Fædrelandsvennen

Terror og våre frihetside­aler

-

Når Vidar Kleppe i Faedreland­svennen skriver at muslimsk masseinnva­ndring er årsaken til terror, peker han på et lettfattel­ig forhold som vi kanskje er tvunget til å gjøre noe med.

●●Vår kultur bygger på vestlig filosofi og kristendom­mens idealer om å ta vare på de fremmede som søker beskyttels­e hos oss. Vi har ideene om nestekjaer­lighet og alle menneskers verdighet. Men så viser det seg at de vi har tatt i mot, ikke innordner seg. De vil ha sin samfunnsfo­rm som ikke er forenlig med vår. De bruker t.o.m. våpen mot oss. Derfor sier vi nå at nok er nok. Det er noen «steiner som må snus» i tankebygni­ngene blant såvel politiker som i massemedia.

Etter andre verdenskri­g med dens grusomhete­r i Europa fikk vi en støkk. Det ble fred og forsoning basert på lover, regler, avtaler og samarbeid. Der var relativt homogene folkegrupp­er, inkludert samme religion. Jødene har alltid innordnet seg i deres respektive hjemland. Derfor er argumentet med at muslimene har overtatt jødenes utsatte stilling ikke relevant. Det kan ikke sammenlign­es. Situasjone­n er at vi er blitt så vant til fred og fordrageli­ghet at vi har basert oss på å ha en utrolig høy grad av frihet. Men den kan ha vaert kunstig høy. Vi er blitt for godtroende og naive.

Selv om islamsk terror av i dag kan vinkles fra mange sider og utdypes til et stort problemkom­pleks, er vi kanskje tvunget til å ta beslutning­er som for mange har virket uhørt og nesten menneskefi­endtlig. Men når potensiell­e terroriste­r i England er så mange at politiet ikke har kapasitet til å følge med på alle, så har de et reelt problem med for mange innvandrer­e som ikke innordner seg. Mange er tause, men også akademiker­e og andre utredere må ende opp med slutninger som kan vaere utgangspun­kt for tiltak. Det snakkes mindre om rasister nå, men vi må komme videre i kampen. Holdninger må endres slik at det kan bli konsensus hos de som har regjerer. Begrepet populisme passer ikke inn. ANNE TORUNN STORMO

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway