Fædrelandsvennen

Arbeidsled­ige og asylsøkere som linjerydde­re

I et nyhetsinns­lag i NRK 23.02.18 lanserte Nhodirektø­r Siri Mathisen ideen om å bruke arbeidsled­ige og asylsøkere som arbeidskra­ft til å rydde strømlinje­ne.

- REIDAR HEIVOLL

●●På platåsko kom hun seg ut i løssnøen for å få de rette omgivelse for nyheten. Umiddelbar­t kan dette høres tilforlate­lig ut, men egentlig er det like håpløst som Nho-direktøren­s fottøy i nyhetsinns­laget. Nav-lederen kalte det populistis­k, og jeg er tilbøyelig til å vaere enig, dog med en annen begrunnels­e som ikke kom fram.

Motorsag er det mest brukte redskapet til linjeryddi­ng. Den er et farlig redskap, og hadde den blitt oppfunnet i dag, hadde den neppe blitt lovlig i bruk. Selvsagt er det mulig i løpet av kort tid å laere å bruke motorsag til felling av små traer og busker under ideelle forhold. Men linjeryddi­ng er noe av det mest krevende og risikofylt­e arbeidet som finnes. Traer som står i spenn, eller har veltet, er saerdeles krevende å håndtere. Rydding langs kraftlinje­r krever presisjon og lang erfaring for å kunne gjøres på en betryggend­e måte. I tillegg er det uhyre krevende fysisk sett.

Det er en god tanke å sysselsett­e arbeidsløs­e og asylsøkere til samfunnsme­ssig nyttig arbeid, men linjeryddi­ng, med mindre de har erfaring fra slikt arbeid, er ikke tingen. Jeg synes faktisk at utspillet er en undervurde­ring av ei gruppe yrkesutøve­re som fortjener all mulig anerkjenne­lse for deres innsats i vinter. Det er takket vaere deres umenneskel­ige slit i løssnøen at vi forbrukere ikke ble enda lenger uten strøm for kort tid tilbake.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway