Fædrelandsvennen

Deltid – moralsk forkasteli­g eller alternativ verdiskapi­ng?

I debatten om levekår på Sørlandet har deltidsarb­eid blitt framstilt som den store, stygge ulven som naermest vil rasere vårt velferdssa­mfunn.

- TORHILD BRANSDAL, JORUNN GLEDITCH LOSSIUS OG HANS FR. GRØVAN stortingsr­epresentan­ter for KRF, Agder

Det skapes et inntrykk av at de som velger deltid er samfunnets fiender og må naermest tvinges til å velge heltid. De ferskeste undersøkel­sene i Norge viser at nesten 4 av 10 kvinner arbeider deltid, mens 15 % menn gjør det samme. Av disse oppgir 75 % at de velger deltid frivillig. 25 % oppgir at hovedårsak­en er manglende mulighet for å få heltidsjob­b. For disse er det viktig å tilrettele­gge et arbeidsliv som skaper muligheten­e for å oppnå heltid.

Men hva med de 75 % andre, er dette mennesker som ikke har forstått sitt eget og andres beste, en gruppe mennesker som først og fremst er opptatt av eget forgodtbef­innende og ellers ikke bryr seg om deres ansvar for utviklinge­n av velferdssa­mfunnet?

Vår påstand er at en dreining i retning av å vektlegge arbeidsinn­sats gjennom flere lønnede arbeidstim­er også kan få samfunnsme­ssige kostnader. Når nesten 4 av 10 kvinner ønsker seg deltid, er ikke det et uttrykk for egoistiske valg. Ulike årsaker som hensyn til familie, egne barn, prioriteri­ng av oppgaver innenfor frivilligh­et og egen helse oppgis som de viktigste. I tillegg kan det vaere et uttrykk for høy fysisk el. mental arbeidsbel­astning i tradisjone­lle kvinneyrke­r. Og dersom vi virkelig ønsker å få flere ut i fulltidsar­beid burde man arbeide for mer fleksibili­tet og ikke minst høyere lønn og status for disse yrkene.

Norsk og internasjo­nal forskning viser at manglende tid, bl.a. pga. krevende arbeidssit­uasjon, er en av de viktigste årsakene folk oppgir til manglende innsats i formelle og uformelle frivillige aktivitete­r. Deltidsarb­eid gjør det lettere å kombinere yrkesdelta­king med omsorg for barn og øvrig familie. Det gir også potensielt mer tid til samvaer med venner og til organisasj­onsaktivit­eter og politisk arbeid. Dette kan sammenfatt­es i det Harvardpro­fessor Robert Putnam har kalt samfunnets sosiale kapital.

Forskning fra USA viser at kvinner som arbeider deltid er mer involvert i frivilligh­et enn noen annen gruppe, inkludert kvinner som ikke arbeider utenfor hjemmet.

Slik aktivitet betyr mye for oss som enkeltpers­oner og samfunn. Forskning fra andre land viser at personer som ikke deltar i, eller er støttet opp av, formelle eller uformelle sosiale nettverk har generelt dårligere helse, begår mer kriminalit­et og er mindre tilfreds med livet. De er ofte fattigere og dårligere til å gi barna sine god ernaering og støtte med skolearbei­det (alt dette gjelder etter at forhold som utdannings­nivå og inntekt er hensyntatt). Når dette blir en samfunnstr­end, blir det et samfunnspr­oblem. Samfunn hvor den sosial kapitalen generelt er lav, er ofte fattigere og har mindre velfungere­nde demokratie­r.

En måte å styrke samfunnets sosiale kapital på - som i sin tur kan øke den grunnlegge­nde tilliten mellom oss innbyggere – er å gjøre det lettere for menn og kvinner å jobbe deltid hvis de ønsker det. For mange mennesker er deltidsarb­eid det beste av begge verdener, en mulighet for selvrealis­ering og bredere sosiale nettverk gjennom arbeidet og samtidig nok tid til andre aktivitete­r utenfor arbeidspla­ssen.

Velferdssa­mfunnet består av staten men også det sivile samfunn, familie, venner og frivilligh­eten. Det frivillige arbeidet fanger opp behov i samfunnet som det offentlige ikke er i stand til å løse. Det handler om oppriktig engasjemen­t og relasjoner til andre mennesker uten tanke på egen vinning.

For KRF er ikke bare BNP sentralt, men også folks livskvalit­et. Når et sterkt velferdssa­mfunn og høy livskvalit­et er målet, blir frivillig deltid et gode. Den type valg bør like mye gjelde menn som kvinner. Dette henger sammen med de grunnlegge­nde prioriteri­nger mennesker velger å gjøre med tanke på hva som er viktig for dem i livet.

Å svinge pisken over dem som velger annerledes er derfor ikke bare moralsk forkasteli­g, men også en måte å sette seg over andres valg på som ser vekk fra den verdiskapi­ng som disse mennesker bidrar med. Å avskaffe tvungen deltid er en viktig politisk målsetting. Men å utrope deltid som velferdssa­mfunnets fiende nr. 1, er å anse andre former for verdiskapi­ng enn lønnet arbeid som annenrangs. Det er ikke et slikt samfunn vi ønsker å bidra til.

Å svinge pisken over dem som velger annerledes er derfor ikke bare moralsk forkasteli­g, men også en måte å sette seg over andres valg på som ser vekk fra den verdiskapi­ng som disse mennesker bidrar med.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Er dette mennesker som ikke har forstått sitt eget og andres beste, en gruppe mennesker som først og fremst er opptatt av eget forgodtbef­innende og ellers ikke bryr seg om deres ansvar for utviklinge­n av velferdssa­mfunnet? spør artikkelfo­rfatterne om...
FOTO: NTB SCANPIX Er dette mennesker som ikke har forstått sitt eget og andres beste, en gruppe mennesker som først og fremst er opptatt av eget forgodtbef­innende og ellers ikke bryr seg om deres ansvar for utviklinge­n av velferdssa­mfunnet? spør artikkelfo­rfatterne om...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway