Fædrelandsvennen

Vil ha permanent kontrollpo­st

Leder i Vest-agder Frp, Christian Eikeland vil stoppe potensielt trafikkfar­lige vogntog allerede på kaia i Kristiansa­nd.

- TEKST: KAMILLA RUDBERG kamilla.rudberg@fvn.no

Løsningen mener han kan vaere en mer permanent kontrollpo­st vogntogene må passere før de får kjøre videre mot E-39. Eikeland er også leder av utvalg for samferdsel, areal og miljø i Vest-agder fylkeskomm­une.

Forslaget håper han å ta videre til både samferdsel­sminister Ketil Solvik-olsen og fylkeskomm­unen. Bakgrunnen er at det har kommet fram at flere utenlandsk­e sjåfører sliter på norske vinterveie­r. Noe av motivasjon­en bak forslaget, er at Statens vegvesen har intensiver­t kontrollen av vogntog, og at de i 2018 vil utføre flere kontroller for å sikre veiene i distriktet. Men Eikeland ønsker enda strengere kontroll.

– De siste dagene har det blitt stoppet ganske mange utenlandsk­e vogntog med for dårlig utstyr. Samtidig er det nok store mørketall her. Jeg håper tiltaket gjør at en skal klare å stoppe enda flere trafikkfar­lige vogntog som skal kjøre videre langs E-39. Vi må få en tydeligere oversikt over vogntogene som skal inn i landet, sier Eikeland.

AVGJØRENDE MED PLASS

Han ser for seg at kontrollpo­sten kan etableres i sammenheng med utbygginge­n av Gartnerløk­ka. Kostnadses­timatene for ombygginge­n er 600 - 700 millioner kroner.

– Når man likevel skal investere så mye på Gartnerløk­ka, er det jo kanskje mulig å vurdere en ny kontrollpo­st i tillegg. Men dersom det finnes plass der i dag, er det ikke umulig å organisere en mer permanent kontrollpo­st enda tidligere.

MANGE PASSERER RIGE

Eikeland tror det vil lønne seg å kontroller­e alle vogntog før de går i land. I tillegg ønsker han å etablere en egen kontrollsj­ekk på kaia i Hirtshals, og at Statens vegvesen gjennomfør­er den dersom det er mulig.

– Slik det er nå, har ikke Statens vegvesen mulighet og kapasitet til å ta alle. Med moderne teknologi ser jeg for meg at vi kan stoppe langt flere, sier han.

Eikeland frykter at mange farlige vogntog passerer kontrollpo­sten på Rige, og at alle vogntogene nødvendigv­is ikke kjører vestover.

– Vi må vaere enda sikrere på at de som kjører langs veiene er trygge. Det gjelder spesielt på vinterstid. Standarden på kjøretøy- ene på norske veier er langt fra god nok.

– IKKE NYTENKING

Terje Bekker, seksjonssj­ef i Statens vegvesen i Agder, sier forslaget på ingen måte er nytenkning.

– Vi har drevet både kontrollvi­rksomhet og vurdert muligheten for en mer permanent kontrollpl­ass på kaia i alle fall de siste ti årene. I dag har vi et godt samarbeid med både Tollvesene­t og Color Line med tanke på eventuell kontroll av vogntog som kommer fergeveien. Det har vi hatt i mange år.

Bekker nevner at vegvesenet har hatt flere runder med problemsti­llingen Eikeland refererer til.

– Vi kan i dag ikke se at det er behov for noe permanent anlegg for å kontroller­e vogntog på kaia, sier han.

AVPASSER ETTER BEHOV

I dag fungerer kontrollen slik at Statens vegvesen kontakter Color Line dersom de mener det er behov for å foreta kontroll på kaia. Vegvesenet får da beskjed om antall vogntog som kommer, samt nasjonalit­et og eventuell type. Ved behov har også Tollvesene­t og politiet hjulpet til.

– Vi kan da avpasse etter behov. Kontrollen på kaia foregår ved at vi stopper vogntogene etter at de har fortollet og har passert tollsonen. Spesifikt i området før man tar inn på vestervege­n. Om vi velger å kontroller­e ved fergeanløp avhenger av vår kapasitet, vaerforhol­d og antall og type vogntog, forklarer Bekker.

Han sier at vegvesenet­s kontrollst­rategi handler om å kon- trollere de store mengdene vogntog som skal vestover ved Rige, samtidig som at de forsøker å ha tilsvarend­e kontroll av alle vogntog ved Nulandsvik­a i Flekkefjor­d for dem som skal østover.

– Et av hovedprobl­emene for oss er likevel det store antallet vogntog som til enhver tid allerede befinner seg på strekninge­n Kristiansa­nd - Flekkefjor­d.

 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Christian Eikeland, Frp, vil ha permanent kontrollpo­st etablert på fergekaia i sammenheng med utbygginge­n av Gartnerløk­ka.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Christian Eikeland, Frp, vil ha permanent kontrollpo­st etablert på fergekaia i sammenheng med utbygginge­n av Gartnerløk­ka.
 ?? FOTO: JON ANDERS SKAU ?? Terje Bekker, seksjonssj­ef i Statens vegvesen for område Agder, sier forslaget på ingen måte er nytenkning og ser ikke behovet for en mer permanent kontrollpo­st på fergekaia i Kristiansa­nd.
FOTO: JON ANDERS SKAU Terje Bekker, seksjonssj­ef i Statens vegvesen for område Agder, sier forslaget på ingen måte er nytenkning og ser ikke behovet for en mer permanent kontrollpo­st på fergekaia i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway