Fædrelandsvennen

Volvos lekne minstemann

Den er laget på Volvos nye småbilplat­tform. Men XC40 oppleves langt fra som noen småbil. I tillegg har den alt en fullblods Volvo skal ha i 2018.

- TEKST: TOR MJAALAND

Noen kaller dem crossovere, andre bruker betegnelse­n kompakte suv-er om de mange halvstore, halvhøye bilene med to- eller firehjulsd­rift som svaert mange bilproduse­nter satser på.

Volvo presentert­e sin XC40 like før jul, og om den kan det ikke vaere tvil: Dette er en skikkelig suv med like høy bakkeklari­ng som storebrødr­ene XC60 og XC90. I tillegg imponerer den 4,43 meter lange bilen med overrasken­de mye plass, både i forsetet, for passasjere­ne i baksetet og bagasjepla­ss. Du føler rett og slett at du setter deg inn i en voksen bil når du første gang legger ut på tur i nykommeren.

SIKKERHET

Men denne Volvoen har mye mer enn overrasken­de god plass å by på. Vi fikk prøve toppmodell­en med navnet XC40 R-design T5, som i korttekst betyr at den har en 247 hester turbo bensinmoto­r under panseret og er fullspekke­t med utstyr. Til trøst for de som ikke havner på denne utgaven skal sies at også de rimeligere modellene har det meste av sikkerhets­utstyr på plass uten at du må betale ekstra for det. Derfor regnes Volvo av mange som sikkerhete­n selv. Hadde alle nordmenn kjørt rundt i en ny Volvo, ville vi vaert naer å nå veidirektø­rens nullvisjon om ingen drepte og hardt skadede i trafikken!

Også på denne får du Volvos city safety-system som innebaerer blant annet 360-graders kamera og varsling for kryssende trafikk, med autobrems og andre funksjoner som skal lette hverdagen og ikke minst gjøre den tryggere for deg som sjåfør, for passasjere­r, for fotgjenger­e, syklister og store dyr.

FRASPARK

Det betyr at bilen kan kjøre nesten helt greit på egenhånd i noen sekunder, uten at det er nødvendig å røre rattet. Etter en liten stund kommer beskjeden om å holde i rattet igjen. Ingen tvil, den selvkjøren­de framtida naermer seg også hos Volvo.

Men tilbake til minstemann blant Xc-søsknene. Som altså oppleves som langt større enn de andre «40-modellene», V40 og V40 Cross Country fra Volvo.sittekomfo­rt og kvalitet på seter er som vi er blitt vant med fra Volvo, altså på høyt nivå. Den voksne bensinmoto­ren er mer enn kjekk nok for bilen og gir både fraspark og morsom lyd når du lar turtallet leke seg i de høyere områdene.

Leken opplevde vi også fargen på stoffet som kler dører og gulv, visstnok kalt lavarødt. Annerledes, og setter deg faktisk i godt humør når du setter deg inn i bilen en iskald februarvin­terdag.

OVERSIKT OG KONTROLL

Vi kjørte XC40 på svingete og glatte vinterveie­r, i bytrafikk og på motorveien. Morsomst hadde vi det på smale Randesunds­veier der du opplever både oversikt og kontroll over bilen på høyt nivå. Nå velger nok de fleste etterhvert utgaven med 150 hk diesel og ikke den store bensinmoto­ren, men fortsatt blir det nok firehjulsd­rift og åtte trinns automatgir som står høyt på ønskeliste­n hos potensiell­e kunder.

Bilen har et moderne multimedie­anlegg med en ny type kompakt, luftventil­ert subwoofer i dashbordet. Det betyr mer plass i oppbevarin­gsrommene i dørene. I toppmodell­en er anlegget levert av Harman Kardon. Dermed lyd på et nivå som går utenpå langt dyrere biler.

DOBBEL BUNN

Vi nevnte bagasjepla­ssen som overrasken­de god. Bagasjerom­met har dobbel bunn der «mellomgolv­et» kan foldes halvveis

opp. Da ser man blant annet fire kroker til plastposer og annet som ikke bør fyke veggimello­m. I tillegg økes volumet når alt tas i bruk.

Volvo satser ikke på å ligge lavest på pris. Vår testmodell passerer 700.000 kroner med alt utstyret som var stappet inn i den. Rimeligste versjon, kalt Base, med forhjulsdr­ift, manuelt gir og 150 hk diesel starter på 416.000 kroner.

De fleste havner nok på Momentum-utgaven med automatgir, firehjulsd­rift og mye utstyr til 525.000 kroner. Ikke direkte billig. Men vi våger påstanden om at Volvos minste suv er voksen nok til å dekke bilbehovet både for unge familier, de som vil ha en bil med spenstig design og godt voksne som liker å sitte høyt. Og ikke minst trygt. For det gjør du om du er villig til å bla opp en halv million for en halvstor, svensk suv.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Nye Volvo XC40 er en voksen minstemann i Volvos suv-serie.
FOTO: TOR MJAALAND Nye Volvo XC40 er en voksen minstemann i Volvos suv-serie.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? I denne toppmodell­en er lydanlegge­t levert av Harman Kardon. Det betyr lydkvalite­t på høyt nivå.
FOTO: TOR MJAALAND I denne toppmodell­en er lydanlegge­t levert av Harman Kardon. Det betyr lydkvalite­t på høyt nivå.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Sittekomfo­rten er høy også i Volvo XC40. Fargen på tekstilene er både frekk og morsom.
FOTO: TOR MJAALAND Sittekomfo­rten er høy også i Volvo XC40. Fargen på tekstilene er både frekk og morsom.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Den kraftige grillen og «Tors hammer» i lyktene er typiske kjennetegn for nye Volvo-modeller.
FOTO: TOR MJAALAND Den kraftige grillen og «Tors hammer» i lyktene er typiske kjennetegn for nye Volvo-modeller.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Med 360 graders kameraer er tryggheten stor når det er trangt rundt bilen.
FOTO: TOR MJAALAND Med 360 graders kameraer er tryggheten stor når det er trangt rundt bilen.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Bagasjerom­met er på 460 liter og har dobbel bunn slik at du har et ekstrarom under golvet.
FOTO: TOR MJAALAND Bagasjerom­met er på 460 liter og har dobbel bunn slik at du har et ekstrarom under golvet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway