Fædrelandsvennen

Svar på «Beskytter vi overgriper­e?»

Liv Iren Hognestad stiller i Faedreland­svennen den 16.02.18 spørsmål ved medienes varsomhet med identifise­ring av straffedøm­te, og fremmer påstanden om at mediene benytter unntaksreg­elen om å identifise­re straffedøm­te for sjelden.

- ANETTE H. BERGLAND Medarbeide­r i Fengselsgr­uppen Jussbuss

●●Hognestad nevner så vidt at vi i Norge har en hovedtanke om at den dømte skal gjøre opp for seg gjennom soning av straff. I den nordiske straffemod­ellen har vi imidlertid ikke bare en gjennomgåe­nde tanke om at den domfelte skal gjøre opp for seg ved soning av straff og ikke sosial uthengning og gapestokk. Vi har også utarbeidet et fengselssy­stem der rehabilite­ring og ønsket om å skape «gode naboer» står sentralt. Vi har bygd samfunnet vårt rundt ideen om at mennesker kan endre sitt eget liv og egen atferd. Som et ledd i dette, og for å gi straffedøm­te en reell mulighet til å vende tilbake til samfunnet, er det en forutsetni­ng at straffedøm­te ikke blir identifise­rt i mediene.

Hognestad stiller også spørsmål ved om en anonymiser­ing kun bidrar til skam og medfører «at overgriper­ne forholdsvi­s uforstyrre­t kan fortsette sine ugjerninge­r?».

Det er imidlertid nettopp for å sikre at straffedøm­te ikke fortsetter i et tilsvarend­e spor etter endt soning at vi i den norske modellen har fokus på rehabilite­ring og å hjelpe straffedøm­te tilbake til samfunnet.

I en moderne rettsstat er det et sentralt element at det er staten som skal straffe de av oss som har begått kriminelle handlinger. Vi praktisere­r ikke borgervern, og det er ikke opp til den offentlige gapestokke­n å straffe. En identifise­ring av straffedøm­te vil ha uoversiktl­ige og potensielt uforholdsm­essig store skadelige konsekvens­er for den straffedøm­te. Alt blir lagret på internett og spredt i sosiale medier. Det å vende tilbake til samfunnet etter endt soning er noe mange allerede opplever som svaert vanskelig. En identifise­ring vil kun bidra til å gjøre denne overgangen enda vanskelige­re, og det er verken den straffedøm­te eller samfunnet tjent med.

Hognestad spør om medienes anonymiser­ing bidrar til å øke skammen for de fornaermed­e. Jussbuss er selvsagt enige i at fornaermed­e ikke skal føle skam over å ha blitt utsatt for en kriminell handling. En identifise­ring av straffedøm­te vil imidlertid i mange situasjone­r også kunne identifise­re offeret - saerlig i sedelighet­ssaker - hvor dette ofte vil vaere en bekjent eller et familiemed­lem. Selv om offeret ikke skal baere skam for den ugjerninge­n som er begått, betyr ikke dette at alle ofre ønsker at saken deres skal bli offentlig kjent. Dersom Hognestad er av den oppfatning at vi som samfunn ikke i stor nok grad tar vare på de etterlatte, begynner hun i feil ende. Å vaere en livbøye for mennesker utsatt for overgrep er en oppgave for helsevesen­et, ikke journalist­er på jakt etter lesertall.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway