Fædrelandsvennen

Tvang til vaksinasjo­n er dårers tale

Kulturreda­ktøren vil påby et fantastisk gode som 19 av 20 helt frivillig takker ja til. Hun risikerer å ødelegge vaksinasjo­nsprogramm­et.

- PREBEN AAVITSLAND Kommuneove­rlege og professor i smittevern

●●Hvor dumme skal folk få lov til å vaere, spør kulturreda­ktør Karen Kristine Blågestad (24/2) og svarer selv: Ikke så dumme at de velger bort vaksiner for sine barn. Da må staten overstyre foreldrene­s dumskap og vaksinere barna likevel.

Jeg kan forstå Blågestads aggresjon mot dem som sprer feilinform­asjon og konspirasj­onsteorier om vaksinasjo­n. Jeg er likevel uenig i hennes løsningsfo­rslag. Tvang er ikke nødvendig, tvang er ikke gjennomfør­bart, og tvang kan gjøre situasjone­n verre.

De konspirato­risk anlagte vaksinasjo­nsnekterne er veldig, veldig få og har aldri hatt gjennomsla­g av betydning i Norge. De får troverdigh­et og oppmerksom­het først når avisene – i et forsøk på balansert dekning – løfter dem fram.

En viktigere gruppe er alle de usikre foreldrene som blir eksponert for alskens feilinform­asjon på nettet. Kan det vaere noe i det som sies? Eller har helsemyndi­ghetene rett? De tror de må velge mellom en farlig vaksinasjo­n og en farlig sykdom. Da kan unnlatelse, altså å la vaksinasjo­nen vaere, fortone seg som det sikreste valget.

Disse vaksinasjo­nsnølerne er ikke spredere av, men ofre for konspirasj­onsteorier. Disse foreldrene kan helseperso­nell samtale rolig med og ta deres bekymringe­r og spørsmål på alvor: Forklare hvorfor vaksinasjo­n er det beste valget og avsløre feilinform­asjonen som de er blitt smittet med på nettet, som at langtidsef­fektene er farlige, at det kan vaere sunt å gjennomgå sykdommene, eller at vaksinene inneholder farlige stoffer.

Velger vi, som Blågestad, å skjelle dem ut og kalle dem dumme, kommer vi ingen vei. Da gjenstår bare en ugjennomfø­rbar tvang. Vi kan bare ikke stikke barn med makt mens mor og far holdes på avstand. Det vil skape enorm mistillit til hele helsetjene­sten. Konspirasj­onstenkern­e vil gni seg i hendene over endelig å få bekreftet at vaksinasjo­nsprogramm­et egentlig er et statlig undertrykk­elsesopple­gg. Den antakelig største gruppa av uvaksinert­e er de som av ulike årsaker har falt utenfor systemene. Det kan vaere innvandrer­e eller andre med dårlig kontakt med helsestasj­onen og hyppige flyttinger. Kanskje har vaksinasjo­n blitt utsatt et par ganger på grunn forkjølels­e, og så har familien flyttet til en ny kommune. Disse må vi sørge for å fange opp.

Mitt syn er klart: Den høye vaksinasjo­nsdekninge­n oppretthol­der vi best gjennom rolige samtaler med vaksinasjo­nsnølerne og effektive systemer for å sikre at alle barna får dette fantastisk­e tilbudet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway