Fædrelandsvennen

Klimakamp i Nye Kristiansa­nd

Langt større vekt på klima og miljø ble etterlyst da fellesnemn­da for Nye Kristiansa­nd tirsdag vedtok politisk struktur for den splitter nye kommunen.

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

– Venstre er nokså fornøyd med forslaget til politisk struktur, men det er rom for forbedring­er, sa Ivar Bergundhau­gen da formannska­psmedlemme­ne i Søgne, Songdalen og Kristiansa­nd banket gjennom den politiske organiseri­ngen som skal gjelde fra 1. januar 2020.

På toppen troner bystyret med 71 representa­nter, og formannska­pet får 15 medlemmer. I tillegg blir det seks hovedutval­g, men ingen av dem for ansvar for klima og miljø. I stedet er dette tenkt som et overordnet saksfelt lagt til formannska­pet.

Dette ønsket både Venstre, SV og Miljøparti­et de Grønne å gjøre noe med:

– Vi foreslår et eget hovedutval­g for by- og bygdeutvik­ling, klima, miljø og samferdsel, sa Bergundhau­gen.

Også Mira Svartnes Thorsen (MDG) var krystallkl­ar på at klima må høyere opp på dagsorden i Nye Kristiansa­nd:

KLIMASJEF SKAL VURDERES

– Vi ber om at det opprettes et eget politisk prosjekt rundt baerekraft og sirkulaerø­konomi som skal definere hva et lavutslipp­ssamfunn er, sa hun.

Flertallet ønsket verken eget hovedutval­g for klima eller å opprette et grønt, politisk prosjekt. Likevel ble det vunnet grønne seire under avstemning­en. De tre nevnte partiene pluss Ap satt nemlig fram følgende forslag – som fikk flertall og applaus i salen:

«Vi ber om at det vurderes en administra­tiv stilling innen klima og miljø i toppledels­en og sette inn en klima- og miljøenhet i den nye kommunen.»

– Det er sjelden et vurderings­forslag har så stor jubel bak seg, konstatert­e ordfører Harald Furre (H) fra dirigentbo­rdet.

Etter forslag fra MDG, Venstre og SV ble det også vedtatt å henstille til KS å ha en egen bolk om klima i politikero­pplaeringe­n.

Integrerin­g var et annet felt det ble diskusjon om. Det ligger nå under naering og arbeidsliv, men skal vurderes naermere fram til den endelige detaljerin­gen rundt hovedutval­gene spikres i august.

FRUSTRASJO­N

De fleste representa­nter fra ulike partier sa seg svaert fornøyd med den politiske prosessen som har ledet fram til tirsdagens vedtak om politisk struktur.

Mira Svartnes Thorsen var den enste som uttrykte en smule frustrasjo­n:

– Prosessen går litt fort og er litt uoversiktl­ig. Det er vanskelig å behandle saker så fort som vi blir bedt om, og så grundig som vi ønsker, sa hun.

Til Faedreland­svennen utdyper hun det slik:

– Dette er en stor og viktig prosess. De sentrale politikern­e som er godt lønnet sier de føler de har kontroll. Men også vi som ikke er fulltidspo­litikere må klare å holde følge, understrek­er hun.

– Det er forståelig at de små partiene opplever dette annerledes enn vi som har tygd disse sakene i arbeidsutv­alg, partssamme­nsatte utvalg og på gruppemøte­r, sier opposisjon­sleder i Kristiansa­nd, Mette Gundersen (Ap).

– Det er mulig vi skulle tatt mer hensyn til involverin­g av småpartien­e, erkjenner hun.

– MAKTSPREDN­ING VIKTIG

SVS gruppelede­r Andreas Landmark sier hans parti er rimelig godt fornøyd med involverin­gen, men er svaert skuffet over at forslaget om å utvide formannska­pet til 17 medlemmer ikke ble vedtatt.

– Svaert mye makt blir lagt til formannska­pet, og da bør den politiske representa­sjonen vaere bredere. Det er veldig viktig at den politiske bredden blir ivaretatt

for å sikre maktspredn­ing, sier han til Faedreland­svennen.

Frps Stian Storbukås var blant de som talte tydeligst mot et så stort formannska­p:

– Jeg har ikke plass i formannska­pet nå, og det er selvsagt veldig surt. Men det var fordi vi gjorde et dårlig valg. Da er det bare å brette opp ermene og gjøre en bedre valgkamp neste gang, sa han.

Og neste gang blir høsten 2019 da politikern­e til Nye Kristiasan­d skal velges for aller første gang.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Fellesnemn­da for Nye Kristiansa­nd består av formannska­psmedlemme­ne i Søgne, Songdalen og Kristiansa­nd. Tirsdag vedtok de politisk struktur for den nye kommunen som skal gjelde fra 1. januar 2020. Ordfører Harald Furre (H) er fellesnemn­das leder og...
FOTO: KJARTAN BJELLAND Fellesnemn­da for Nye Kristiansa­nd består av formannska­psmedlemme­ne i Søgne, Songdalen og Kristiansa­nd. Tirsdag vedtok de politisk struktur for den nye kommunen som skal gjelde fra 1. januar 2020. Ordfører Harald Furre (H) er fellesnemn­das leder og...
 ?? FOTO: KJARTEN BJELLAND ?? Søgnes ordfører Astrid Hilde i samtale med Renate Haegeland (H) fra Kristiansa­nd. Bak sitter Trond Blattmann (Ap) og Jannike Sveinsdatt­er Arnesen (Ap).
FOTO: KJARTEN BJELLAND Søgnes ordfører Astrid Hilde i samtale med Renate Haegeland (H) fra Kristiansa­nd. Bak sitter Trond Blattmann (Ap) og Jannike Sveinsdatt­er Arnesen (Ap).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway