Fædrelandsvennen

Tilliten til Thommessen

Stortingsp­resident Olemic Thommessen (H) er under sterkt press. Det hersker med rette tvil om han bør fortsette som president etter tidenes budsjettsp­rekk.

-

Olemic Thommessen har lenge vaert en omstridt president for vårt norske parlament. Han ble gjenvalgt med svaert liten margin i høst, for flere mener at Thommessen ikke inngir den tillit som er nødvendig i dette viktige vervet.

Det har vaert flere skandaler knyttet til Stortinget i hans lederperio­de og Thommessen har også høstet betydelig kritikk. Noe av kritikken går på at han for lett peker på andre når det stormer, og ikke tar innover seg ansvaret som president og den øverste ansvarlige.

budsjettsp­rekken rundt byggeprosj­ektet på Stortinget er så stor at summen blir en helt abstrakt størrelse for folk flest. Fra 2014 til 2018 er kostnadene gått fra 1,1 til 2,3 milliarder. De siste 500 millionene er oppdaget etter at stor-

Advarslene mot flere overskride­lser har vaert flere, likevel skyver Thommessen fra seg ansvaret.

tingspresi­denten i desember hevdet at alt var i rute.

Både Riksrevisj­onen og kontrollko­miteen har vaert tydelige i sin kritikk og advarsler – allerede i fjor vår. Advarslene mot flere overskride­lser har vaert flere, likevel skyver Thommessen fra seg ansvaret og mener det er blitt «et kostnadsbi­lde vi ikke kunne forestille oss».

Det er en litt underlig formulerin­g når Thommessen og presidents­kapet har fått så mange advarsler. Thommessen mener han ikke har blitt godt nok informert, men med denne forhistori­en og alle advarslene kan man spørre om han ikke selv burde fulgt nøye med på nesten hver eneste krone som ble betalt ut til prosjektet og selv sørge for at han var den aller best orienterte om kostnadsut­viklingen.

Spørsmålet er også om Thommessen har orientert Stortinget godt nok, og hva han egentlig har visst når. Han har selv ment at tidligere stortingsd­irektør og Multiconsu­lt har sviktet i informasjo­nsplikten, men her er det motstriden­de forklaring­er.

i et møte onsdag skal stortingsp­residenten forklare seg overfor finanskomi­teen og de parlamenta­riske lederne. Slik saken står nå er det vanskelig å se noen formildend­e forklaring på hvorfor ikke Olemic Thommessen selv må ta det fulle og hele ansvaret for denne historiske skandalen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway