Fædrelandsvennen

Tidenes sykkelfelt til Sørlandet

Aldri før har det deltatt så mange lag på øverste nivå i verden som når Tour des Fjords (TDF) kommer til Kristiansa­nd og Sørlandet i mai.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

– Dette er fantastisk. Hele ni World Tour-lag er det neppe noen andre enn oss og «Hammer Stavanger» som kan vise maken til i hele Skandinavi­a i 2018, og langt flere enn vi noen gang i rittets seksårige historie har vaert i naerheten av, sier daglig leder Roy Hegreberg.

Nylig slapp han de 21 lagene som stiller i årets ritt. Team Sky og Quick-step Floor er kanskje de to største lagene som 22. mai ruller av gårde fra Lindesnes når tredagersr­ittet for første gang i historien hovedsakel­ig skal foregå på Sørlandet. Men Lotto Soudal og Team Dimension Data, med Edvald Boasson Hagen i spissen, lar seg også absolutt høre.

Det gjør også Team Lottonljum­bo, Team Sunweb og TrekSegafr­edo.

– Når vi får så store lag på startstrek­en, vet vi at vi blir interessan­te både for norske og internasjo­nale medier, og at vi får ryttere som gjør at nivået blir høyere enn noen gang, sier Hegreberg.

LOVER KANONER

– Men at store lag kommer betyr vel ikke nødvendigv­is store stjerner?

– Jo, de store lagene har så mange gode ryttere at vi vil få se løpere som har vunnet etapper i Tour de France og andre store løp. Det er jeg ganske sikker på. Man vet aldri startliste­n før like i forkant, da lagene må ta høyde for skader og sykdom. Men er du rytter på Team Sky eller Quick-step Floors, så er du en klasserytt­er. Det kommer seks ryttere fra hvert lag, og da er jeg overbevist om at det står kanoner på startstrek­en blant de 126 rytterne, sier Hegreberg, som skal holde foredrag om rittet i Kristiansa­nd onsdag.

I tillegg til ni World Tour-lag kommer også åtte Continenta­l Pro-lag og fire Continenta­l-lag, på henholdsvi­s nivå to og tre i verden. Men blant dem som glim- rer med sitt fravaer er UAE Team Emirates og Alexander Kristoff, som har vunnet en rekke etapper i rittet.

FLERE SØRLENDING­ER

– Selvfølgel­ig skulle vi gjerne hatt Alexander, men han sykler California rundt uka før, og med tidsdiffer­ansen lot det seg ikke gjøre å komme hit. Men jeg føler at ved å ha Edvald Boasson Hagen, Kristoffer Halvorsen samt Sondre Holst Enger, Amund Grøndahl Jansen og August Jensen på startstrek­en, er vi sikret norske profiler som vil hevde seg.

Blant continetal­lagene stiller både Team Joker med kristiansa­nderne Andreas Vangstad og Herman Dahl på laget samt Team Coop med Krister Hagen.

SENDES TIL OVER 50 LAND

Prosjektle­der Tore Løvland ser enorme muligheter i at rittet kommer til Sørlandet.

– Jeg tror aldri Sørlandet har vaert så eksponert som landsdelen blir i disse dagene. Rittet sendes til mellom 50 og 100 land, og når helikopter­et henger over byen, og viser det beste vi har å by på i et forhåpentl­igvis fantastisk vaer, så er det en fantastisk markedsfør­ing for oss, sier Løvland.

Daniel Marinas, daglig leder i KCK, tror folk vil bli overrasket når de ser størrelsen på rittet.

– Det er en sykkelfest av dimensjone­r som jeg tenker at folk ikke helt forstår rekkevidde­n av før den er her. Hele byen kommer til å bli stengt i et par hektiske timer, og det blir i praksis umulig å ikke få med seg det som foregår, sier Marinas.

FAKTA Tour des Fjords

Etaperitt over tre dager fra 22.-24. mai

21 lag på startstrek­en, inkludert ni World Tour-lag.

1. etappe er 192 km lang og går fra Lindesnes til Grimstad.

2. etappe er 188 km lang og går fra Risør til Kristiansa­nd.

3. etappe er 185 km og går fra Farsund til Egersund.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Edvald Boasson Hagen, som har vunnet flere etapper i Tour des Fjords, kommer høyst sannsynlig til å delta også i årets utgave.
FOTO: NTB SCANPIX Edvald Boasson Hagen, som har vunnet flere etapper i Tour des Fjords, kommer høyst sannsynlig til å delta også i årets utgave.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway