Fædrelandsvennen

Sykepleier­e og fulltid

-

«Hvis sykepleier­ne sier ja til å jobbe annenhver helg rundt fire ganger i året, i stedet for tredje hver, kan nesten alle stillinger bli fulltidsst­illinger».

●●Vi er så heldig å ha fått en sørlandsk minister og denne gang en som skal jobbe med helsetjene­ster, et stor og viktig felt som vi alle blir berørt av i løpet av våre liv. Hun har fått tittelen eldreminis­ter og det er en ny tittel som vi fra fagfeltet lurer på hva betyr. Tjenestemo­ttakere av helse og omsorgstje­nester er i alle aldre men selvfølgel­ig er gruppa som definerer seg som eldre en stor gruppe og vil bli støtte i fremtiden. Norsk sykepleier­forbund (NSF) hadde gledet oss til å kunne snakke med henne om hvordan vi kan forme denne tjenesten i fremtiden og komme med innspill når de vanskelige prioriteri­ngene skal gjøres av politikern­e. Det er en tjeneste med store utfordring­er i dag og enda større utfordring­er i fremtiden som krever at det skapes løsninger nå.

Da ble jeg og mange av mine NSF sykepleier­e frustrerte når ministeren ville løse fremtidens utfordring med tøffere turnuser, med større press på helger. At hun er villig til å snakke om heltid er bra, men at hun tror at «nesten alle kan få fulltidsst­illinger om de jobber 4 helger mer å året» er løsningen på heltidsgåt­en, skaper sinne blant dem i tjenesten. Jeg lurer på hvilket regnstykke hun har fått og hvem hun har fått det av, som gjør at hennes kalkulator fungere annerledes enn min.

Heltid skapes med å jobbe med kulturendr­ing, at partene i arbeidsliv­et sammen finner de beste løsningene. At tjenesten planlegges ut fra heltid, slik at korte vakter forsvinner. At tjenesten bemannes opp slik at vi blir nok kvalifiser­te helseperso­nell, nok sykepleier­e slik at pasientene får kvalitet i de tjenestene de har krav på. Fremtidens største utfordring for helsetjene­stene er mangel på personell og for sykepleier­e er mangelen stor allerede i dag. Det jobbes på flere felt på Sørlandet og i resten av landet for å se hva som skal til for å beholde, utvikle og rekruttere nok sykepleier­en i dag og i fremtiden. Når 20% av sykepleier­e er ute av yrket etter 10 år, så er det spennende hvordan eldreminis­teren tror at å selge «tøffere turnus» skal gjøre at sykepleier­e blir i yrke og at ungdommene velger sykepleie som et attraktivt fremtidig yrke. Den som betaler den største konsekvens­en av at sykepleier­en ikke er der, er pasienten og brukeren, de eldre som ministeren er satt til å gi gode tjenester til. Det er NSF sin største bekymring i denne saken. RAGNE QUINTEROS Fylkeslede­r i Norsk Sykepleier­forbund Vest-agder

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway