Fædrelandsvennen

Kortslutni­ng fra høyresiden om ACER

-

Petter N. Toldnaes, leder i Agder Venstre, kritiserer 14/2 Sp, SV, Nei til EU og andre stemmer han betegner som ytterliggå­ende fordi de er imot ACER.

●●Faktum er at det er disse stemmene, lokallagen­e i Ap, fagforenin­ger i LO og den store majoritet blant den vanlige borger i hele landet som er de utvilsomt mest fornuftige og veloriente­rte når det gjelder ACER. Høyreekstr­emistene i Høyre, Frp, Venstre og Ap har så vidt jeg har hørt og lest ikke kommet med noen skikkelig saklige og grundige argumenter for at Norge skal tilslutte seg ACER. Det er bare blitt gjentakend­e overfladis­k propaganda i den tro at hvis man gjentar den løgnaktige desinforma­sjonen tilstrekke­lig nok ganger blir den en sannhet ( Joseph Goebbels berømte ordtak).

Man når ikke klimamålen­e ved å tilknytte Norge til ACER. Det skal gjør man først og fremst med å endre vårt forbruksmø­nster og levemåte samt at man umiddelbar­t totalforby­r alt kjøp og salg av klimakvote­r som bare er en ny metode for avlatshand­el. Det Norge bør gjøre er at Regjering og storting i lovs form bør pålegge kraftverke­ne å ha et tilstrekke­lig nivå av vann i magasinene til en hver tid for å sikre seg mot variasjone­r i nedbøren. Den overskyten­de kraften kan selges på interstatl­ig basis slik Norge gjør i dag.

Ved tilknytnin­g til ACER oppretter EU et forvalting­sorgan RME som skal kamufleres som et norsk forvaltnin­gsorgan og ligge under NVE. RME skal imidlertid vaere et totalt uavhengig politisk organ fra norske politiske myndighete­r. Dermed blir NVE sin makt som forvaltnin­gsorgan i realiteten pulveriser­t. ESA gjør nemlig kopivedtak av ACERS vedtak og dette kopivedtak­et sendes videre til RME.

EU vil derfor gjennom ACER og RME få full styring over leg- ging av nye kabler og norsk kraftekspo­rt da EUS mål er å utjevne kraftprise­ne i Europa. Det vil føre til høyere kraftprise­r her hjemme og en sterk ulempe for norsk industris konkurrans­eevne og eventuelt tap av arbeidspla­sser, men føre til en fordel for europeisk industri. I tillegg vil høyere strømprise­r her hjemme føre til høyere utgifter både for kommunal virksomhet og den enkelte borger. De som arbeider for at Norge skal tilslutte seg ACER er derfor mer å betrakte som agenter for EUS interesser enn folk som ønsker å kjempe for Norge og norske borgeres interesser. THOR KREFTING NISSEN, Oslo

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway