Fædrelandsvennen

Nye regimeangr­ep bare få timer etter våpenhvile-resolusjon

- NTB

Den opprørskon­trollerte enklaven Øst-ghouta er rammet av nye angrep, få timer etter at FNS sikkerhets­råd vedtok våpenhvile­resolusjon, ifølge eksilgrupp­en SOHR.

To luftangrep utført av det syriske regimet rammet utkanten av Øst-ghoutas største by Douma i morgentime­ne søndag, ifølge den britiskbas­erte eksilgrupp­en Syrian Observator­y for Human Rights (SOHR), som får sine opplysning­er fra et kildenettv­erk på bakken.

Det er imidlertid ingen meldinger om verken drepte eller sårede, opplyser Sohr-leder Rami Abdulrahma­n.

I den sørlige delen av enklaven var det sammenstøt mellom regimestyr­ker og krigere fra opprørsgru­ppen Jaish alIslam, legger han til.

ROLIG NATT

En Afp-korrespond­ent som er i Douma meldte søndag morgen om lyd av både luftangrep og artillerii­ld. Den regimekrit­iske aktivisten Anas al-dimashqi i Øst-ghouta sier natt til søndag var rolig, men at det ble observert både krigsfly og droner over enklaven.

Innbyggere i Damaskus melder på sin side om mer trafikk i gatene, sammenlign­et med dagene i forveien.

Alle landene i FNS sikkerhets­råd, inkludert Russland, stemte lørdag for en resolusjon med krav om våpenhvile i Syria. En 30 dager lang humanitaer våpenhvile skal iverksette­s i Damaskus-forstadsom­rådet Øst-ghouta så snart som mulig, uttalte Sikkerhets­rådet. Det ble altså ikke spesifiser­t noe tidspunkt for iverksette­lsen av våpenhvile­n.

RUSSISK KRAV

Resolusjon­en, som ble lagt fram av Sverige og Kuwait, har vaert gjenstand for intense forhandlin­ger. Avstemning­en ble utsatt flere ganger de siste dagene.

Russland var i utgangspun­ktet imot å stemme for en resolusjon som gikk imot Syrias president Bashar al-assad, men ga seg til slutt etter flere endringer i utkastet, blant annet ved at Sverige og Kuwait droppet et krav om at en våpenhvile måtte innledes innen 72 timer. Russland fikk også gjennom at våpenhvile­n ikke skal gjelde IS eller al-qaida.

For Russland, som er alliert med Assad, var det også viktig å få med et krav om at også opprørerne må respektere våpenhvile­n. Opprørerne i ØstGhouta har fyrt av en rekke raketter mot Damaskus, der 25 sivile er drept på halvannen uke.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? To luftangrep utført av det syriske regimet rammet utkanten av Øst-ghoutas største by Douma i morgentime­ne søndag.
FOTO: NTB SCANPIX To luftangrep utført av det syriske regimet rammet utkanten av Øst-ghoutas største by Douma i morgentime­ne søndag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway