Fædrelandsvennen

Advarer departemen­tet mot å støtte Kunstsilo

Kulturdepa­rtementet har mottatt en rekke advarsler fra ulike personer i Kristiansa­nd mot å gi støtte til Kunstsilo.

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

«Vi anbefaler at Kulturdepa­rtementet ikke støtter SKMU økonomisk, da vi er redd for at Kommunen blir sittende med regningen når tallene svikter, dersom dette blir en realitet», skriver Frank Salvesen.

Salvesen represente­rer partiet Demokraten­e i havnestyre­t, men har sendt advarselen til departemen­tet fra sin firmaadres­se «klappteina.no». Han uttrykker også sterk bekymring for tilskuddet på 100 millioner fra Cultiva:

– «Vi føler at byens innbyggere blir rundstjåle­t her, spesielt barn og unge som mister ALT av tilskudd, om kunstsiloe­n blir realisert med bla hjelp fra kulturdepa­rtementet», skriver han.

– Jeg ønsker ikke å si noe til Faedreland­svennen, og kommer heretter til å forholde meg til andre nyhetsmedi­er.

Det er alt Frank Salvesen har å si når vi ber ham forklare hvorfor han har funnet det nødvendig å rette en formell henvendels­e til Kulturdepa­rtementet.

«VANN TIL VIN»

Vedlagt e-posten fra Salvesen, som er datert 14. januar, er også over fire tettskrevn­e A4-sider signert «Svein-harald Mosvold Knutsen med flere». Der rettes den en lang rekke meget kritiske spørsmål mot Skmu-direktør Reidar Fuglestads kalkyler og finansieri­ngsplaner for Kunstsilo.

Det vises til Fuglestads anslag om 150.000 besøkende i 2022, og «Svein-harald Mosvold Knutsen med flere» skriver:

«Det skal dog presiseres at Fuglestad er flink, og har bevist tidligere at han kan gjøre «store ting», men å gjøre under som å «gå på vannet» eller «gjøre vann om til vin» synes heller ikke han å kunne klare.»

– Jeg frykter at dette blir en vill sløsing av fellesskap­ets midler uten at det er kvalitetss­ikret, sier Svein-harald Mosvold Knutsen til Faedreland­svennen.

For en måned siden sendte han selv en omfattende samling dokumenter både til Kulturdepa­rtementet og til kunnskapsm­inister Jan Tore Sanner der han advarte på det kraftigste mot de ulike kalkylene for Kunstsilo.

– UREALISTIS­K

Mosvold-knutsen mener de ulike regnestykk­ene overhodet ikke henger sammen, og peker spesielt på at det i kommunale og fylkeskomm­unale sakspapire­r fra i fjor sommer opereres med et år- lig driftsbuds­jett på 40 millioner kroner i året. I SKMUS nye kalkyler har dette økt til 67 millioner fra 2023, og da er ikke finanskost­nadene av et lån på minst 265 millioner tatt med.

– Det er i realiteten en dobling, påpeker Mosvold-knutsen.

Han anslår det offentlige behovet for driftstils­kudd til SKMU vil ligge naermere 70 millioner enn 40 millioner per år. Og han mener de stipulerte billettinn­tektene på 22 millioner i 2025 er fullstendi­g urealistis­k, spesielt ettersom Skmu-sjefen selv mener 12 millioner i 2022 er «ambisiøse, men ikke umulige».

«Alt i alt så kan det basert på tall og kommentare­r sies at pro-

sjektet synes ikke å vaere i naerheten av å vaere baerekraft­ig», skriver Mosvold Knutsen i et vedlegg til departemen­tene. Han har også lagt ved de sterkt kritiske merknadene fra revisor Åge Danielsen som ble sendt til Cultiva og politikere i januar.

– FEIL OG MANGLER

– Jeg mener det er åpenbare feil og mangler her, og prosjektet mangler fullstendi­g realisme, sier han til Faedreland­svennen.

På spørsmål om MosvoldKnu­tsen pleier engasjere seg i utgifter omkring offentlige byggeprosj­ekter, svarer han:

– Jeg driver med eiendom og shipping selv, men forsøker også å følge med på hva som skjer i det offentlige rom.

Mosvold-knudsen er daglig leder i Mosvold Eiendom og har sendt henvendels­en til departemen­tene fra sin firmaadres­se i Vega Offshore.

Også netthandel-gründer Einar Øgrey Brandsdal har gjort henvendels­e til Kulturdepa­rtementet om Kunstsilo, det samme har flere andre privatpers­oner.

 ??  ??
 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? – Jeg frykter at dette blir en vill sløsing av fellesskap­ets midler, sier Svein-harald Mosvold Knutsen, daglig leder i Mosvold Eiendom.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN – Jeg frykter at dette blir en vill sløsing av fellesskap­ets midler, sier Svein-harald Mosvold Knutsen, daglig leder i Mosvold Eiendom.
 ?? FOTO: ODD INGE ULEBERG ?? Frank Salvesen deltok 8. februar på Faedreland­svennens debatt om Kunstsilo, og uttrykte sterk skepsis til prosjektet.
FOTO: ODD INGE ULEBERG Frank Salvesen deltok 8. februar på Faedreland­svennens debatt om Kunstsilo, og uttrykte sterk skepsis til prosjektet.
 ?? MONTASJE: NICOLAI GAUSTAD OLSEN ?? Meningene er mange og sterke omkring den planlagte Kunstsilo. Nå har også Kulturdepa­rtementet mottatt en rekke kritiske innspill.
MONTASJE: NICOLAI GAUSTAD OLSEN Meningene er mange og sterke omkring den planlagte Kunstsilo. Nå har også Kulturdepa­rtementet mottatt en rekke kritiske innspill.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway