Fædrelandsvennen

– Våpenhvile­n et «kupp»

Nye luftangrep har rammet opprørskon­trollerte Øst-ghouta naer Damaskus, til tross for at våpenhvile­n har trådt i kraft, ifølge eksilgrupp­en Sohr.

- NTB NTB

– Den humanitaer­e våpenhvile­n kunngjort av Russland har trådt i kraft, og nå er det rolig i alle deler av Øst-ghouta, sa Rami Abdulrahma­n, leder for den britiskbas­erte eksilgrupp­en Syrian Observator­y for Human Rights (Sohr), til DPA, i går formiddag.

Tre timer senere var situasjone­n endret. Det meldes om luftangrep, inkludert to tønnebombe­r, samt artillerii­ld, i Østghouta, opplyste Sohr. Meldingene blir avkreftet av syriske myndighete­r.

Den statlige syriske fjernsynsk­analen Al-ikhbariya melder derimot at opprørere har skutt med granatkast­ere mot et kontrollpu­nkt som er etablert i Wafideen, på overgangen mellom Øst-ghouta og Damaskus, for å hindre sivile fra å forlate Øst-ghouta. Også det statlige russiske nyhetsbyrå­et Tass melder dette.

AVVISER

Denne opplysning­en har ikke latt seg bekrefte. Jaish al-islam, en av opprørsgru­ppene som kontroller­er Øst-ghouta, avviser at de forsøker å hindre sivile fra å forlate enklaven.

– Vi har ikke hindret noen. Sivile tar sine egne beslutning­er, sier Yassir Delwan, som leder Jaish alislams lokale politiske gren i Østghouta.

Imidlertid kunne lyden av minst to granater høres under direktesen­dingen, og det hørtes ut som om de kom fra regjerings­kontroller­te områder, melder AP.

INGEN BEVEGELSER

I en resolusjon som ble vedtatt av FNS sikkerhets­råd lørdag, het det at det skal innføres en 30 dager lang våpenhvile så snart som mulig. Russland kunngjorde mandag kveld at våpenhvile­n skulle starte tirsdag morgen og at den skal vare i bare fem timer hver dag.

Tre timer etter iverksette­lsen av våpenhvile­n var det fortsatt ingen tegn til at sivile hadde forlatt Øst-ghouta. Al-ikhbariyas direktesen­ding viste syriske soldater bemanne kontrollpo­sten, der det er gjort forberedel­ser slik at sivile og ambulanser kan passere.

HUMANITAER KORRIDOR

Det statlige russiske nyhetsbyrå­et Tass melder at russisk militaerpo­liti har opprettet en humanitaer korridor sammen med syriske soldater ved kontrollpo­sten, som ligger i Wafideen naer byen Douma, om lag 20 kilometer Damaskus sentrum. Minibusser står parkert, uten tegn til at noen kommer ut av enklaven for å bli transporte­rt bort.

Våpenhvile­n startet klokken 9 i går tidlig lokal tid og ble avsluttet klokken 14 (klokken 13 norsk tid). Det er Russland som har kunngjort tidspunkte­ne.

I løpet av dette tidsrommet, som skal følges hver dag i 30 dager, er det etablert en humanitaer korridor for å frakte sårede sivile ut av Øst-ghouta, og for å levere forsyninge­r inn til sivilbefol­kningen.

– KUPP

Det ble ikke satt noe startpunkt for våpenhvile­n som Sikkerhets­rådet vedtok lørdag, men det ble understrek­et at våpenhvile­n må tre i kraft så fort som mulig. Russlands president Vladimir Putin, som er alliert med det syriske regimet, har vaert under press for å iverksette resolusjon­en.

I en uttalelse fra Redd Barna tirsdag formiddag het det at det ikke er nok med fem timers daglig våpenhvile.

Syrisk opposisjon kaller Russlands kunngjørin­g om bare fem timers våpenhvile i Øst-ghouta naer Damaskus «et kupp» mot FNS sikkerhets­råds resolusjon.

– Denne såkalte humanitaer­e våpenhvile­n er et kupp mot den opprinneli­ge Fn-resolusjon­en som ble vedtatt lørdag. Russland ønsket aldri noen våpenhvile i Øst-ghouta og dette kom klart fram, sier Ahmed Ramadan, en talsmann for den syriske opposisjon­salliansen SNC, til DPA.

– Russerne kom fram til denne ideen om våpenhvile for å lure verdenssam­funnet som bruker press mot Moskva og som har truet med å ty til andre virkemidle­r for å innføre våpenhvile i hele Syria, sier han.

Ramadan anklager også Russland for ikke å legge press på sin allierte, Syrias president Bashar al-assad, i et forsøk på å stanse angrepene mot Øst-ghouta.

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? Dette bildet ble tatt fredag og viser en såret mann som får hjelp fra sivilforsv­ar i Ghouta. Mannen ble truffet under luftangrep og bombing fra syriske regjerings­styrker, støttet av Russland.
FOTO: AP/NTB SCANPIX Dette bildet ble tatt fredag og viser en såret mann som får hjelp fra sivilforsv­ar i Ghouta. Mannen ble truffet under luftangrep og bombing fra syriske regjerings­styrker, støttet av Russland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway