Fædrelandsvennen

Må jeg be sjefen om lov før jeg bestiller ferie?

Mange er i gang med planleggin­gen av sommerferi­en. Dette kan du kreve av sjefen. Mange er i gang med planleggin­gen av sommerferi­en. Dette kan du kreve av sjefen.

- CAMILLA FLAATTEN

Er du en av dem som liker å vaere tidlig ute med planleggin­g av ferien, og vil bestille billetter med én gang? I disse dager er det mange om drømmer om sol og varme, og da går tankene til sommerferi­en.

– Men kan en bestille ferie uten å spørre sjefen først?

– Ja, det kan du selvsagt gjøre. Men det er en risiko at du ikke får innvilget ferien, siden det er arbeidsgiv­er som bestemmer når ferien skal avvikles, sier leder Birgit Espejord Jensen ved Arbeidstil­synets svartjenes­te.

Hun mener det er ryddig å spørre sjefen først og inngå en avtale, og understrek­er at det til syvende og sist er arbeidsgiv­er som har siste ordet.

– Det er alltid lurt å snakke med sjefen, og det kan hende du får et svar med én gang. Men man har ikke nødvendigv­is krav på å vite om tidspunkte­t for avvikling av hovedferie­n allerede nå, sier Esjord Jensen.

BESTILLE REISEN LIKEVEL?

Det er så fristende – det er en god kampanje på flybillett­er og ekstra rimelige hoteller i den perioden du har lyst til å reise. Du vil veldig gjerne bestille og tar sjansen.

– Hva skjer om du bare velger å bestille ferien? Bør det løse seg med arbeidsgiv­er?

– For dem som vil bestille ferie tidlig, bør det forhåndskl­areres med sjefen at det er i orden å ta ferie innenfor ønsket tidsrom. I ferieloven er det slått fast at arbeidsgiv­er har siste ord når det gjelder plassering av ferien. Før ferien fastsettes skal tidspunkte­t for ferieavvik­lingen drøftes med hver enkelt ansatt, sier senioradvo­kat Magne Mjaaland ved advokatfir­maet Steenstrup Stordrange DA.

Men sjefen kan si nei:

– Ansatte har krav på tre uker sammenheng­ende ferie i hovedferie­perioden som er fra 1. juni til 30. september. Ønsker en ansatt å avvikle tre uker ferie i juli, kan det vaere en risiko for at arbeidsgiv­er sier nei, og beslutter at ferien skal tas i august. Skjer dette, vil en ansatt selv baere risikoen for tap som måtte oppstå, det vaere seg betaling for flybillett­er som ikke kan endres, leie for hotell/feriehus og så videre, sier Mjaaland.

– Hva kan du kreve av arbeidsgiv­er – hvis du ikke får svar?

– Ferieloven sier at arbeidsgiv­er «i god tid» før ferien skal drøfte tidspunkt for ferien med ansatte, og at ferietidsp­unkt skal vaere avklart senest to måneder før ferien tar til. Mange arbeidsgiv­ere har en ordning hvor ansatte fyller inn ønsket ferietidsp­unkt i en ferieliste, og når fristen for tilbakemel­ding er utløpt, blir det avgjort om den enkeltes ønske kan oppfylles. Dersom dette for eksemple gjøres i april måned, vil en ansatt som vil bestille billetter i januar for to ukers opphold i utlandet i juli, ikke ha krav på å få klarsignal i januar for at ferie kan avvikles i juli.

25 DAGERS FERIE

Ferieloven opererer med 25 virkedager fe- rie (fire uker + en dag). De fleste ansatte har fem uker ferie. Bakgrunnen for dette er at det på begynnelse­n av 2000-tallet ble innført en tariffeste­t femte ferieuke.

– Den femte uken gjelder i utgangspun­ktet kun for ansatte i bedrifter bundet av tariffavta­le, men mange bedrifter som ikke har tariffavta­le har valgt å gi det samme godet, forklarer Mjaaland.

– Den femte ferieuken er ikke regulert av ferieloven, og arbeidsgiv­er kan om ønskelig splitte den opp, for eksempel pålegge ansatte å ta ut tre dager i påsken og to dager i romjulen, legger han til.

Det følger av ferieloven at arbeidsgiv­er som utgangspun­kt har styringsre­tt når det gjelder tidspunkte­t for når ansatte skal ta ut ferie, men det er følgende begrensnin­ger, ifølge senioradvo­kat Mjaaland:

●●Tidspunkt for ferie skal drøftes med den enkelte ansatte før tidspunkt fastsettes.

●●Ansatte skal som hovedregel få varsel om ferietidsp­unkt minst to måneder før ferien starter.

●●Ansatte har krav på tre uker sammenheng­ende ferie i hovedferie­perioden (1.6.

– 30.9), og krav på at restferien (en uke og en dag) gis sammenheng­ende. ●●Ansatte over 60 år har krav på en ekstra ferieuke, og de bestemmer selv tidspunkte­t for når den uken skal avvikles. (Det er mao. motsatt for 60-åringers ekstra ferieuke av det som gjelder for øvrig ferie hvor arbeidsgiv­er bestemmer tidspunkte­t for når ferien skal tas ut om partene ikke blir enige).

SAMME RETTIGHETE­R

– Er det noen yrker hvor ferien er fastsatt lang tid i forveien?

– En del bedrifter opererer med fellesferi­e, som vanligvis er de tre siste ukene i juli. Fellesferi­e har tradisjone­lt vaert mest brukt i industribe­drifter og innenfor byggog anleggsbra­nsjen. Arbeidsgiv­er avgjør om det skal vaere fellesferi­e, og besluttes dette plikter alle ansatte å ta ferie i det tidsrommet fellesferi­en legges.

– Hva om du er vikar – hvilke rettighete­r har du da?

– Vikarer har samme rettighete­r til ferie som fast ansatte.

 ??  ??
 ?? FOTO: STIG B. HANSEN ?? Tre ukers sammenheng­ende ferie skal gis i tidsrommet 1. juni til 30. september. Ønsker du flere uker utover det, er det opp til arbeidsgiv­er. Her fra strandliv i Kroatia.
FOTO: STIG B. HANSEN Tre ukers sammenheng­ende ferie skal gis i tidsrommet 1. juni til 30. september. Ønsker du flere uker utover det, er det opp til arbeidsgiv­er. Her fra strandliv i Kroatia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway