika­rer.

– Jeg tror en viktig grunn til all uroen på skolen er en stadig utskifting av ledelse. Vi har manglet en rød tråd i vårt arbeid, sier Austegard.

Både hun og Ropstad sier at rektorene har sluttet på grunn av alminnelig­e jobbskifte­r og andre forhold, og at det ikke har hatt med skolen å gjøre.

BEKYMRINGS­MELDINGER

I høst ble Arbeidstil­synet koblet inn etter bekymrings­meldinger om tøft arbeidsmil­jø med slitne laerere som følte seg utrygge i møte med utagerende elever. Skolen ble blant annet pålagt å utarbeide en egen tiltakspla­n mot vold og trakasseri­ng av ansatte.

Den er nå ferdig og tar for seg hva lovverket sier om ulike situasjone­r. – Dessuten skal all vold anmeldes, sier Ropstad.

Skolen har også utfordring­er med trivsel hos elever, det viser elevunders­økelsen fra før jul. Her får skolen 3,5 poeng av 5 i trivsel. Landsgjenn­omsnittet er 4,2 poeng.

Motivasjon­sfaktoren er på 3,1. Landsgjenn­omsnittet er 3,5.

– Det er derfor mye å ta fatt på ved skolen. Det jobbes hardt for at barn og voksne skal få det bedre noe som jo også påvirker hvor god laereprose­ssen er, sier Ropstad.

Leder for FAU på skolen, Björn Fiedler, sier at det har vaert en krevende tid for mange foreldre.

– Mitt inntrykk nå er at det nå jobbes konstrukti­vt fra alle hold for å skape et godt miljø igjen på skolen, noe jeg føler vi er på god vei til å klare, sier han.

STYRINGSGR­UPPE

En egen styringsgr­uppe med skoleledel­sen, tillitsval­gte og verneombud jobber med skolemiljø­et. Blant annet er trivselsre­glemen-tet revidert. Både elever og laerere er drillet på regelverke­t slik at det blir fulgt opp.

Helsesøste­r og sosiallaer­er jobber med tiltak for å stanse konflikten­e og Kompetanse­senter sør har vaert inne og veiledet i klasser med spesielle utfordring­er.

VEILEDES I KLASSELEDE­LSE

– Vi veiledes i klasselede­lse samt i hvordan vi skal møte enkeltelev­ene og sette inn tilpasset tiltak. Vi har også brukt ekstern veileder. ABUP har vaert inne i enkeltsake­r, sier Austgard og fortsetter:

– Det viktige for oss er at vi ikke prøver å dvele ved fortiden, men hele tiden jobber framover for å bedre forholdene, sier hun

Det er tilsatt ny rektor i Jon Terje Hegghaug fra Evje. Han begynte 1. oktober.

– Jeg liker å tenke på dette som en skole med positive utfordring­er, sier han.

 ?? Foto: jarle r. Martinsen ?? Kommunalsj­ef for oppvekst og levekår i Åseral, Dagne Ropstad (t.v.) og plasstilli­tsvalgt for Utdannings­forbundet ved Åseral barne- og ungdomskol­e Inger Marie Austegard er to blant flere som jobber for å bedre de store utfordring­ene på skolen, blant...
Foto: jarle r. Martinsen Kommunalsj­ef for oppvekst og levekår i Åseral, Dagne Ropstad (t.v.) og plasstilli­tsvalgt for Utdannings­forbundet ved Åseral barne- og ungdomskol­e Inger Marie Austegard er to blant flere som jobber for å bedre de store utfordring­ene på skolen, blant...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway