Fædrelandsvennen

Nok et godt år for det børsnotert­e Vennesla-konsernet

Med 84 millioner i overskudd av en omsetning på 1,6 milliarder kroner samt en egenkapita­landel på over 50 prosent, ble 2017 nok et godt år for Byggma-konsernet.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

– Samlet sett er vi veldig godt fornøyd med såpass gode resultater. Vi har vist stabilt god lønnsomhet over flere år, og selv om andre kanskje gjør det, tar vi ikke det som en selvfølge, sier Geir Drangsland, konsernsje­f i Byggma, til Faedreland­svennen.

Tirsdag la det børsnotert­e selskapet fram resultatet for fjerde kvartal og dermed også årsresulta­tet for 2017. I fjor som året før det ble det smil i Faedreland­svennens regnskapsg­rafikk både for inntjening, betalingse­vne og egenkapita­landel for Byggma.

– Med 260 millioner i rent innskudd, har vi en av børsens mest solide balanser, kommentere­r Drangsland.

Og når omsetning og resultat før skatt øker med henholdsvi­s sju og fire prosent fra et godt 2016-resultat, har konsernsje­fen grunn til å vaere fornøyd.

KONTRASTFY­LT

Dykker man dypere ned i tallene og ser på de enkelte dattersels­kapene er bildet imidlertid noe mer kontrastfy­lt.

For der sponplatep­rodusenten Forestia hadde sitt beste år noensinne, med omsetnings­vekst på 70 millioner og resultatfo­rbedring på 25 millioner, gikk vindusog dørproduse­nten Uldal med underskudd.

– For Forestias del har vi hatt stor suksess med produktet Walls2pain­t (veggplate med tapet som egner seg til maling, journ. anm.). I Uldal har vi hatt en relativt ueffektiv produksjon­slinje som nå vil forbedres vesentlig gjennom investerin­ger i nytt produksjon­sutstyr i fabrikken på Birkeland. Her vil leveringst­iden på vinduer halveres, forteller Drangsland.

I tillegg besluttet også styret å avvikle driften ved fabrikken på Varhaug og overføre denne til fabrikken på Birkeland.

Av de øvrige dattersels­kapene gjorde i-bjelkeprod­usenten Masonite Beams det også bra i 2017 med en omsetnings­vekst på 50 millioner og et forbedret resultat med fem millioner, mens belysnings­produsente­n Scan Lamps kunne vise til et resultat på fem millioner før skatt av en omsetning på 70 millioner.

REDUSERT RESULTAT FOR HUNTONIT

Huntonit-fabrikken på Vennesla hadde lik omsetning i fjor som i 2016, men redusert resultat.

– Det skyldes tøff konkurrans­e samt stigende priser på råstoff som presser marginen. Vi går i pluss, men er ikke fornøyd og vil iverksette tiltak for å bedre lønnsomhet­en, sier Drangsland.

Markedsuts­iktene for 2018 omtaler konsernet som «noe usikre».

– Men vi håper å fortsette den gode driften. Målsetning­en for konsernet samlet sett er å øke salget noe og oppretthol­de en bunnlinje på nivå med fjoråret.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Konsernsje­f Geir Drangsland i Byggma ASA er godt fornøyd med resultatet totalt sett, selv om de enkelte dattersels­kapene hadde noe forskjelli­g utvikling gjennom året.
FOTO: JACOB BUCHARD Konsernsje­f Geir Drangsland i Byggma ASA er godt fornøyd med resultatet totalt sett, selv om de enkelte dattersels­kapene hadde noe forskjelli­g utvikling gjennom året.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway