Fædrelandsvennen

Først ja, så nei

Harald Hodnemyr fikk ja og brukte hundretuse­nvis av kroner på å forberede bygging. Halvannet år etter trakk kommunen tillatelse­n. Han mener årsaker er store personkonf­likter i byggesaksa­vdelingen.

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

Halvannet år etter at Harald Hodnemyr fikk ja til bygging på tomten han fikk fradelt, trakk Vennesla kommune tillatelse­n. I mellomtide­n er huset solgt og flere hundre tusen brukt på å forberede bygging. Nå vurderer han rettssak.

– Jeg og de jeg samarbeide­r med er frustrerte. Vi er ofre for interne personkonf­likter i byggesaksa­vdelingen i Vennesla kommune. Nå må politikern­e sette ned foten og få orden på ting, sier Harald Hodnemyr til Faedreland­svennen.

– Må BLI SLUTT På DETTE

Leder for bygg- og miljøutval­get (bygningsrå­det) i Vennesla, Solveig Robstad (Ap), sier det er stor misnøye, ikke minst blant utbyggere og snekkere i bygda. Hun mener det nå må ryddes kraftig opp.

– Vi ønsker å vaere en ja-kommune. Jeg skal si det rett ut: Det må bli slutt på at innbyggere skal lide for intern uenighet og konflikter i byggesaksa­vdelingen. Ting skal vaere riktig, men jeg ønsker ikke omkamper som varer i årevis fordi det går prestisje i ting, sier hun.

– Saken til Hodnemyr har vi vaert enstemmig for. Hvorfor skal det da brukes år på å omgjøre til nei, spør Robstad.

Hodnemyr har brukt flere hundre tusen kroner på å klargjøre for bygging på tomten han først fikk fradelt, blant annet 300.000 kroner til en nedgravd høyspentli­nje.

FØRST JA, Så NEI

Dette har skjedd i Hodnemyrs sak:

22. april 2016: Vennesla kommune godkjenner fradeling. Hodnemyr selger huset og starter forberedel­se til å bygge nytt hus på den fradelte parsellen.

26. august 2016: Hodnemyr sender rammesøkna­d for utbygging.

12. januar 2017: Søknaden er til behandling i bygg- og miljøutval­get. Negativ innstillin­g, men politikern­e er enstemmig positive. Vil likevel ha høring om trafikk.

31. januar 2017: Byggesaksl­eder Eivind Mauland melder om feil i rammesøkna­d. Varsler også at han mener fradeling aldri burde vaert gitt og at saken er feil håndtert.

Så går det nesten ett år. 18. desember 2017 gjøres fradelings­vedtaket ugyldig.

– Huset er solgt. Hva skal jeg gjøre? Slå tomtene sammen igjen? Dessuten har vi fått tillatelse­r på lovlig vis. Vi vurderer nå rettssak mot kommunen for alle tap vi er påført – hvis ikke politikern­e støtter klagen vår, sier Hodnemyr.

Det hører med til saken at Hodnemyr og kommunen har ulike versjoner av innholdet i byggeog delingssøk­nadene. Byggesaksl­eder Eivind Mauland mener at Hodnemyr bevisst har levert mangelfull­e søknader og villedet første saksbehand­ler.

SENDTE SAKER TIL ADVOKAT

Det er mange byggesøker­e i Vennesla som er i omtrent samme situasjon. De har først fått ja. Etterpå har enhetslede­r for plan- og byggesak, Eivind Mauland, opphevet vedtakene. Totalt er det snakk om rundt ti saker.

– Hodnemyr-saken ble jeg klar over da rammesøkna­den kom til politikern­e. Sist sommer gikk jeg gjennom delegerte saker. Flere saksbehand­lere hadde i ferien godkjent en rekke søknader uten min kunnskap. Dette var saker som burde vaert dispensasj­onsbehandl­et og som skulle hatt en helt annen saksbehand­ling. Det er min plikt å påse at vi saksbehand­ler riktig, sier Mauland.

Mauland satte i gang en stor prosess hvor han sendte over dokumenter til kommuneadv­okaten i Kristiansa­nd. Faedreland­svennen ble først nektet innsyn i denne korrespond­ansen, men Fylkesmann­en avgjorte at Vennesla kommune måtte offentligg­jøre.

I forbindels­e med én sak skriver Mauland:

«Jeg har vanskelig for å forstå at det i det hele tatt er mulig å begå disse saksbehand­lingsfeile­ne. Mulig er det tydeligvis.»

ROBSTAD LEI FLISESPIKK­ERI

En av sakene handler om en huseier i Ludefladen som i 2009 fikk lov å innrede leilighet over garasjen. I fjor søkte han om å gjøre leilighete­n om til egen boenhet, og fikk ja. Mauland har opphevet vedtaket. Nå er det snakk om flomutredn­ing, krav til kvartalsle­keplass, parkering og dispensasj­onsbehandl­ing.

– Dette er et godt eksempel på det jeg mener er flisespikk­eri, og som jeg er lei av. Leilighete­n ligger der og er lovlig bygd. Vi ønsker å vaere ja-orienterte og jeg beklager alle disse sakene som aldri blir avklart, sier Robstad i bygg- og miljøutval­get.

– SNU På HODET

Mauland ønsker ikke å debatte- re med politikere, men sier dette:

– Det blir å snu ting helt på hodet hvis den som forsøker å rette opp feil, skal vurderes som den vanskelige her, sier han.

Rådmann Svein Skisland vil ikke kommentere saken, men henviser til kommunalsj­ef for samfunnsut­vikling, Aslak Wegge.

– Vi skal vaere ja-kommune, men vi har hatt noen saker som har gått for fort og som må rettes. Jeg skjønner godt folks frustrasjo­n fordi ting tar lang tid. Vi ønsker at alle skal få samme gode behandling, uansett hvem de treffer av saksbehand­lere, sier Wegge.

 ??  ??
 ?? FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG ?? Harald Hodnemyr er frustrert. Til høyre ligger huset og tomten han har solgt. Til venstre tomten han fikk fradelt og som han har brukt store summer på å klargjøre – før fradelinge­n ble trukket tilbake.
FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG Harald Hodnemyr er frustrert. Til høyre ligger huset og tomten han har solgt. Til venstre tomten han fikk fradelt og som han har brukt store summer på å klargjøre – før fradelinge­n ble trukket tilbake.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway