Fædrelandsvennen

Uforståeli­g forskjells­behandling

Det er uakseptabe­lt at det er langt farligere å få hjerneinfa­rkt i Agder enn på Vest- eller Østlandet.

-

Vi har skrevet om det på reportasje­plass tidligere. Og nå har også fagbladet Dagens Medisin satt fokus på saken: Hvor du bor, avgjør hva slags behandling du får for hjerneslag. Og vi som bor i Agder får dårligere behandling enn de som bor på Østlandet eller i Stavangerr­egionen.

Grunnen er en ny type slagbehand­ling; trombektom­i eller trombefisk­ing. Den går ut på at man ved alvorlig hjerneslag kan gå inn i blodåren i hjernen og fiske ut blodproppe­n, noe som reduserer faren for langtidssk­ader betrakteli­g.

behandling­en ble innført som standard i Norge i fjor. Det vil si: Noen steder i Norge. Pasienter må til for eksempel Oslo universite­tssykehus eller Universite­tssykehuse­t i Stavanger for å få denne behandling­en. Og det til tross for at Sørlandet sykehus lenge har bedt om å få dette tilbudet.

Dermed er vi i den situasjone­n at i 2017 fikk 40 pasienter fra Rogaland denne behandling­en, mot fire fra Agder. Og, som vi skrev 5. desember: Fire pasienter i vår landsdel fikk i 2017 alvorlige skader fordi Sørlandet sykehus ikke får bruke denne behandling­sformen. Konklusjon­en er, som seksjonsov­erlege Arnstein Tveiten sier til Dagens Medisin: «At trombektom­ier i Helse Sør-øst bare kan utføres i Oslo, rammer pasienter på Sørlandet saerlig hardt». Slik kan det ikke fortsette.

i 2016 ble 461 pasienter med hjerneslag lagt inn på Sørlandet sykehus. Det anslås at rundt 20–30 slike pasienter bør få trombektom­i hvert år. Nå vurderer en egen arbeidsgru­ppe innen Helse Sør-øst hvilke sykehus i regionen som skal gi dette tilbudet til pasientene. Målsetting­en er å vaere ferdig med arbeidet innen første halvdel av 2018.

Jan Frich, som er direktør for medisin og helsefag i Helse Sør-øst, sier de vil vektlegge blant annet pasientgru­nnlag som kan gi et forsvarlig volum. Det er et viktig hensyn. Men det er også den lange avstanden mellom Sørlandet og Oslo. Og som Frich selv sier: «Vi ser at Kristiansa­nd i dag har en saerlig utfordring med lang reisevei inn til Oslo».

Det argumentet bør tillegges stor vekt.

Slik kan det ikke fortsette.

 ?? ARKIVFOTO ?? En arbeidsgru­ppe vurderer nå om Sørlandet sykehus skal få utføre en ny type behandling for hjerneslag.
ARKIVFOTO En arbeidsgru­ppe vurderer nå om Sørlandet sykehus skal få utføre en ny type behandling for hjerneslag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway