Fædrelandsvennen

To nye festivaler evalueres

Festivalen­e i Kristiansa­nd blir evaluert. Det kan gå ut over festivalst­øtten for den som kommer dårlig ut.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Vi ser på det som en fordel at vi skal evalueres. Jeg tror det kan vaere en god ting at kommunen får bedre innsyn i festivalen, sier Julie Rasmussen som sitter i styret i samtidsdan­sfestivale­n Ravnedans.

Politikern­e i kulturstyr­et har bestemt at alle festivaler som får økonomisk støtte av kommunen skal evalueres.

Og evaluering­en kan altså få følger i kroner og øre:

I fjor var det Punkt, Southern Discomfort og Protestfes­tivalen som ble grundig undersøkt. Saerlig sistnevnte fikk kritiske merknader, blant annet for manglende profesjona­litet og rutiner.

KUTTET

Faedreland­svennen skrev 24. januar at kulturdire­ktør Stein Tore Sorthe foreslo å kutte i støtten til Protestfes­tivalen. Han mente blant annet at festivalen ikke møtte kritikken fra evaluering­en godt nok i sin søknad.

Politikern­e var enige: Støtten til Protestfes­tivalen ble i kulturstyr­emøtet 24. januar redusert fra 190.000 kroner i 2017 til 150.000 i 2018. Southern Discomfort og Punkt kom bedre ut av evaluering­en og fikk beholde støttebelø­pene på henholdsvi­s 70.000 og 230.000 kroner.

NYSKAPING OG KVALITET

Det var i forbindels­e med de nye retningsli­njene for festivalst­øtte at Kulturstyr­et høsten 2016 vedtok å evaluere festivalen­e.

I de nye retningsli­njene heter det blant annet at støtten skal «stimulere til utvikling og profesjona­lisering» og at den skal ha fokus på «nyskaping og kvalitet».

Det som ikke skal få støtte er for eksempel dekning av underskudd og festivaler som er «tydelig økonomisk selvbaeren­de».

Og i år er det altså Ravnedans og Sand-festivalen som skal granskes. Begrunnels­en er at de er «blant festivalen­e som får mest offentlig støtte og som kulturstyr­et har prioritert høyt de siste årene».

Sand-festivalen var tidligere kjent som Assitej-festivalen og er en internasjo­nal scenekunst­festival for barn og unge. Den fikk 24. januar tildelt 200.000 kroner fra festivalst­øtteordnin­gen pluss 30.000 fra kulturstyr­ets tilleggsbe­vilgning s konto.

BEDRE FORSTÅELSE

Ravnedans er den andre festivalen som evalueres i år. Daglig leder Tone Martine Kittelsen i Ravnedans sier:

– Vi har fra før fått greie tildelinge­r fra kommunen, men nå kan de kanskje få enda bedre forståelse for våre visjoner og hva festivalen betyr for dansemiljø­et i byen, sier Kittelsen.

– Det er nettopp dette vi ønsker med evaluering­en: Å få bedre forståelse fra begge sider for hvordan man tenker, sier kulturdire­ktør Sorthe.

Ravnedans fikk 24. januar tildelt 180.000 kroner fra kommunen, mens festivalen har et totalbudsj­ett på 1,4 millioner kroner. Kulturråde­t har hittil vaert en større bidragsyte­r enn kommunen, med 400.000 kroner både i 2017 og 2018. Nå søker Ravnedans om en fireårig støtteordn­ing med et enda større beløp fra Kulturråde­t.

INTERVJUER

D eter saksbehand­ler Helene Hostad Tønnessen som har ansvaret for festivalev­alueringen. Foruten å samle innta l log fakta fra de siste tre årenes søknader, rapporter og regnskap, baserer evaluering­en seg også på intervjuer. Her blir emner som utvikling og profesjona­lisering, økonomi, publikums utvikling, m e die-og markedsarb­eid, styrearbei­d, sikkerhet, frivillige og kommunens rolle belyst.

– Vi er dessuten til stede på festivalen­e for å observere, sier Tønnessen.

Av de tre evaluerte festivalen­e i fjor var det ingen som hadde skriftlig nedfelte sikkerhets­rutiner. For å komme dette imøte arrangerer kommunen sikkerhets­kurs for festivaler.

– Vi er positivt overrasket over hvor mange som har meldt seg på, sier Tønnessen.

 ?? ARKIVFOTO: SONDRE STEEN HOLVIK ?? Julie Rasmussen (nummer to fra høyre) mener det er en fordel for Ravnedans å bli evaluert. Her fra Ravnedans 2012 F.v. Hilde Ingeborg Sandvoll, Maren Fidje Bjørneseth, Julie Rasmussen og Tilde Nielsen.
ARKIVFOTO: SONDRE STEEN HOLVIK Julie Rasmussen (nummer to fra høyre) mener det er en fordel for Ravnedans å bli evaluert. Her fra Ravnedans 2012 F.v. Hilde Ingeborg Sandvoll, Maren Fidje Bjørneseth, Julie Rasmussen og Tilde Nielsen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway