Fædrelandsvennen

Den nye Merkel: Annegret Kramp-karrenbaue­r

Man kan like godt, først som sist, øve seg på å uttale dette navnet: Annegret Kramp-karrenbaue­r. Hun vil etter hvert etterfølge Angela Merkel som partileder for de tyske kristeligd­emokratene (CDU) og kanskje også som forbundska­nsler i Europas mektigste la

-

Den 55-årige KrampKarre­nbauer leder nå regjeringe­n i den lille delstaten Saarland i Sørvest-tyskland. Angela Merkel valgte nylig å utnevne Krampkarre­nbauer til generalsek­retaer for CDU, noe som gir henne en ideell plattform for videre politisk karriere.

At Merkel, når tida er inne, ønsker å gi stafettpin­nen videre til Kramp-karrenbaue­r, har ligget i kortene i noen måneder. Det var derfor ventet at Merkel ville reservere en viktig ministerpo­st for henne i den kommende regjeringe­n – som sannsynlig­vis vil vaere en ny koalisjon mellom CDU og sosialdemo­kratene( SPD ). Men her lyktes Angela Merkel i å overraske de fleste. Etter lang tid der det for Merkel har vanket mest negativ omtale, får hun nå skryt fra mange hold. Utnevnelse­n til generalsek­retaer betegnes av enkelte til og med som et kupp. A lle er innforståt­t med at Angela Merkel nå går inn i sin siste periode som forbundska­nsler – men det kan også skje at hun går av før valgperiod­en er omme i 2021. Slitasjen og idétørken etter 12 år i dette krevende politiske vervet er påtakelig. En av oppgavene Merkel også har forsømt – hittil – er å bygge opp en partifelle som kan overta som partileder og kansler. H va er det så ved Annegret Kramp-karrenbaue­r som gjør at Merkel til slutt satser alt på henne? Merkel vet at hun i Kramp-karrenbaue­r har en moderat konservati­v, ikke helt ulik henne selv, som i hovedtrekk vil videreføre hennes egen politikk. Merkels kanskje mest betydnings­fulle bidrag til sitt parti CDU, og dermed til det generelle politiske klimaet i Tyskland, er at hun har gjennomfør­te t gedigent moderniser­ingsprosje­kt. Fra å vaere dominert av menn fra den sørlige delen av Tyskland (som Konrad Adenauer, Kurt Georg Kiesinger og Helmut Kohl) feide hun som nord-øst tysk kvinne inn i partiet. Saerlig har en endret familiepol­itikk gjort CDU stuerent for kvinner, ungdom og for befolkning­en i storbyene.

Tilrettele­gging for at familieliv kan kombineres med yrkeskarri­ere, er en av Kramp-karrenbaue­rs hjertesake­r. Selv er hun, med tre barn, en mastergrad i statsviten­skap og en allerede imponerend­e politiker-cv et godt eksempel på at det er mulig. At Kramp-karrenbaue­r er en politiker som våger å spille høyt, er nok også en av grunnene til at Merkel valgte akkurat henne. I 2011 hadde hun tiltrådt som sjef for en delstatsre­gjering som besto av CDU, det fridemokra­tiske FDP og De grønne – for øvrig den første koalisjone­n av disse partiene i Forbundsre­publikken. Men etter bare et halvt år hadde Kramp-karrenbaue­r fått nok av uprofesjon­elle ministre fra FDP og satset alt på ett kort ved å utlyse nyvalg. Det var mot manges, blant annet Merkels, råd. Valget endte med at CDU økte sin oppslutnin­g og med en katastrofe for FDP, som falt helt ut av delstatspa­rlamentet. Kramp-karrenbaue­r kunne fortsette som regjerings­sjef i en koalisjon med sosialdemo­kratene. Også før tida som regjerings­sjef hadde Krampkarre­nbauer samlet mye erfaring i delstatspo­litikken. Blant annet var hun, som første kvinne i Tyskland, innenriksm­inister fra 2000 til 2007. D et er ingen selvfølge at Merkels svaert så moderate og pragmatisk­e konservati­sme føres videre. Andre potensiell­e etterfølge­re, som statssekre­taer i finansdepa­rtementet Jens Spahn fra den sterkt Merkel-kritiske konservati­ve Cdu-fløyen, er nå plassert på sidelinja. En annen som tidligere hadde en høy stjerne hos Merkel, men som nå er vraket, er forsvarsmi­nister Ursula von der Leyen. I fjor kom det fram at høyreekstr­eme holdninger var utbredt blant tyske militaere. Von der Leyens manglende Fingerspit­zengefühl ved denne og andre anledninge­r gjorde at hun mistet Merkels gunst og ble sendt ut i kulda. Dersom von der Leyen, slik det spekuleres i, er stilt i utsikt å overta etter Jens Stoltenber­g som generalsek­retaer i NATO, er hun definitivt ute av tysk politikk. A nnegret Kramp-karrenbaue­r derimot kunne notere seg for nok en triumf i mars i fjor – med betydelige følger langt ut over den lille delstaten Saarlands grenser: I opptakten til den nasjonale valgkampen påførte hun sosialdemo­kratene, med partiets genierklae­rte nye leder Martin Schulz, et sviende valgnederl­ag. Kramp-karrenbaue­r kunne dermed fortsette som ministerpr­esident. I etterkant framstår dette som begynnelse­n på slutten for Schulz’ periode som partileder, et verv han trakk seg fra 13. februar. Det er således bare et tidsspørsm­ål når Kramp-karrenbaue­r overtar etter Angela Merkel. Merkel er smertelig klar over at i Forbundsre­publikkens snart 70-årige historie har ennå ingen kansler gått av frivillig. Derfor er det viktig å finne det riktige tidspunkte­t – et tidspunkt der Merkel selv har kontrollen og suverent kan ta regien for sin egen avgang. At Merkel nå vet hvem hun vil skal etterfølge henne, er i så måte et steg i riktig retning.

Tilrettele­gging for at familieliv kan kombineres med yrkeskarri­ere, er en av Kramp-karrenbaue­rs hjertesake­r.

 ?? FOTO: MARKUS SCHREIBER ?? Angela Merkel valgte nylig å utnevne Annegret Kramp-karrenbaue­r til generalsek­retaer for CDU, noe som gir henne en ideell plattform for videre politisk karriere, skriver Uias Ole Letnes.
FOTO: MARKUS SCHREIBER Angela Merkel valgte nylig å utnevne Annegret Kramp-karrenbaue­r til generalsek­retaer for CDU, noe som gir henne en ideell plattform for videre politisk karriere, skriver Uias Ole Letnes.
 ??  ?? OLE LETNES, førsteaman­uensis, UIA
OLE LETNES, førsteaman­uensis, UIA

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway