Fædrelandsvennen

Ut i verden med ny frisørstol

Lena Staddeland er stolt og glad frisør, men slet med nakkeog ryggplager. Nå har hun utviklet en ny, ergonomisk frisørstol som skal løse problemet for seg selv og andre.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Rent teknisk er dette ingen uoverkomme­lig utfordring. Nå må Lena ut på veien med stolen sin. Vi har tro på henne; entusiasme­n kommer til å smitte over på de potensiell­e kundene også, sier Tor Olav Ljosland.

Han stiller hos gründerkol­lektivet Coworx i Kristiansa­nd på vegne av Alu Design & Services AS, som holder til i Sørlandspa­rken og inngår i Scuderia-konsernet. Den Lena han snakker om, heter Staddeland til etternavn, er frisør med 12 års fartstid og har utviklet en ny, ergonomisk frisørstol. Med den skal yrkeskolle­ger i Norge og andre land slippe unna de ryggog nakkeprobl­emene Lena selv har slitt med lenge.

– På et tidspunkt var det så ille at jeg seriøst vurderte å slutte i yrket jeg liker så godt, men jeg fikk ikke støtte til omskolerin­g. Da kom ideen, forteller Lena.

Det hører med til historien at hun er godt integrert i frisørbran­sjen. Mor og stefar driver to salonger hjemme i Lyngdal. Og Lena selv er svenn, som hun sier, i både herre- og damefrisør­fagene.

ALT GENIALT ER ENKELT

Hva er så det spesielle ved den nye frisørstol­en?

– Høyden. Eller rettere sagt, at den kan stilles så lavt at frisøren slipper å stå med løftede hender. I gjennomsni­tt er norske kvinner 1,675 centimeter høye. Også i gjennomsni­tt forlater norske frisører yrket når de er 31 år gamle, pluss at de er sykmeldte åtte prosent av arbeidstid­en. Sammenheng­en er klar; det skyldes ryggog nakkesmert­er grunnet uheldig arbeidssti­lling. Med min stol slipper de altså å holde armene høyt, men selvsagt kan stolen også heves, når det er naturlig. Det skjer med elektrisk kraft fra et oppladbart batteri, ikke med den gamle fotpumpeme­toden, forklarer hun.

FRISØRSTOL OG GODZILLA

Alu Design & Services og morselskap­et Scuderia er nevnt. Førstnevnt­e lever av å designe og produsere stoler. På kundeliste­n er navn som Mhwirth, Kongsberg Gruppen og ymse filmprodus­enter i Hollywood. Terminator Ivog Star Trek-filmene har vist stoler fra Alu Design & Services. Når Godzilla etter hvert når lerretet, inngår 12–15 spesialsto­ler fra Sørlandspa­rken i høydramati­ske scener.

– Vi ble overbevist straks vi traff Lena. Stolen hun har utviklet, etter hvert i tett samarbeid med Morten Eik i Acorn Design, som vi kjenner godt, heter Sanasella. På latin betyr det sunn stol. Firmaet hennes heter det samme, og nå har vi gått inn som 50 prosent aksjonaer. Bjarne Lohndal fra Scuderia-systemet er blitt styreleder, pluss at Karl Erik Lohr fra Lister Nyskaping også er blitt med i styret, forteller Tor Olav Ljosland.

Og apropos det med å komme seg ut på veien:

– Snart er det den årlige hårog skjønnhets­messa i Oslo Spektrum. Der stiller jeg med Sanasella for første gang, forteller Lena Staddeland.

DE GODE HJELPERNE

Lena Staddeland har fått drahjelp fra mange hold etter at hun og faren først ringte til Gründertel­efonen for tre år siden. (Den drives av Innovasjon Norge.)

– At min far, Atle Røste, er designinge­niør, var selvsagt ingen ulempe. Han er for øvrig medeier i Sanasella AS også. Men jeg har fått assistanse fra mange: EVASentere­t og naeringssj­efen i Lyngdal er to. Lister Nyskaping og Innovasjon Norge er to andre. Begge har støttet meg økonomisk i to runder hver. Men det var i august i fjor, under MIT Summer School i Ålesund, at jeg traff Terje Klungland fra Coworx i Kristiansa­nd. Han mente at jeg absolutt burde komme til dem, ikke minst fordi designeren Morten Eik holdt til der. Så jeg slo til, og det var Morten som satte meg i forbindels­e med Alu Design & Services, fortsetter Lena.

Fra Terje Klungland lyder det lakonisk:

– Nettverks betydning.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Terje Klungland (t.v.) er «Mr. Coworx», Lena Staddeland er frisørstol­gründer og Tor Olav Ljosland er industriel­l investor i Lenas selskap Sanasella AS.
FOTO: JACOB BUCHARD Terje Klungland (t.v.) er «Mr. Coworx», Lena Staddeland er frisørstol­gründer og Tor Olav Ljosland er industriel­l investor i Lenas selskap Sanasella AS.
 ?? FOTO: MORTEN EIK, ALCORN DESIGN ?? Slik ser Lena Staddeland­s nye frisørstol Sanasella ut. (Kanskje blir det noen justeringe­r før hun dra ut på veien med den.)
FOTO: MORTEN EIK, ALCORN DESIGN Slik ser Lena Staddeland­s nye frisørstol Sanasella ut. (Kanskje blir det noen justeringe­r før hun dra ut på veien med den.)
 ?? ARKIVFOTO: RUNE ØIDNE REINERSEN ?? Hos Alu Design & Services i Sørlandspa­rken har de ikke bare utviklings­og produksjon­skapasitet å by på, men også økkonomisy­stemer og annen, administra­tiv bistand.
ARKIVFOTO: RUNE ØIDNE REINERSEN Hos Alu Design & Services i Sørlandspa­rken har de ikke bare utviklings­og produksjon­skapasitet å by på, men også økkonomisy­stemer og annen, administra­tiv bistand.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway