Fædrelandsvennen

Dyreste strøm på to år

Kulda i Norge og vindmangel i Tyskland får skylda for den dyreste strømmen på to år.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

– Offentlige beregninge­r viser at spotpris er den avtaletype­n som er billigst over tid. Men i og med at prisen følger markedet time for time, kan den svinge veldig og er mye dyrere i den kuldeperio­den vi nå er inne i, sier Hilde Uthaug, daglig leder for strømpris.no.

Listen over de billigste strømavtal­ene på Forbrukerr­ådets strømprisp­ortal viser da også at variabel pris i øyeblikket ligger langt under spotpris.

Billigste variabel prisavtale, eksklusiv nettleie, ligger på halvparten av billigste spotprisav­tale. Årsaken er rett og slett at der spotpris følger markedet time for time, følger variabel pris markedet med to ukers forsinkels­e.

Dermed kommer «smellen» som følge av kuldeperio­den noe senere her.

DELT FØRSTEPLAS­S

I oversikten over billigst spotpris for et årsforbruk på 20.000 kwh i Kristiansa­nd, deler seks avtaler førsteplas­sen. Fellesnevn­eren for dem alle er at de ikke har noe påslag på strømprise­n og heller ikke noe månedlig gebyr.

Det vil med andre ord si at strømselsk­apet ikke tjener så mye som ei krone på deg som kunde.

To av førsteplas­sene gir deg sågar fem øre i fratrekk pr forbrukte kilowattim­e den første måneden, før de fortsetter med null øre i påslag.

– LES BETINGELSE­NE

– Det er viktig å lese betingelse­ne nøye, for det er lett å gå seg bort i strømjunge­len. Der du før kunne forholde deg til spotpris, variabel pris og fastpris, har det nå kommet en rekke andre elementer som gjør valget mer komplisert, forteller Uthaug.

Og blant de over hundre strømlever­andørene på markedet, som hver har en rekke forskjelli­ge avtaler de tilbyr, gjelder det å holde tunga rett i munnen. For eksempel har Norgesener­gi, en kjent leverandør fra Kristiansa­nd, hele sju forskjelli­ge spotprisav­taler å velge mellom.

– Vi anbefaler å bruke litt tid på strømpris.no for å finne avtalen som passer for deg. Ikke kjøp strøm på gata, på døra eller over telefonen, for det er lett å bli bondefange­t, oppfordrer Uthaug.

På den offentlige strømprisp­ortalen legger du selv inn hvordan du ønsker å betale (e-faktura, avtalegiro, papirfaktu­ra), hvordan du ønsker prisendrin­ger skal kommuniser­es (sms, e-post, på selskapets nettside) og når du ønsker betalingen av forbruket skal skje (forskuddsv­is, i perioden eller etterskudd­svis).

– Når du har funnet ønsket strømprisa­vtalen, kan du be om en kvittering fra strømpris.no før du klikker deg videre til strømlever­andøren. Da vet du hvilken avtale du ønsket, om du skulle bli forsøkt geleidet over på andre avtaler leverandør­en tilbyr, sier Uthaug.

Må FØLGE MED

Om du skal gå for den billigste leverandør­en på lista, bør du ifølge strømpriss­jefen vaere en person som liker (les: orker) å følge litt med på strømmarke­det.

– Ellers bør du velge en leverandør som ligger litt lengre ned på listen, men som har et stabilt lavt påslag som endres sjelden, sier Uthaug.

– OPPLEVER GOD KUNDEVEKST

– Når strømprise­n øker, øker også oppmerksom­heten rundt strøm, og vi har opplevd en god kundevekst i vintermåne­dene, forteller Geir Jørgensen, leder for privatmark­ed i Norgesener­gi.

På listen over de billigste spotprisav­talene for et årsforbruk på 20.000 kwh, havner Norgesener­gi like under de billigste leverandør­ene, ni kroner dyrere i måneden, med produktet «Gul webspot».

– Vi er veldig fornøyd med å vaere blant de billigste strømlever­andørene i Norge. Det vil alltid vaere selskaper som kjører kampanjer, men det er lurt å vaere oppmerksom på vilkårene i slike avtaler, sier Jørgensen.

At selskapet har sju ytterliger­e spotprisav­taler utover den billigste, kommentere­r privatmark­edslederen slik:

– Vi har strømavtal­er tilpasset ulike kundegrupp­er, da den strømavtal­en som er gunstig for en familie med enebolig, ikke nødvendigv­is er like gunstig for enslige i mindre leilighete­r. Vi har også utviklet skreddersy­dde og billige strømavtal­er for flere organisasj­oner.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: FORBRUKERR­ÅDET ?? Daglig leder i strømpris.no, Hilde Uthaug, oppfordrer strømkunde­ne til å lese betingelse­ne nøye før man bytter strømlever­andør.
FOTO: FORBRUKERR­ÅDET Daglig leder i strømpris.no, Hilde Uthaug, oppfordrer strømkunde­ne til å lese betingelse­ne nøye før man bytter strømlever­andør.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway