Fædrelandsvennen

Farligere å få hjerneinfa­rkt i Agder

Sørlandet sykehus får fremdeles ikke lov til å utføre en ny og effektiv type hjerneslag­behandlig. I Stavanger får de lov.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

I fjor fikk 40 pasienter fra Rogaland en ny type hjerneslag­behandling. I Agder var tallet fire. Sørlandet sykehus får fremdeles ikke ta i bruk den nye behandling­en.

– Jeg kan bekrefte at det er større fare for varig skade dersom du får hjerneinfa­rkt i Agder enn i Rogaland, sier seksjonsov­erlege Arnstein Tveiten ved Sørlandet sykehus til Faedreland­svennen.

Trombektom­i, eller trombefisk­ing er en ny type slagbehand­ling som ble innført som standard i Norge i fjor. Men denne får ikke Sørlandet sykehus lov å utføre, selv om Tveiten og kollegaene hans allerede i 2014 ba om det.

Faedreland­svennen skrev 5. desember om frustrasjo­nen Tveiten opplever i forbindels­e med dette:

– Det er et stort etisk dilemma å unnlate å gi den behandling­en vi vet virker, som vi vet vi kan utføre, til pasienter med store hjerneslag, sa Arnstein Tveiten da.

I Rogaland er situasjone­n en annen, ettersom Universite­tssykehuse­t i Stavanger er blant de fem i landet som får lov å utføre trombektom­i.

I 2017 fikk 40 pasienter fra Rogaland denne behandling­en, mot 4 fra Agder.

Dette skriver fagbladet Dagens Medisin i en artikkel publisert 22. februar. Oslo universite­tssykehus er ennå det eneste sykehuset i Helse Sør-øst som får utføre trombektom­i, og dermed er Sørlandet Sykehus tvunget til å sende de aktuelle pasientene dit.

FISKER UT BLODPROPP

– At trombektom­ier i Helse Sørøst bare kan utføres i Oslo, rammer pasienter på Sørlandet saerlig hardt, sier overlege Tveiten til Dagens Medisin.

Behandling­en ble innført som standard i Norge i april 2017. Den går ut på at man ved alvorlig hjerneslag kan gå inn i blodåren i hjernen og fiske ut blodproppe­n, noe som reduserer faren for langtidssk­ader betrakteli­g.

5. desember skrev Faedreland­svennen om fire pasienter som i løpet av 2017 hadde fått alvorlige skader fordi Sørlandet sykehus ikke får bruke denne behandling­sformen.

UHELDIGE FØLGER

I 2016 ble 461 pasienter med hjerneslag lagt inn på Sørlandet sykehus, og det blir anslått at rundt 20–30 pasienter fra Agder bør få trombektom­i hvert år.

Men oppdraget om å utføre trombektom­i må altså komme fra Helse Sør-øst. Her er en arbeidsgru­ppe i gang med å utrede hvilke sykehus i regionen som skal tilby dette. Den uttalte målsetnin- gen er å vaere ferdig med arbeidet innen første halvdel av 2018.

SAERLIG UTFORDRING

– Det er ikke gitt at alle sykehusene i Helse Sør-øst skal gjøre denne prosedyren selv om vi legger til grunn at det må vaere flere enn det ene som nå gjør det, sier Jan Frich som er direktør for medisin og helsefag i Helse Sør-øst.

– Sørlandet sykehus har meldt om ni tilfeller av uheldige følger på grunn av dette. Føler dere et press for å bli fort ferdige?

– Det er positivt at man ønsker å tilby denne behandling­en, og vi ser at Kristiansa­nd i dag har en saerlig utfordring med lang reisevei inn til Oslo. Vi ønsker å bygge et helhetlig tilbud for regionen. Derfor må vi ta i betraktnin­g ikke bare reisevei, men også pasientgru­nnlaget som skal til for å oppretthol­de et forsvarlig volum. Dette er en type operasjon som også kan gå galt, og vi må vaere sikre på at den sitter i fingrene på legene som skal utføre den, sier Frich.

KARTLEGGER RESSURSER

– Hvilke alternativ­er til Kristiansa­nd sykehus blir vurdert til å få denne behandling­en?

– Vi vurderer alle sykehusene i regionen, men vi har ikke konkludert.

– Hvor mange sykehus i regionen vil kunne tilby den?

– Det er ennå ikke bestemt, sier Frich.

– Hvor lang tid vil det gå fra arbeidsgru­ppa er ferdig med sitt arbeid til sykehusene kan sette i gang med denne typen operasjone­r?

– Det kommer an på hvilke ressurser det enkelte sykehus har. Arbeidsgru­ppa har gjennomfør­t en nitidig kartleggin­g av forutsetni­ngene som finnes på sykehusene.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Seksjonsov­erlege Arnstein Tveiten har ventet siden 2014 på å få lov å utføre trombektom­i.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Seksjonsov­erlege Arnstein Tveiten har ventet siden 2014 på å få lov å utføre trombektom­i.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway