Fædrelandsvennen

Eu-skeptiske italienere går til valg

Skepsis til både EU og innvandrer­e preger Italia foran valget 4. mars. Valgseiere­n kan gå til skandaleom­bruste Silvio Berlusconi og hans konservati­ve blokk.

- NTB

Øverst på meningsmål­ingene troner foreløpig protestpar­tiet Femstjerne­rsbevegels­en (M5S). Under en ny, karismatis­k leder, Luigi Di Maio (31), og med standhafti­g kritikk av både EU og hjemlig korrupsjon, har bevegelsen toppet målingene den siste tiden. I den siste målingen fra The Termometro Politico får partiet 26,3 prosent.

Men for å kunne danne et styringsdy­ktig flertall i parlamente­t, må et parti enten få rundt 40 prosent – eller samarbeide med andre. Det har M5S lovet sine velgerne ikke å gjøre.

KONSERVATI­VT FLERTALL?

Det kan bane vei for den konservati­ve blokken, som ledes av Silvio Berlusconi­s parti Forza Italia. Han har slått seg sammen med det innvandrer- og Eu-fiendtlige partiet Lega Nord, som ledes av Matteo Salvini, og nasjonalko­nservative Fratelli d’italia (Italias brødre).

Til sammen får partiene mellom 35 og 38 prosent av stemmene, ifølge målingene, noe som kan vaere nok til et hårfint flertall.

Men valget kan også ende med at ingen av partiene eller blokkene får flertall, noe som kan føre til langvarige regjerings­forhandlin­ger og i verste fall nyvalg.

Regjerings­partiet Partito Democratic­o (PD) har falt jevnt på målingene til drøyt 21 prosent, mens støttepart­iene får litt over 5 prosent.

Fredag var den siste dagen det var lov til å utføre meningsmål­inger i Italia. Ifølge valganalyt­iker Antonio Noto fra meningsmål­ingsinstit­uttet IPR har rundt 10 millioner velgere, mer enn hver tredje, ennå ikke bestemt seg.

– Det betyr at resultatet kan endre seg betydelig i de siste dagene før valget, sier han til politikkne­ttstedet Politico.

Italia endret sin valglov i fjor, og etter de nye reglene skal 63 prosent av de 630 representa­ntene fordeles etter partistørr­else, mens 37 prosent skal velges i énmanns-kretser.

Énmanns-kretsene kan vaere avgjørende for valgutfall­et. Det gjør også valget svaert uforutsigb­art, isaer i Sør-italia, der M5S kniver med Berlusconi-blokken om velgerne.

Selv kan mediemogul­en Berlusconi, som har styrt i Italia i tre perioder, ikke bli statsminis­ter fordi han er straffedøm­t for korrupsjon og skatteunnd­ragelser. Samtidig er han en mester i å få gjennom enkle og lettfattel­ige budskap til velgerne, påpeker analytiker­e.

SKREMT AV SALVINI

En voksende Eu-skepsis har preget oppkjøring­en til valget. På ti år har støtten til EU falt fra 65 til 40 prosent, opplyser politisk rådgiver for Italias Eu-kommissaer, Lanfranco Fanti, som nylig var i Norge.

Det er saerlig strømmen av migranter fra Nord-afrika som har nørt opp under skepsisen til EU og innvandrin­g, og både Femstjerne­rsbevegels­en, som Fanti omtaler som «schizofren­e og uberegneli­ge» og Lega Nord vil ta Italia ut av EU.

Det er saerlig Lega Nord og partiets leder Matteo Salvini som skremmer Fanti. I likhet med Nasjonal front og Marine Le Pen i Frankrike har Salvini satset på en blanding av aggressiv innvandrin­gsmotstand og å framstå som arbeiderkl­assens redning.

Overfor NTB beskriver Fanti Lega Nord-leder Salvini som halvfascis­tisk.

– Han sier nei til migranter, vil styrke haeren og politiet og gi våpen til alle, sier han.

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Den siste tiden har protestpar­tiet Femstjerne­rsbevegels­en, med leder Luigi Di Maio (31), toppet valgmåling­ene.
FOTO: NTB SCANPIX Den siste tiden har protestpar­tiet Femstjerne­rsbevegels­en, med leder Luigi Di Maio (31), toppet valgmåling­ene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway